3D printer

Shveda

Редовен Потребител
Някой мислил ли е по такъв проект и чел ли е нещо?

Приложението му в моделизма няма какво да коментирам :

Аз чета сега за нещо тип Prusa I3 , има контролери вече много евтини и в хобикинг (то скоро тази услуга ще стане кто мастиленоструените принтери-демек никакъв финансов проблем да си имаш у вас) , естествено и доста написани кодове са налични из нета.

Ето едно решение за контролер:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__56851__3D_Printer_Control_Board_Combo_Set.html

Има доста стъпкови мотори и из другите китайски сайтове от които поръчваме. Изобщо варианти много.
 
Последна промяна:

bateray

Редовен Потребител
В училище миналата година за дипломна работа едно момче направи точно 3d printer и беше взел същият контролер и накрая проработи,но какво точно беше правил друго не знам.
 

George

Потребител
Някой мислил ли е по такъв проект и чел ли е нещо?
Миналата година завърших един такъв проект.След като приключих с направата на CNC машината реших да се окомплектовам и с
един 3D принтер.:)
Във форума "Направисам.bg - http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=18&t=46087 преди време се започна една такава тема
за тези принтери но не можа да се развие както трябва.Иначе направата на един такъв принтер е напълно възможно и е във възможностите на всеки който има желанието и търпението.
Това е станало цяла индустрия на запад и информация,материали и окомплектовки бол /много/.
Хубавото е и това,че софтуера за управление и то на професионално ниво,е свободен което е един голям плюс за DIY ентусиазистите.;)
Ето и някой снимки на моята машинка на която в момента и мисля един ъпгрейд - автоматично нулиране /нивелиране/на работната маса.Но трябва доста да прочета за това.
7.jpg 1.jpg 4.jpg Поздрави
 

Attachments

  • 2.jpg
    2.jpg
    82.6 KB · Прегледи: 32
  • 3.jpg
    3.jpg
    70.8 KB · Прегледи: 29
  • 5.jpg
    5.jpg
    56.5 KB · Прегледи: 29
  • 6.jpg
    6.jpg
    70.9 KB · Прегледи: 29
Последна промяна:

Shveda

Редовен Потребител
Лудница! Изобщо не се стеснявай да покажеш и ЦНЦ фезата:)
Като имаш време и желание можеш ли да кажеш повече за процеса на изграждане-какви чаркове си използвал, кое от къде си набавил и такива неща. Интересува ме рамката някакво ПВЦ ли е? Аз имам корал дрол фйлове за една рамка , даже вчера се интересувах какво ще ми струва да се направи от акрил, но сумата е меко казано огромна (най вече защото исках да ми го изрежат на фреза, може би в София са такива цените) и вероятно ще търся друг материял.
 

George

Потребител
Ням проблем за рутера.Ще постна някои снимки.
Основен източник ми е Ebay и някои BG фирми.Принтера съм го правил с ограничен бюджет а материала за корпуса e MDF:)
 

