Модел на малко ел-катерче от преди 30-тина години.

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Ето я и първата тема за електрическа лодка в нашият форум.

Миналата година (2013) - по време на лятната отпуска се разходих до родния дом и най-случайно открих това малко моделче на катер. По спомени на приятели вероятно е било около 1983-1984 и е струвало 3.50лв от Универсалния магазин. Аз честно казано не помня точно защото по това време съм бил на 7-8 год и са ми го купили за да спра да врънкам :)

Моделчето е електрическо с плоска батерия от 4.5 волта и четков мотор. Без никакво дистанционно управление - настройва се руля и се пуска. С него съм изкарал безкрайни часове на малкото фонтанче пред сладкарница Савимекс в гр. Добрич :)

Желанието ми е да го преправя в напълно радио-управляемо - ей така за кеф, като гледам диаметъра на винта е бил 26мм с 3 лопатки - но уви е счупен.

Ето и малко снимки:
korabche1.jpg korabche2.jpg korabche3.jpg korabche4.jpg korabche5.jpg
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
След като поразпитах насам натам , стигнах до следния избор на оборудване.

1. Кормилото ще го взема от хобикинг като резервна част за тяхна лодка - ето това
2. Мотора ще бъде заменен с моторче от стандартно серво + платката за управление. Така ще избегна нуждата от спийд. Поради съпричастност към проекта , колегите от MyHobby ми предоставиха развалено серво - на което му бяха строшени зъбчатите колела - но на мен ми свърши идеална работа. Изкормих мотора и платчицата и ги закрепих с малко парченце депрон и горещ силикон към корпуса.
3. Перката я направих на ръка от медна пластина 0.8мм (благодарение на Arxangel), като намерих рисунка в RCGROUPS и с дремел, пилички и малко търпение се получи много добре. Запоих перката на тръбичка от месинг с външен диаметър 2мм - която ще играе роля и на вал. Закрепването към мотора стана със един стопер и малко изолация от кабел.

Мястото вътре се оказа тесничко - та сложих сервото на легло от депрон. върху оста на мотора, а приемника залепих с велкро на покрива на катера от вътрешна страна. Така и антената се издига доста нагоре в мачтата. Не че това катерче ще плува на далечни разстояния - но принципа е важен!

Тестовете на дока в къщи ( легена в банята ) са много обещаващи. Общото тегло на модела стана 315грама с голяма 2 клеткова 2000mah батерия на 6.6V (LiFE), предполагам че спокойно мога да го пусна и с една от 800 mah. Тягата която прави лодката е прилична и мисля че няма да е проблем - стига да не прегрява сервото.



Ето и снимки от процеса.

IMG_8657.JPG
 

Attachments

  • IMG_8641.JPG
    IMG_8641.JPG
    425.8 KB · Прегледи: 71
  • IMG_8646.JPG
    IMG_8646.JPG
    305.5 KB · Прегледи: 65
  • IMG_8647.JPG
    IMG_8647.JPG
    257.7 KB · Прегледи: 65
  • IMG_8648.JPG
    IMG_8648.JPG
    407.8 KB · Прегледи: 72
  • IMG_8649.JPG
    IMG_8649.JPG
    448.7 KB · Прегледи: 68
  • IMG_8650.JPG
    IMG_8650.JPG
    174.1 KB · Прегледи: 68
  • IMG_8652.JPG
    IMG_8652.JPG
    554.6 KB · Прегледи: 69
  • IMG_8653.JPG
    IMG_8653.JPG
    606.8 KB · Прегледи: 69
  • IMG_8654.JPG
    IMG_8654.JPG
    560.9 KB · Прегледи: 66
  • IMG_8658.JPG
    IMG_8658.JPG
    470.7 KB · Прегледи: 67
  • IMG_8659.JPG
    IMG_8659.JPG
    485.6 KB · Прегледи: 68
Последна промяна:

Pakidanski

Редовен Потребител
Супер яка е! Представям си вече...как излиза на глисаж:D

ПП: е това е да претърпиш вътрешен катарзис, а не кат на Пеевски:D
 

Tassadar

Редовен Потребител
Много мил проект! Чак ме е яд, че вероятно съм изхвърлил спортната пластмасова количка която се опитвах да моторизирам навремето.... Сега можех да я направя бясна минизетка.:D

Добре де, моторчето и управлението от сервото работят ли пропорционално като им махнеш обратната връзка (потенциометъра)?
 

myxt

Потребител
Пепи, работи та се къса :) Единствената модификация е един делител за да спира когато е в средата на PPM-ма.
Аз съм го правил с тример 10К.
 

arsovhome

Редовен Потребител
Страхотна идея Светльо, не знам дали има нещо подобно на другите форуми. И на мен ми хрумна едно предложение по този повод. А то е да се създаде отделен форум с име подобно на това: "Превръщане на играчки от миналия век в управляеми модели със запазване на оригиналния им дизайн." Даже може да се организира конкурс. Като знам фантазията, уменията и знанията на повечето потребители на този форум ми "мирише" на реализирането на страхотни проекти в тази насока. Още веднъж искам да изразя огромното си възхищение от идеята на Светльо и това което е направил със старата играчка(много добре си спомням, че и аз съм имал подобна играчка, с която съм прекарал много щастливи часове).
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Сервото си работи перфектно като мотор със спийд + реверс :) Така имам ход и в двете посоки както исках. Можеш да подаваш и бавни и бързи обороти :)

Потенциометъра го оставих хвърчащ и го нулирах на ръка. Вероятно ще е по добре с 2 съпротивления като делител. Но не ми се занимаваше да меря съпротивлението им.

По тази технология правят много мини лодки - както и оживяват статични модели на разни кораби с подобен размер - примерно на REVELL
 

fokke

Редовен Потребител
Имам две такива катерчета, от средата на 80-те са и плуват много леко :)
 

st5rov

Редовен Потребител
Сервото, използвано за двигател на витлото какъв тип е ? :rolleyes:
 

st5rov

Редовен Потребител
10Х !
Исках да разбера колко мощно е двигателчето, защото и аз имам едно възрастно катерче :). По - подробно, когато ми остане малко свободно време, за да илюстрирам със снимки. :biri:
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Ето го и обещаното филмче с тестове на вода :) много съм доволен от резултата.

Супер се е получило. :) Сега може да барнеш един по-агресивен винт и да го правим състезател. :)

BTW, материала е мед. месинга е по-твърд.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Мда - объркал съм при писането - видях го но късно :) реших да не го оправям. Месинг е тръбичката за вал-а . С тази скорост стана много СКЕЙЛ :)
 

chokoboko

Новодошъл
Ей колега върна ме в 3-ти клас ,баща ми го подари същото на морето.Така и не можах да му се порадвам някой ми го крадна от бунгалото.
 
Нагоре