Разяснения за пълни начинаещи

night_pz

Новодошъл
Ок, аз мерих моментната консумация на пълна газ с гуми във въздуха със заредена стокова батерия и не беше повече от 5-6 ампера(пък и щом 1200ма стигат за около 10-15мин пак илиза толкова и средната), но то явно е важна пиковата консумация и точно там батериите от таблети куцат. Нищо, пак съм доволен от сътворението ми тъй като количката е достатъчно бърза и с 3000ма изкарва към 40-50мин.)
Само не разбирам защо изведнъж след 40-50мин игра рязко намаля мощността? Прещраквам он/оф бутона и пак имам пълна мощност, но при тормоз(дрифтове или офроуд) пак става много бавна.
Мерейки волтажа батерията не показва да е изтощена, но явно при тормоз волтажа рязко пада и тази защита се включва.
 

night_pz

Новодошъл
Благодаря за разясненията! Може да пробвам някой по голям кондензатор дали няма да подобри положението. А че ще купувам яка батерия е ясно, но нека малко наваксам, пък и да и свикнем още малко, че нали с липо ставала още по бърза.
Ето и едно клипче от днес:
 

night_pz

Новодошъл
Искам да споделя малко опит относно батерията.
Някак си не ми се даваха 100лв за батерия и зарядно и за това взех да си правя експерименти. Нали знаете - беден човек жив дявол :)
Разпорих една стара батерия от лаптоп(произведена 2005-та година) със 6бр. 18650 елемента на Samsung вътре в нея даващи общо 11,1V . Нямах почти никакви надежди за нея, защото беше напълно изтощена, всяка клетка даваше 0,1V напрежение. По всички книги тази батерия трябваше да е пълен аут. Въпреки това реших да я заредя. Направих го направо на лаптопа и след пълно зареждане я разпорих. Взех 4 от 6-те елемента и ги свързах 2х2 (успоредно и последователно) като така получих 7,4v и 4400mAh(всеки елемент е 3,7v 2200mAh)
Вързах ги към Losi-то и то направо литна! Няма такъв кеф! Не може да хване пътя, рови земята, кърти мивки и т.н. И то за доста дълго време(над 2 часа як тормоз и още работеше).
Не ми се даваха пари и за lipo зарядно и за да ги зареждам им присадих по една платка, изкормена от батерии Nokia BL-5CA за всеки един от кръговете по 3,7V, като за плюса и минуса на платките вързах по един USB кабел. Включвам двата USB кабела към 2бр. зарядни за GSM(5V/2A) и след около час и половина батериите достигат към 4,3V всяка и зареждането автоматично се прекъсва.
Получи се перфектно и то с подръчни материали!
20180104_222947.jpg
Друг плюс на тази система е, че с 2бр. USB батерии тип "powerbank" мога да си зареждам батериите и без да имам достъп до ел.мрежа.

Малко оплетено го обясних, но ако някой има мерак, нека ми пише и ще се опитам да обясня по подробно.

Отделно залях кутийката на ESC-то със силиконово лепило за водоустойчивост и от една целофанена кутия изработих вътрешен пашкул на цялата електроника. Доста добре пази от пясък, кал и пръски, стига гьола да не е по-дълбок от количката :) Копченцето за он-оф го удължих и монтирах на задното окачване за да не се налага при всяко пускане и спиране да размонтирам пашкула.
20180104_223052.jpg
Свинските опашки отпред държат предната броня, защото като писах по рано я потрошихме. Пробвах да залея счупената свръзка с епоксидна смола но не издържа много дълго, за това за сега ще е така :)

Пръта на сервото постоянно изкачаше от шарнира дори при малък сблъсък и му капнах малко каноколит. Знам, че така товаря сервото и шарнирите, но за сега държи, че по рано не се траеше - на всеки сблъсък губеше управление.

Сега идва следващия проблем - с тази голяма мощност почти изтъркахме грайфера на гумите само за няколко часа! Мисля си да пробвам с пирограф да издълбая грайфер както се правеше едно време с гумите за Жигули. Би трябвало да се получи поне първия път?
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Ами това вече се казва моделизъм :) в търсене на най-добрата за теб конфигурация. Част от самото хоби е именно това "разцъкване" с различни видове елементи и конфигурации. Докато се усетиш да минали часове - в крайна сметка си доволен от положения труд и резултати.

Относно гумите - то ще стане , но вероятно ще ги унищожиш, те не са много дебели. Просто трябва да внимаваш къде караш - по асфалт не се въртят гуми :) щото се търкат - лечението е най-лесно с нови гуми.
 

night_pz

Новодошъл
За нови е ясно, ама аз съм на принципа - с пари всеки може, якото е да го направиш без пари :) Асвалта просто ги яде гумите като дебело дете-захарен памук! Като станат на сликове ще пробвам с пирографа пък ще видим какво ще се получи.
Иначе голям кеф е хобито! Вчера с кумеца ми сигурно сме изглеждали доста шантаво - двама големи мъже се кискат до полуда забавлявайки се с детска количка :) Сега всяка бабунка която видя почвам да си представям какъв скок бих направил с Losi-то :)
По рано днес като вземах дъщеря ми от училище и закарах количката в двора. Оказа се, че всички деца адски се забавляват да гонят количката. Лошото за нея е, че гонейки я често отнасяше по някой ритник или настъпване. Мислех, че няма да оцелее, но освен щети по корубата, която бавно но сигурно върви към своя разпад, нищо друго и няма.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Поздравления за моделизма, добре го е написал Jetman.
Който е минал на липо, не се връща повече към NiMH.
Само една препоръка - според мен си я направил ненужно голяма (съответно тежка) батерията. Аз бих я разделил на 2x2200. Не че не я носи колата, но при удари на скорост, ще имаш повече щети.
 

