Каква първа апаратура (радио) да си купя за летящи модели.

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Дистанционно управление (Радио) е важна и неотменна част от оборудването на всеки RC Пилот. Правилният избор тук, ще определи колко лесно настройвате вашите модели, и колко надеждна е връзката си с тях в полет.

Последна актуализация на списъка - Август 2021г.

Ще разгледаме няколко модела компютърни радиа с памет за минимум 10 модела, в ценовият диапазон от 140лв до 800лв -

Помня че видях няколко въпроса в кой MODE е най-разпространено да се лети - и затова пиша още тук - в БГ основно виждам хора да летят в MODE 2 ( ляв стик тротъл и ръдър, десен стик Елерони и Елеватор ) - 99% от хората които съм срещал ползват тази комбинация. В момента повечето радиа позволяват да си смените режима, но това не е препоръчително, особено ако сте начинаещ. Така трудно някой ще ви помогне с облитане на нов модел.

RC радио пазара се промени страшно много за 10 години. Когато започнах да се занимавам с RC модели през 2012г. - лидер на пазара беше Spektrum. Всички летяха самолети с не повече от 6 канала, мултироторите бяха в супер експериментална фаза и нямаше FPV - Пилотите летяха масово със Spektrum, JR и Futaba радиа, предимно от ниския клас. След големият бум на мултироторите около 2015, нещата се промениха драстично. С излизането на FRSky радиата, и по точно на легендарният Taranis X9D - използвайки техния ACCST радио протокол и възможностите на проекта с отворен код OpenTX - това радио буквално превзе FPV сегмента. Последваха поредица разработки на FRsky като QX 7, Horus и др. но лека полека FRsky замаяни от успеха си попаднаха в същият капан както Spektrum. Започнаха да правят все по затворена системата си, правейки умишлени прегради пред потребителите да използват по-гъвкаво продуктите им - например с TBS Crossfire. Видовете и софтуерните версии на техните приемници станаха толкова много и толкова сложни за обслужване , че в създалият се вакуум се наместиха други фирми като JUMPER и RADIOMASTER.

Към ден днешен FRsky радиата вече не се препоръчват от експертите в мрежата, заради затвореният си дизайн, вместо това се препоръчват радиа на други марки които поддържат протоколите на FRsky. ( справка - сайта на Joshua Bardwell )

Това в никакъв случай не означава че FRsky правят лоши радиа, просто FPV общността, която загърби старите лидери като Spektrum - не е никак доволна от факта че FRSky правят същият ход и опитват да затворят екосистемата си. И след като вече основният протокол за летене на FPV Мултиротори се измести към TBS Crossfire/Tracer или новият IMMERSIONRC Ghost - FRsky нямат никакво предимство пред останалите в списъка. Техният протокол се поддържа и от други радиа, както и може да се използва модул. Затова Taranis не присъства в този списък.


Ето и подходящите кандидати:

1. iFlight IF8 CC2500 около 80$ към 16 Август 2021, най-евтиният контролер в списъка. Изглежда като геймпад, малък и удобен - без много функции, но с достатъчно за работа с мултиротори. iF8 може да се свързва към FrSky приемници работещи с ACCST D18 и D8 протоколи. Това го прави съвместим с приемници като FrSky RXSR и iF8 D8RX, които са включени в много BNF дронове. Идва с дефолтна конфигурация така че всички ключове да контролират AUX каналите, така че да няма нужда от специални настройки с компютъра. Може да се включи и към компютър за работа със симулатор.

Ако смятате да летите само дрон и не ви се дават много пари в началото е подходящ избор. Не е подходящ за летене на самолети, тъй като няма тримове.
iflight-if8.jpg

2.RadioMaster TX16S - Цена около 200$ към 16 Август 2021. Намирам го на много места - например в Banggood или HobbyKing Според много сайтове в момента - най-доброто универсално радио. Основното му предимство е мултипротоколната поддръжка, hall-sensor gimbals, и големият екран. Работи с OpenTX и Протоколите които поддрържа в момента са:

Internal Multi-protocol RF System:
Cypress Semiconductor CYRF6936: DSM/DSMX, Walkera Devo
Texas Instruments CC2500: FrSky, Futabas SFHSS
Amiccom A7105: FlySky, FlySky AFHDS2A, Hubsan
Nordic Semiconductor NRF24L01: HiSky, Syma, ASSAN and most other Chinese models

Освен това има JR module bay и може да сложите каквото си решите там - например
TBS Crossfire или новият TBS Tracer за около 70$

Работи с OpenTX , има USB-C порт за зареждане на 18650 батерии или 2S Lipo, на връзката горе в името има качени и видеа в YouTube с различни ревюта на радиото.

