Разпределяне антени по дрона - телеметрия, гпс и receiver

zzn

Новодошъл
Здравейте,
сглабям един китайски DJI450 и понеже ми е първи досег с дронове се чудя дали има някакво значение къде ще сложа антените ?
Чарколяците са:
- телеметрия която е с една пластмасова антена
- receiver с две антенки
- GPS който е на поставка - някаква 10см пръчица

За GPS предполагам че трябва да е отгоре за да има добър обхват, това което ме притеснява е телеметрията и receiver-a:
- receiver - антените отдолу на долната пластина на дрона ли е най-добре да бъдат и има ли някакво значение на какво разстояние са една от друга (има ли полза ако са макс. далече една от друга за да покриват по-добре мъртви зони и т.н.)
- телеметрия - антената е само една, има ли някаква значение дали ще е отгоре/отдолу и дали ще е вертикално или хоризонтанлно разположена

Предполагам доста ламерски въпроси но това ми е нивото за момента :)
 

Rust

Редовен Потребител
Дронът е голям, та имаш възможност да ги сложиш далеч една от друга, което е най-добре. Също така е добре да са далеч от другите електроники, особено GPS-а.
Антените на радио ресийвъра можеш да сложиш под 90 градуса, тъй като са с права поляризация (така ще покриеш най-добър обхват при въртене в различни посоки).
 

zzn

Новодошъл
Благодаря за отговора!

Само за да не объркам нещо:
- телеметрията и ресийвъра да са макс. отдалечени един от друг - едното отпред другото отзад или по-добре да са вляво/вдясно ?
- двете антени на ресийвъра да са на 90 градуса една спрямо друга

четох някъде че не е желателно да са близко и до "корпуса" - бяха ги сложили под 45 градуса спрямо корпуса (и на 90 една спрямо друга) на сламки с термо шлаух максимално нагоре. Това добър вариант ли е ?
 
Нагоре