George

Потребител
Като имаш време и желание можеш ли да кажеш повече за процеса на изграждане-какви чаркове си използвал, кое от къде си набавил и такива неща.
Разбира се,че желание имам но темата е доста обширна:) затова ще спомена някой основни неща а ако има нещо по-конкретно питай;)
За драйвери съм използвал А4988 които са до 2А. Хубавото специално за тези е това,че елементите са от едната страна а от другата е само интегралната схема и не пречат при използването на
по голям и различен радиатор от оригиналния.Използваните стъпкови мотори са с формфактор Nema 17 за 5 в./Работят на 12 в./ 200 стъпки,1.8А и задържаща тяга: 4400 гр/см.
Фирма Robotev предлагат такъв мотор който идва малко скъпо отколкото може да се намери на Ебей или други китайски сайтове,но пък е добър.За контролер съм използвал
ATmega2560-16AU-MEGA-2560-R3 а за дънна платка и дисплей съответно RAMPS 1.4 и LCD 128x64 . Може да се използва и 4 редов дисплей.
Направляващите са с диаметър 8 мм.Продават се на пръти от 1 м. но за донор могат да се използват и някои стари принтери.
Остават основно от оборудването линейни лагери и още други неща като зъбни ремъци,зъбни колела,оптични крайни изключватели и т.н.
Най важен елемент от всичко се явява печатащата глава и е въпрос или на покупка като готов детайл /което е за препоръчване/ или като DIY изпълнение но не винаги резултата е
постоянен и положителен.Материал за корпуса съм използвал MDF с различна дебелина.
И всичко това трябва да се стикова,настрои и накара да работи:)
Но сега като гледам цените са паднали драстично отколкото преди година,година и половина и може съсем спокойно да се направи един бюджетен 3D принтер.даже аз се замислям при първа
финансова възможност да си избера и купя една готова печатеща глава.
Не на последно място искам да отбележа,че има възможност една CNC фреза да се използва и като 3D принтер след като се оборудва с печатеща глава и допълнителен софтуерен драйвер
към MACH3.Но като имам на пред вид,че за един детайл в зависимост от сложността и скоростта на печатене трябват часове,десетки часове та и повече съм се питал дали си заслужава да се
използва фрезата за тази цел:)
А ето и някои снимки на моя CNC рутер.На форума Направисам има едно много голяма и обширна тема за тази цел.Само да иска да чете човек:)
100_1308.JPG 1.jpg 100_1041 [640x480].JPG 100_1301.JPG 100_1303.JPG 100_1304.JPG
Поздрави
 

Attachments

  • 100_1307.JPG
    100_1307.JPG
    84.8 KB · Прегледи: 121
Последна промяна:

myxt

Потребител
Колега, mach3 ли ползваш за цнц-то. Нещо имам големи проблеми със непрекъснато забиване на PC-то и сега съм започнал да се заглеждам по USBCNC със техният софт.
Успех
 

George

Потребител
Колега, mach3 ли ползваш за цнц-то. Нещо имам големи проблеми със непрекъснато забиване на PC-то и сега съм започнал да се заглеждам по USBCNC със техният софт.
Успех
Да ползвам MACH3 за управление на рутера но под Windows XP..До сега не съм имал проблеми с него вече няколко години.Причините могат да бъдат много но първото което ми идва на ум е да
преинсталираш драйвера за LPT порта или да пробваш на друго PC с новоиинсталирана ОС.
 

SMarty

Редовен Потребител
Направляващите са с диаметър 8 мм.Продават се на пръти от 1 м. но за донор могат да се използват и някои стари принтери.
George,
от къде в БГ мога да закупя Ф8mm и Ф10mm шлайфани с добра твърдост пръти ?
И второ, можеш ли подсказа има ли вариант за линеен лагер, който да позволява и въртене на оста в него ? Трябват ми и двете движения и линейно и въртеливо.
Използваните стъпкови мотори са с формфактор Nema 17 за 5 в./Работят на 12 в./ 200 стъпки,1.8А и задържаща тяга: 4400 гр/см.
Намерих мотори с 400 стъпки. 0,9градуса.стъпка. Същото задържащо усилие. На пръв поглед изглежда, че ще се получи 2 пъти по-висока точност, но какви проблеми би довело използването на такива ? Освен 2 пъти по-бавно преместване, може би, спрямо 1,8градусовите ? Управлението ще е през DRV8825.
Предполагам, проблем със скоростта и сметките няма да има защото скачам на 32битов контролер :) Дано де....