OpenTX като софтуер е стандарт в мултироторите. Системата е с необятни възможности, и поради тази причина не е елементарна за усвояване. Изисква малко повече четене и гледане в YT, но става все по интуитивна. Лично на мен ми е трудно все още да свикна спрямо Spektrum менютата, но пък възможностите както казах са неограничени.

Radiomaster TX16s се продава и в луксозен вариант - модела MAX за около 300$ Фунционалността е същата , но има доста козметични промени спряно оригинала. Всички бутони + ролера са от цветен метал, екрана е по-добър и говорителя е по-силен. На гърба вече има сгъваема дръжка.

Ако не знаете какво точно ще летите и искате да сте универсални като видове модели - мултиротори/самолети и протоколи - това е вашето радио.

tx16s.jpg



Следват няколко Spektrum радиа.

3. Spektrum DX6e - Цена около 200 EUR към Август 2021г. 6 канално DSMX радио, което използва същият софтуер като DX9, DX18 и въобще цялата серия AirWare.

Това радио е подходящо ако смятате да летите самолети и то на фирмата HorizonHobby която има много BNF модели ( идват с вграден приемник ) . На сайта на HH има специален ZIP файл който може да бъде свален и в него са всички техни актуалну модели на самолети, хеликоптери и планери - които с помощта на SD карта може да прехвърлите и настройките стават за секунди.

Като плюс може да се посочи лесното и опростено меню за работа, WiFi Trainer Порт - Безжична връзка с друго радио Spektrum в режим учител-ученик ( другото радио няма нужда да има същата функция ). По този начин се избягва нуждата от кабел между 2-те радиа по време на тренировъчен полет.готовите файлове за модели на HorizonHobby.

Като минус - само 6 канала, висока цена и без възможност за смяна на проткола DSMX с нещо друго като например с TBS Crossfire.

Има и малко по висок модел на това радио DX8e - който идва с 8 канала на управление, и струва около 270 Евро към 16 Август 2021

SPM6700_a1_1.jpg

4. Spektrum NX6, NX8, NX10 - Новата гама радиа на Spektrum - цените са както следва: 320 EUR, 380 EUR, 540 EUR към 16 Август 2021г. Снимката е на NX8 - но другите изглеждат почти по същият начин. Това е актуалната линия на Spektrum радиата, и разликите между 3-те модела са малки.

Първо и 3-те модела имат сериен порт за връзка с външни модули. В момента се поддържа TBS Crossfire и TBS Tracer, но се работи по поддръжка на Immersion Ghost. Важно е да се отбележи че само NX10 захранва серийният порт, при останалите 2 модела ще трябва да захраните модула с външна батерия или някоя друга хитрина ( например разклонително кабелче от батерията )

Само NX10 има HALL сензорни гимбали, останалите са с пластмасови - но с много добро качество.

Новият интерфейс е цветен и по-интуитивен от преди, но не е Android.

Всичките 3 радиа имат връзка с WiFi по която може да си обновяват фърмуера.

Като предимства тук мога да посоча, лесното меню за настройка, съвместимост с цялата гама BNF модели на HorizonHobby, WIFI ъпдейт, двойна диверсити антена

Като недостатък се сещам единствено за цената и броят на каналите ( за 6 каналния модел ) - смятам че от 8 канала нагоре почти всичко може да бъде летяно без проблем.

spek-nx8.PNG

Ето и едно видео за тази фамилия:



Официален представител на Spektrum за България е Myhobby.bg - ако имате интерес към тази марка радиа или огромната гама самолети и хеликоптери за начинаещи и напреднали задължително проверете първо там.

5. TBS Mambo - около 140$ към 16 Август 2021, TBS вече имаха няколко успешни радиа - особено TBS Tango 2, но той е с формата на геймпад и с доста по малко бутони, както и по-малък екран.

След този успех фирмата е решила да направи по-голямо радио, конкурент на останалите радиа в бранша, и резултатата е TBS Mambo с вграден TBS Tracer протокол. Радиото работи в момента с FreedomTX което е преработен OpenTX, но от TBS обещават че съвсем скоро ще интегрират всички техни промени в OpenTX и реално радиото ще работи само с OpenTX

Радиото е с вграден TBS Tracer предавател и вградена Diamond ( IBCrazy ) антена, отделно има JR bay module ако решите че ви трябва нещо друго като протокол.

