Въпрос за автоматичен генератор

arsovhome

Редовен Потребител
Генератора вече е факт.
https://www.vitolux.com/details.php?prodID=7000
Вчера вечерта за първи път след монтирането на бензиновия генератор с пълна автоматика загасна тока. След няколко(15-ина) секунди се включи генератора. И след няколко секунди(15-ина) по-късно ел. захранване на къщата продължи от генератора. Оказа се, че всичко това се случва при включени 6 климатика, 1 хладилник, 2 телевизора, влагоуловител, няколко крушки и 2 котлона. Може би след 1-2 минути изключихме 2-та котлона за всеки случай. Дотук добре, но очаквано UPS-а "не хареса" тока от генератора и започна да щрака. Изключих го и неразумно го включих от ново и UPS-а "умря". Естествено се уплаших, че е изгорял. Откачих го и започнаха една поредица от опити да го "съживя". Сигурно е сработила някаква защита и след многократни опити за включване и рисетване някак(не разбрах точно как) го "съживих". Явно засега решението е да не възстановявам захранването на UPS-а(при мен това става с контактор свързан с бутон) докато не приключа евентуално важна работа с компютъра само на захранване от UPS-а. След което да изключа захранването на UPS-а и вместо компютъра да използвам лаптопа за извеждане образ на телевизора. Следва да се помисли как автоматично да се реши този проблем, ако въобще е възможно това.
След 5 минути тока дойде и това се разбра по шума на генератора(почти не се чува от гаража в къщата), който спря. Припомням, че генератора разбираемо спира 1 минута след възстановяване на външното захранване. Въпреки проблема си е готино да имаш ток, когато няма ток.
Приятели, ако имата някакви идеи как да си реша проблема, споделете ги.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Като цяло USP-ите не харесват какъв да е ток, повечето генератори нямат правилната синусоида за целта и се получава твоят проблем. Не си написал обаче какъв модел е UPS-a все пак.

Също така както си написал не ставя ясно UPS-а дали как точно е свързан, надявам се: 6 климатика, 1 хладилник, 2 телевизора, влагоуловител, няколко крушки и 2 котлона. - не са към него нали ? :)

Като цяло мисля че проблема ти идва от генератора, или не дава добра синусоида, или не издържа на цялото натоварване което си го накичил. Аз лично бих разделил уредите на няколко кръга и така при спиране на тока генератора ще захранва само част от тях (например без котлони), а не всичко, както и в последствие UPS-a.
 

tghyre

Редовен Потребител
Аз на вилата също се сдобих със генератор но без табла и т.н. ....HYNDAI-7.9 Kw! Имам и аз UPS за камерите обаче забелязвам, че ако вкл да минава през него по сериозни захранвания примерно печка 1000 W, а и не толко сериозни консуматори почва да пищи и не иска да работи! Както каза и Светльо по горе, капризна история е с тия UPS -и! Ти пак доста неща си закачил към тоя генератор и щом не сработва защитата му значи си направил правилния избор :)....та идеята ми е че проблема според мен може да го решиш единствено ако не минават през UPS нещата които и искаш да работят през генератора!
 
Нагоре