3d принтер , въпрос към тези които имат.

dane78

Редовен Потребител
Здравейте . Преди месец си взех 3д принтер ендер 3 про и от тогава си играя да принтя разни неща за хобито . Много приятна машинка , не заемаща място :) . Но имам един проблем с който не мога да се справя . Опитвам се да принтя без подложка , или поне само окантваща подложка (BRIM) , но уви не ми се получава . Дори квадрат да сложа с плътна основа ако не му сложа подложка (RAFT) нищо не става . Просто първия слой не иска да прилепне към магнитната подложка на принтера .Нивелирал съм го по всички изисквания . Печата хубаво стига да има подложка.Пробвах различни варианти , с по-топла плоча , с по- висока температура на екструдера и в комбинация с двете - няма ефект . Печатам само PLA засега по нататък мисля да пробвам и с ABS .Гледам по клиповете в тубата , хората си печатат без подложка и то цели фигури .Явно някъде бъркам в настроиките или пък PLA което съм купил е пълен боклук . Та ако някой има идея как да го настроя че да печатам без подложка , ще почерпя :)
 

Fantasmos

Редовен Потребител
На първо време отдели време да си калибрираш принтера. Колко са натегнати ремъците и тн. Няма лошо да печаташ със skirt. Зависи и какъв ти е PEI sheet-a. Измий го хубаво със сапун и вода и не го докосвай с ръка за да не го омаслиш. Може и с изопропилов алкохол да го измиеш, но простото решение със сапун си е ок. На тоя ендер ABS забрави да печаташ щом PLA-то ти отлепя. Да не говорим, че не е enclosed by design и трябва някакви шкафове да му мислиш. Имай предвид, че при отворените принтери, много се влияят от въздушни течения, отвори някой рязко вратата, стане вятър и принта отиде. Не знам къде ти е разположен. За отлепянето помагат по-висока температура на беда, малко по-ниска температура на печат, чиста повърхност. Може да пробваш и със стъкло и да пръскаш отгоре разни глупости - лепило, лак за коса и тн. ще прочетеш в нета, но мен тая мръсотия не ме кефи. На моя дори ABS паста не позлвам и принтя само ABS. И последно, няма лошо да имаш брим, това му е идеята да държи принта особено когато контактната повърхност е по-малка.
 

dane78

Редовен Потребител
Мерси , вече поръчах уж оригинално стъкло , ще пробвам на него . Ще поръчам и по качествен PLA да видя каква е разликата .Препоръчаха ми PETG да си взема че ендера принтел с него перфектно , но ми се вижда малко скъпичък , като материал , но не пречи да взема една ролка за проба . Колкто за ремъците сега ги разгледах , поотпуснали ми се струва че са се , и то от няма още ролка изпринтена . Ще ги натегна леко . Имам чувството че плота на принтера след 5-6 принта се размества леко .Отделно тез болтове които отговарят за регулацията се оказа че превъртат два от тях във пластмасовата ролка , та ще се наложи да ги сваля и залепя с някакво лепило .
 

Fantasmos

Редовен Потребител
Petg е друг материал. В смисъл, лепи по-здраво, но има съвсем други качества от PLA-a. По-гъвкав е, токсичен е и тн. Така или иначе трябва да си направиш принтера да печата PLA като хората. Има доста фейсбук групи за ендера, влез и разпитай имат профили за кура, разни неща отдавна ясни и тн.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Аз имам същия принтер, препоръчват ти да си купиш веднага
Creality 3D® Ultrabase 235*235*3mm Glass Plate Platform

https://www.banggood.com/Creality-3...-p-1350129.html?rmmds=search&cur_warehouse=UK

При мен беше същата драма с незалепването, което идва осново от това че самото легло е много "къдраво" и има различна височина в различните зони, с две думи плочата е КРИВА. С това стъклено легло нещата заспаха моментално.

Второто много важно нещо като вземеш леглото е да си направиш калибрация на височината. Прави се така:

1. пускаш принтера да загравя - 200 градуса на дюзата и 60 градуса на леглото ( самото стъклено легло се слага над оригиналното с метални щипки, примерно от офис1 )
2. Пускаш екструдера на изходна позиция и с един лист хартия - започваш да настройваш дъното ( има 4 врътки под него ) така че 4-те края да са на 1 лист височина - листа трябва да се движи между главата и дъното с леко усилие. Четирите точки които можеш да избереш трябва да са на около 4 см от всеки ъгъл.
3. от Youtube ще намериш много полезни видеа за всичките тея неща.

При мен това реши проблема и вече имам успеваемост 9/10 принта, като провалените не са от "незалепване" а от непроверени 3д модели където има нужда от съпорт.
 

dane78

Редовен Потребител
Мерси тъкмо ми пристигна стъклото , ще му направя днес настройките и ще тествам
 

dane78

Редовен Потребител
Не е истина каква разлика . Сега залепва перфектно към стъклото . Дори без brim подложка .
 

Fantasmos

Редовен Потребител
Поръчай си и шпатула / длето за отлепяне, че може да идеш в другата крайност ;) Аз пък минах на грапаво PEI и доста се кефя на релефа, с който излизат детаилите.

IMG_9638.JPG
 

dane78

Редовен Потребител
В комплекта има някаква шпатула , но ми се струва че може да надере лака на стъклото , той е леко грапав а шпатулата е метална.
 

dane78

Редовен Потребител
Дребните елементи се отлепят , ще видим по-големите. Ти какъв pla ползваш и доволен ли си от него че събирам мнения от къде да си купувам :)
 

Fantasmos

Редовен Потребител
Аз принтя само ABS иначе PLA и ABS+ и изобщо всеки филамент няма да сбъркаш с esun. От тук каквото съм купил от тия родните “производители” е страшен шит - запушени дюзи, отлепяне и тн...
 

dane78

Редовен Потребител
За abs не е ли проблем че принтера е отворен . Който и да съм питал ми казва че не става ако не е затворен отвсякъде за да няма температурни колебания.
 

Fantasmos

Редовен Потребител
За твоя е проблем, не става отворен принтер за ABS, аз съм със съвсем друга машина :)
 
Нагоре