Ако сте си направили проучването вече и сте решили че искате да работите с Tracer протокола на TBS, то това радио е идеално за вас. Все още няма отзиви от него защото е съвсем ново ( излезе в началото на Юли 2021 ) - но като се има предвид историята на фирмата, трябва да работи безупречно.

tbs-mambo.jpg

Може да видите това видео с представянето на продукта:




Ето и няколко препратки към интересни страници с подробно описание на актуалните радиа:

Oscar Liang: https://oscarliang.com/radio-transmitter/

Joshua Bardwell: https://www.fpvknowitall.com/fpv-shopping-list-controller-and-receiver/
 

Attachments

  • upload_2021-8-16_1-26-2.png
    upload_2021-8-16_1-26-2.png
    297.7 KB · Прегледи: 1
Последна промяна:

ivan p

Потребител
Здравейте,
като начинаещ има ли смисъл да заменям спектрум DX5e със спектрум DX6e трябва ми за дрон и може би за самолетчета? Още нещо искам да попитам премника AR6100е дават по спесификация че е с работно напрежение от 3,6 до 9 волта означава ли това че не може да се използва с батерии 3s?
 
Последна промяна от модератор:

arsovhome

Редовен Потребител
С риск да "разлая пак кучетата", аз бих ти предложил новата, много евтина, удобна, лека, стабилна, иновативна и с много евтини приемници(6 и 10(14) канални) с телеметрия и без телеметрия Turnigy TGY-i10. Всичко към нея може да се закупи много евтино от няколко сайта. Аз я ползвам от известно време и съм много доволен, защото ми създава определено много комфорт при програмирането и управлението с нея. Още подробности за нея, както и дискусията която се разгоря можеш да намериш в темата. Всичко необходимо, включително 10-канален приемник с възможност за разширяване до 14 канала и свързване с 4-те телеметрични модула(за напрежение, температура, РПМ - оптичен и магнитен, е в комплекта на цена около 350лв. Това, което най-много ми харесва е, че на всеки нов самолет или коптер може да се сложи собствен приемник, защото той не струва колкото 1 нов самолет, а до 10-15 евро.
1.jpg 6.jpg 12.jpg 13.jpg
 
Последна промяна:

st5rov

Редовен Потребител
С риск да "разлая пак кучетата", аз бих ти предложил новата, много евтина, удобна, лека, стабилна, иновативна и с много евтини приемници(6 и 10(14) канални) с телеметрия и без телеметрия Turnigy TGY-i10. Всичко към нея може да се закупи много евтино от няколко сайта. Аз я ползвам от известно време и съм много доволен, защото ми създава определено много комфорт при програмирането и управлението с нея. Още подробности за нея, както и дискусията която се разгоря можеш да намериш в темата. Всичко необходимо, включително 10-канален приемник с възможност за разширяване до 14 канала и свързване с 4-те телеметрични модула(за напрежение, температура, РПМ - оптичен и магнитен, е в комплекта на цена около 350лв. Това, което най-много ми харесва е, че на всеки нов самолет или коптер може да се сложи собствен приемник, защото той не струва колкото 1 нов самолет, а до 10-15 евро.
View attachment 8984 View attachment 8985 View attachment 8986 View attachment 8987

На вкус и цвет товарищ нет!!!:hehe:
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
здравейте като начинаещ има ли смисъл да заменям спектрум DX5e със спектрум DX6e трябва ми за дрон и може би за самолетчетар,още нещо искам да попитам преемника AR6100е дават по спесификация че е с работно напрежение от 3,6 до 9 волта означава ли това че не може да се използва с батерии 3s

Здравей , има смисъл да сменяш апаратурата ако имаш 2 или повече модела. Ако е само 1 модел и няма да купуваш друг - то тогава DX5е ти е достатъчна. Ако решиш да купуваш нова все пак - виж новият DX6 - той дава много повече функции в сравнение с DX6i. Всичките приемници се захранват през BEC на спийда на 5V а НЕ ДИРЕКТНО :) , ако го свържеш диретно към 3 клеткова батерия която е 12.6V ще го изгориш.
 

Svilen

Потребител
Искам да споделя едно свое"откритие" във връзка с досадния шум който издава високоговорителя на Taranis Plus. Не знам колко е ефективен този метод,но мисля в най- скоро време да го изпробвам. http://flitetest.com/articles/frsky-taranis-9xd-plus-audio-buzz

PS Сложих феритни филтри на лентовите кабели.Ефект има,но не е достаъчен.Може да се каже,че шумът намлая с около 50-60 процента.Чува се,но вече не е така дразнещ.
 