night_pz

Новодошъл
Точно това обмислях. Нали ми останаха още два елемента та от тях ще направя една по малка батерия да видя как ще е. Сега забелязах, че задните пружини не издържат на теглото и не могат да избутат до неутрално положение и количката стои като Москвич пълен до горе със зарзават. :)
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Усетил си кефа от хобито.Личи си от патоса, с който пишеш.Споделянето ( с приятели и във форума ) също е част от кефа.
Само не става ясно, дали дъщеря ти (СОБСТВЕНИКЪТ на модела) успява да пипне дистанционното.
Като се постопли времето, махни корубата, която си направил,да не прегрее спийд контролера.Не е хубаво температурата му да надвишава 60-70 градуса.
 

night_pz

Новодошъл
.
Само не става ясно, дали дъщеря ти (СОБСТВЕНИКЪТ на модела) успява да пипне дистанционното.

Хаха добро отбелязване :)Аз издебвам момента да си поджиткам пред офиса докато малката е на училище, иначе тя като хване спусъка и няма пускане. Доста добре се справя с управлвнието, вече посвикна и сериозните катастрофи намаляха.
 

Airman

Редовен Потребител
Въпрос!

Може ли един ESC да захранва два мотора едновременно? Идеята ми е да изполвам само един ESC за самолетче с два двигателя!
 

st5rov

Редовен Потребител
Накратко - възможно е при спазването на две условия:
1. Двигателите трябва да са абсолютно еднакви, като намотки и сила на магнити;
2. Контролерът трябва да е за ток равен на сумата от консумацията на двата двигателя.
Но не се препоръчва, тъй като даже и да са еднакви двигателите те имат различно KV. Това води до разсинхронизация и произтичащите от това проблеми! При подаване рязко на газ или ако нещо намали оборотите на единия двигател се получава спиране на единия или двата двигателя!!!

"I did this a few years back on a P-38 lightning. It worked ok until I throttled up quickly. If you hit the throttles hard or something suddenly slows down one motor, you will have a stalled motor condition. It may stop one motor or both. It's just luck at that point."

a3671534-27-2Brushless%201%20ESC%20test%20videos%20002.JPG
 
Последна промяна:

neon

Редовен Потребител
Мисля, че шарнира на управлението нарочно е направен да се откача при сблъсък, за да пази сервото. Помисли дали е по-добре да го закачаш след всеки краш или да трябва след време да сменяш сервото. :)
 

night_pz

Новодошъл
Да, това го усетих и първоначално не мислех да го лепя, но след 20-30 разкачания взе да се разкача дори от по остър завой и тогава реших, че ще рискувам сервото. За сега държи.

Между другото пробвах и само с два елемента да направя батерия, че 4 броя наистина и идват тежки и отзад кляка, но с два няма този ряз, явно C рейтинга не е достатъчен.
Сега се чудя как да втвърдя задното окачване, защото не е регулируемо. Освен да си купя по яки пружини, ако се продават отделно?
 

IvanSapa

Редовен Потребител
как да втвърдя задното окачване
Слагат се "щипки"/шайби (обикновено са пластмасови) между горния край на пружината и капачето на амортисьора.Така пружината се натяга.
За да не търсиш такива шайби, можеш да стегнеш една или няколко свински опашки около ствола на амортисьора.
 

night_pz

Новодошъл
Здравейте отново! Както се очакваше сервото издаде багажа. Отворих го и установих, че самия мотор и зъбчатките са ок, но чипа за управлението грее яко и мирише на изгоряло. Интересното е, че се скапа докато го карахме с много ниска скоросост. Няма нищо, и без това при бърз завой май не му стигаше торка.

Харесах си това серво: https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https://www.ebay.com/ulk/itm/192124234303

Подходящо ли ще е за Losi-то?

P.S. Поръчах го това серво, дано да стане. Мисля, че за 15лв. с метални зъбчатки и 15кг торк пък и водоустойчиво...няма да съм сгрешил.
Поръчах и два комплекта гуми с джанти:
Асвалтови: https://www.ebay.com/itm/311783267535
и Офроуд: https://www.ebay.com/itm/401260835870

При положение, че оригинални гуми с джанти струват над 60лв. тези за по 13-15лв. изглеждат доста по добре. Само дето не са залепени, но смятам, че ще се справя с едното залепване. Чудя се само дали със силиконово лепило ще се получи?
 
Последна промяна:

night_pz

Новодошъл
Гумите и сервото пристигнаха. Оказа се, че сервото е по-голямо и няма да пасне. Ще поръчвам друго. Но друг е проблема.
Включих новото серво там където беше мушнато старото за проба и тръгна - ляво дясно без проблем. Но след няколко секунди изключи и сега вече няма връзка между дистанционното и количката. Пускам я, ESC-то изписуква и започва да свети лампата му постоянно, а на приемника започва да мига много бързо, но като пусна дистанционното няма реакция(по-рано изписукваше пак за да потвърди връзката).
Модела на приемника е ECX13003, а на дистанционното ECX13002
На приемника има две бутончета - натискам ги, задържам ги, пробвах и да пусна количката със задържано бутонче(и едното и другото и двете заедно), но никаква реакция.
Имате ли идея какво стана?
 

Attachments

  • 20180307_123558.jpg
    20180307_123558.jpg
    259.7 KB · Прегледи: 15
Последна промяна:
Нагоре