Въпрос във връзка със запояване на конектор.

rccrrc

Потребител
От ляво са кабелите на спийд контролера,от дясно на електромотора.Прави ми впечатление ,че кабелите на ел.мотора са с много по-малък диаметър отколкото отвора на конектора.Ако просто се вкара и се запои дали ще стане достатъчно здраво?Може ли жичката да се прекара през отвора който се намира отгоре и да се усуче.След това да се запои.А отгоре да се сложи термо шлаух.Така ще стане по-здрава връзката.Никога не съм запоявал.Всякакви съвети ще са ми от полза.
9349034d.jpg
 

Airman

Редовен Потребител
По принцип, ако спойката е здрава не е от значение дали ще усукваш, връзваш и т.н. Трябва добър и сравнително мощен поялник.
Ако моделът позволява и имаш увереност, че ще се справиш запои направо кабелите на мотора към ESC-то.
 

dane78

Редовен Потребител
Слагаш в паяка буксата и с тънката човка на поялника пълниш с калай до горе , и докато ври калая около 2 сек време пъхаш жичката до дъно , изчакваш да изстине , едно термосвиваемо което да стига 1 мм напред към връзката на двете и си готов .
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Не съм виждал спойка да се скъса на такова място, стига да не е дефектна (н.нар. студена спойка). Аз първо калайдисвам отделно двата детайла и след това ги запоявам като добавям още малко припой.
Тънките кабели се късат след спойката - на границата докъдето припоят е проникнал капилярно. Затова сложи термошлаух поне 10 мм назад да придържа кабела от вибрации. От другата страна спокойно можеш да пуснеш парчето по-дълго, свиваш го и накрая по режеш с макетен нож, така че като буксата е включена да няма неизолирана част.
 
Нагоре