Последна промяна:

zzn

Новодошъл
Въпрос относно апаратурата - mode1 или mode2 e по-подходящ за десняк и като цяло с какво летят повечето хора в БГ ?
 
Здравейте,
Моля за съвет, какво радио да си купя?
За да уточня, аз съм начинаещ моделист. На първо време искам да си купя или сглобя някой тренировъчен самолет. По-нататък, може и някой акробатичен, FPV квадракоптер и ветроходен модел на яхта.
Търся си максимално универсално радио с идеята да го ползвам и за в бъдеще без да ми се налага скоро да го надграждам или сменям.
Кои радиа се ползват най-често тук?
За момента съм се спрял на: FrSky TARANIS X9D PLUS EU Version SE, но още не бързам да го купувам.
Ще се радвам да изкажете мненията си радиото или да ми дадете идеи за по-подходящо радио.
 

Tassadar

Редовен Потребител
Здравей Андрей,

FrSky TARANIS X9D PLUS се ползва най-често тук. И освен ако не възнамеряваш да развиваш високо спортно майсторство, е всичко което ти трябва.



Здравейте,
Моля за съвет, какво радио да си купя?
За да уточня, аз съм начинаещ моделист. На първо време искам да си купя или сглобя някой тренировъчен самолет. По-нататък, може и някой акробатичен, FPV квадракоптер и ветроходен модел на яхта.
Търся си максимално универсално радио с идеята да го ползвам и за в бъдеще без да ми се налага скоро да го надграждам или сменям.
Кои радиа се ползват най-често тук?
За момента съм се спрял на: FrSky TARANIS X9D PLUS EU Version SE, но още не бързам да го купувам.
Ще се радвам да изкажете мненията си радиото или да ми дадете идеи за по-подходящо радио.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Малка актуализация на модели и цени за 2021. Направи ми впечатление колко много са се променили нещата за 10 години :) , и как цените се вдигат нагоре заради новият закон за ДДС при онлайн търговията.
 

TipoMan

Новодошъл
Каква по-подходяща тема за първи пост... :D
От седмица проучвам моделите, подмамен съм от "всичко в едно" концепцията на OpenTX платформата.
Разглеждам тези два нови модела:
RadioMaster TX12
tx12.png
$95


Jumper T-Lite
jumper_T_lite.png
$82 за 4in1 версията
Hall сензори, странен форм фактор...

Разбирам, че лични впечатления трудно ще получа, из интернет е пълно с рекламни описания какво могат, но все пак ако може да споделите какво не могат въпросните модели, какво не им е измислено или реализирано добре.
И по принцип:
Какво мога да очаквам от телеметрията в този ценови клас - нещо друго освен напрежение може ли да се следи?
Имат ли стандартен изход за симулатор на PC - има ли смисъл от това изобщо и какви симулатори се ползват?
Има ли вариант за стандартен вход в предавателя, нещо като (AUX-IN), който да вържа на някой канал?
 

ethr

Новодошъл
Каква по-подходяща тема за първи пост... :D
От седмица проучвам моделите, подмамен съм от "всичко в едно" концепцията на OpenTX платформата.
Разглеждам тези два нови модела:
RadioMaster TX12
View attachment 22646
$95


Jumper T-Lite
View attachment 22647
$82 за 4in1 версията
Hall сензори, странен форм фактор...

Разбирам, че лични впечатления трудно ще получа, из интернет е пълно с рекламни описания какво могат, но все пак ако може да споделите какво не могат въпросните модели, какво не им е измислено или реализирано добре.
И по принцип:
Какво мога да очаквам от телеметрията в този ценови клас - нещо друго освен напрежение може ли да се следи?
Имат ли стандартен изход за симулатор на PC - има ли смисъл от това изобщо и какви симулатори се ползват?
Има ли вариант за стандартен вход в предавателя, нещо като (AUX-IN), който да вържа на някой канал?

Здр, според мен и двете са много добри, даже се замислих защо никой не ги е споменал. И двата модела са с по-малки от стандартните гимбали, не мисля че е минус ("професионалистите" ще кажат, че е минус :Д). Т-лайт се управлява по-трудно с два пръста(pinch) заради трапецовидната форма. И двете са доста компактни с преимущество за Джъмпера, разбира се :) Аз имам апаратура с хол ефект гимбали и стара с потенциометри, разлика в точноста не откривам..в издръжливоста може би. Но самият механизъм на повечето апаратури е пластмасов и по-скоро той се прецаква първо.. И на Радиомастъра и Джъмпера могат да се добавят нано модули(препоръчвам Expresslrs). Телеметрията зависи от приемникът. За спректрум приемници, ако не се лъжа няма такава. Frsky има пълна телеметрия. Изходът за симулатор е през USB, има някакъв трик да се направи безжично, ама не е много лесно. Аз съм си купил Velocidrone, от пирата може да си дръпнеш кракнат Liftoff. Има и за самолети със сигурност, но не ги знам.
 