Доста скъпо решение и то за 8битова платформа с 20/4 дисплей :) без топлата плоча, без крайни изключватели и на всичко отгоре с А4988 :)
Ето един вариант много по-богат и по-съвременен, на който се бях спрял преди да размисля за 32битов контролер. Ето това си е сделка:
Reprap Ramps 1.4 Kit With Mega 2560 r3 + Heatbed mk2b + 12864 LCD Controller + DRV8825 + Endstop + Cables For 3D Printer

US $46.30- free shipping :)

 
Последна промяна:

fokke

Редовен Потребител
В какъв формат трябва да бъде файла с детайла за да се принтне ?
 

SMarty

Редовен Потребител
Обикновено STL е файловия формат. Но немалко 3D софтуери си принтват директно от тяхната си среда.
 
Fokke 123Design и нему подобните на AutoDesk(безплатни) неща, ще ти дадат възможност да печаташ директно както е пояснил и колегата, вероятно и не само те(из последния Sketchup също ми се мяркаха подобни опции преди да го разкарам от компа). Куцото е, че ще трябва да вържеш принтера за компютъра и шанса да си направиш stl файла на лаптопа, да го метнеш на SD карта и да го принтнеш без връзка с компа(както примерно могат повечето произведения на MakerBot) не ти се предлага. За това експортирай си нарисуваното нещо в stl и примерно си потърси Makerware(безплатно е за сваляне) на MakerBot, за да си направиш окончателния принт файл.
И едно допълненийце - за нашите цели 123 Design е една от най-добрите среди за проектиране на дребни детайли
 

fokke

Редовен Потребител
Georgi имам 3 детайла за ,а принтиране които са в STL файлове а самите детйли не са големи, с размерите на цигарена кутия . Твоята машиа дали ще може ги да принтира ?

Въобще кой от форума би принтирал подобни детайли естествено срещу заплащане ?
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Georgi имам 3 детайла за ,а принтиране които са в STL файлове а самите детйли не са големи, с размерите на цигарена кутия . Твоята машиа дали ще може ги да принтира ?

Въобще кой от форума би принтирал подобни детайли естествено срещу заплащане ?
... дай да ги видим...
http://rcmania.bg/index.php?threads/3d-Принтиране.47/#post-13639
 

fokke

Редовен Потребител

fokke

Редовен Потребител
Мога да кажа че детайлите които Никола принтира са учудващо точни и с гладка повърхност !!!

Никола , имам още неща за принтиране и ще ти изпратя мейл !

Благодаря за коректната работа !


2rfzul2.jpg


347buw6.jpg


2uxwcjo.jpg
 

nDoe

Новодошъл
Здравейте, от скоро и аз започнах да си мисля за хоби CNC машинка за домашни условия и бих искал да попитам по-опитните от мен относно компонентите, които съм избрал. Естествено поради малкият бюджет съм подбрал евтини китайски копия /за който знам че рано или късно ще съжелявам...../
Компоненти:
Мотори: http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_236741.html
Линейни лагери:http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_273990.html в БГ са прекалено скъпи
относно направляващите пръти : могат ли да се използват алуминиева тръба от бриколаж с диаметър 8мм примерно
Контролер и драйвери:
http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_227466.html с 3 x A4988 или http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_227467.html
или пък Arduino Uno/ имам си 2бр./ с тези драйвери http://www.gearbest.com/development-boards/pp_142070.html който са описани и в инструкцията на софтуера, който мисля да ползвам а именно https://github.com/grbl/grbl/wiki/Connecting-Grbl
https://github.com/grbl/grbl/wiki/Using-Grbl
Конструкция :http://cnc.antoinepelloux.eu/en/ примерно
Благодаря предварително!
 

SMarty

Редовен Потребител
Здравей и добре дошъл във форума :)
Дори и за такова слабичко рутерче не бих ползвал 8мм калибровани стоманени пръти, а за алуминиеви тръби - абсурд. Трябва ти калибрована стомана. За шилда - Arduino CNC Shield, щом си имаш UNO
За какво мислиш да ползваш машинката ?
п.с. Напиши си имената в профила, че да знаем с кого си приказваме :)
 
Нагоре