Въпрос във връзка със запояване на конектор.

Дискусия в 'Начинаещи - първи стъпки в RC Хоби' започната от rccrrc, 14 Юни 2018.

 1. rccrrc

  rccrrc Потребител

  Публикации:
  60
  От ляво са кабелите на спийд контролера,от дясно на електромотора.Прави ми впечатление ,че кабелите на ел.мотора са с много по-малък диаметър отколкото отвора на конектора.Ако просто се вкара и се запои дали ще стане достатъчно здраво?Може ли жичката да се прекара през отвора който се намира отгоре и да се усуче.След това да се запои.А отгоре да се сложи термо шлаух.Така ще стане по-здрава връзката.Никога не съм запоявал.Всякакви съвети ще са ми от полза.
  [​IMG]
   
 2. Airman

  Airman Редовен Потребител

  Публикации:
  260
  По принцип, ако спойката е здрава не е от значение дали ще усукваш, връзваш и т.н. Трябва добър и сравнително мощен поялник.
  Ако моделът позволява и имаш увереност, че ще се справиш запои направо кабелите на мотора към ESC-то.
   
  Tassadar and rccrrc like this.
 3. dane78

  dane78 Потребител

  Публикации:
  267
  Слагаш в паяка буксата и с тънката човка на поялника пълниш с калай до горе , и докато ври калая около 2 сек време пъхаш жичката до дъно , изчакваш да изстине , едно термосвиваемо което да стига 1 мм напред към връзката на двете и си готов .
   
  rccrrc харесва това.
 4. Xape

  Xape Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,010
  от:
  Sofia
  Не съм виждал спойка да се скъса на такова място, стига да не е дефектна (н.нар. студена спойка). Аз първо калайдисвам отделно двата детайла и след това ги запоявам като добавям още малко припой.
  Тънките кабели се късат след спойката - на границата докъдето припоят е проникнал капилярно. Затова сложи термошлаух поне 10 мм назад да придържа кабела от вибрации. От другата страна спокойно можеш да пуснеш парчето по-дълго, свиваш го и накрая по режеш с макетен нож, така че като буксата е включена да няма неизолирана част.
   
  Tassadar, rccrrc and arsovhome like this.

Сподели Тази Страница