TipoMan

Новодошъл
Благодаря!
Jumper T-Lite вече пътува към мен... :rolleyes:
Разтърсих се за подходящи приемници, най-ясното засега описание, което намерих, е тук:

Flit10 - $13. Diversity IBUS receiver with full telemetry, I use these with flight controllers since they have no servo outputs. The dipole antennas and the "telemetry board" add a lot of bulk for such a tiny receiver, but it is the most versatile for FPV fixed wing, LOS fixed wing, and 4"+ multirotors. 900m range at least.
FS2A - $7. 4 channel receiver with servo outputs. AFHDS, so no telemetry. I use these in my LOS fixed wing mini builds since it only weighs ~2-3g. 300m range at least.
FlySky FS-iA6B - $12. The standard big 6 channel diversity receiver with servo outputs, as well as IBUS output and input. Use this one when not using a flight controller and I need more than 4 servos. Telemetry can be sent in the IBUS input, but normally just puts out RSSI information and its 5V voltage. Pretty great but tips the scales at 17g so I use it in 300-800g LOS fixed wings. 900m range at least.
Fil14+ - $12. Diversity IBUS receiver with no servo outputs or telemetry, but does output RSSI on CH14 to the flight controller. Better RSSI reporting than the Flit10 (which relies on the transmitter sending back RSSI in a channel), but no return telemetry. Good for FPV quads that have an OSD so telemetry isn't needed. 900m range at least.
FlySky FS-iA6 - $12. 6 servo outputs without IBUS in or out. AFHDS, no extended telemetry, but does send back LQI for RSSI. Not recommended because I prefer the iA6B, which weighs only a few grams more. 300m range at least.
FlySky SPI receiver - Same RSSI telemetry as the FS-iA6B, but no extended telemetry. 180m max range, maybe up to 200m on a good day.
Fli14 - $9? IBUS receiver, no telemetry, RSSI on CH14. The Fli14+ has much more range so I have only used this one once. 300-400m range?

Поръчал съм FS2A и един CORONA GR7SF S-FHSS (FUTABA), с вградено 3 осно жиро стабилизиране - имам едно новичко EDF, което се притеснявам да "литна" за да не го разбия... от 12 години... :D
Затова все пак искам да потренирам - за целта обръщам два глайдера - лидъл-ски и алиекспрес-ки в радиоуправляеми с двигател.
Имам много опит с флайт симулатори, но когато преди години опитах с "фабричното" дистанционно на EDF модела, свързано към някакъв RC симулатор, разбрах, че ще трябва да уча управлението от нулата...
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Jumper T-Lite Изглежда добро за парите си. Форм фактора ( геймпад ) е малко странен и някой хора не могат да свикнат с него - други си го харесват.

Симулатор ще ти трябва със сигурност - помага много за всички видове летящи :)

Спектрум имат телеметрия, но тя работи само с техните радиа, с това съм 99% сигурен че телеметрия няма да има.

Като цяло много добър избор си направил за 1-во радио - цената е супер , а поддръжката на всякакви протоколи не те вързва към нищо специфично. Така можеш да експериментираш.


Тук има едно видео на JB относно дистанционното:

 

zelen

Новодошъл
Jumper T-Lite има едно голямо предимство - малък е. Става за да се полети на нещо компактно покрай разходката в парка, в планината или на плажа. Взех го като второ радио точно заради малкия размер (1/2-1/3 от куфара на Taranis-a).

Това, което ми липсва е да мога да го закача на врата (чудене си е дали да го оставиш на пясъка или да го придържаш някак с риск да падне :) )... а, и да измисля как да му приспособя кутията да не му свалям антената постоянно :).

Като применици съм го използвал с: FrSky: X4R, XMR; FRSky съвместим D8 4ch PWM; DSM - един Radian UMX
Имам един FS2A-4CH, но не съм стигнал до него
Мисля че съм го bind-вал и с XM+, но не съм 100% сигурен колко е успешно - опитах се да го приспособя за безжичен master/student с таранис-а, но не ми се получи. С кабел обаче тръгна.
 

mjivo

Новодошъл
Интересувам се дали знаете някой bg сайт от който може да си закупя първото радио (Jumper T-lite) или някои друг добър трансмитер?
 
Последна промяна:
Нагоре