Съвет от знаещите при избор на куадрокоптер за снимане =))

borisy

Новодошъл
Супер, точно това исках да видя. Този мотор го видях, но не разбрах каква е ползата от късия вал, т.е. с какво е по-добър от http://www.hobbyking.com/hobbyking/..._Drive_28_30_800KV_270W_Brushless_Motor.html? И отново да питам - ще спечеля ли от по-ниско оборотен мотор, или 800kV е добър вариант?

Същото и за рамката - предлагаш ми тази, защото е алуминиева и съответно по-здрава? А това, че е 200 грама по-тежка оправдава ли здравината?

Относно батериите - доколкото знам, колкото по-голям discharge, толкова по-добре, но осезаем ефект има ли, като се има предвид разликата от 20 долара?

Вие всъщност ми обяснихте, почти всичко. Ако някой бъде така добър да отговори на тези въпроси ще мога да съставя финалната конфигурация.
 

bateray

Редовен Потребител
Не само здравотата е оправдана за рамката,но и това че не предава толкова вибрациите.

За каква е разликата дългата и късата ос не мога да кажа,но този с дългата ос е по-маломощен.

За батериите да по-голям discharge е по-добре,но зависи колко консумира коптера. Ако ти консумира 40-50 ампера 25C батерия ти е достатъчна.

Ако е по-ниско оборотен,ще трябва и по-голяма перка от това много зависи какъв искаш да е коптера,но 800 кв е добре.
 

Morpheus

Потребител
Препоръчвам рамката понеже съм я ползвал и е доста здрава, оцеля след доста катастрофи , а и предава по-малко вибрации от тези с пластмасовите рамена. Пластмасовият похлупак тежи малко над 100 грама, спокойно се лети без него. Относно моторите, тези мотори се монтират от страната, където стърчи оста, при този с късата ос не стърчи нищо:

http://cdn.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/52857(1).jpg

http://www.bargainsalot.com/image/cache/data/motor/ntm/2830s_2-800x600.jpg

За тези мотори ще ти трябват и 4 такива комплекта:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16719__NTM_Prop_Drive_28_Series_Accessory_Pack.html

Съвета ми е да не бързаш да купуваш, ориентирай се още малко.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Относно батериите - доколкото знам, колкото по-голям discharge, толкова по-добре, но осезаем ефект има ли, като се има предвид разликата от 20 долара?

По големият дисчардж означава че на теория - батерията трябва да може да отдаде по голям ток - давам пример:

пример 1: 2200 mAh милиампера батерия с 25C , тегло около 160 грама - трябва да отдаде 2.2А * 25 = 55A

друг вариант:

пример 2: 2200 mAh милиампера батерия с 45C , тегло около 200 - трябва да отдаде 2.2А * 45 = 99А

Сега вече виждаш каква е разликата между една и съща батерия с различен C рейтинг. Имай предвид обаче че по голямото C не винаги е истинско - тоест това че пише на етикетчето 65C не означава че наистина батерията е такава - особенно пък от ХобиКинг :). Тук вече марковите батерии като : Thunder Power , Gens Ace, Hyperion и т.н. си струват парите.

Идеята на голямото C е да получиш повече ток при по малко тегло. Ако се върна на горния пример - ако коптерма ми харчи 80 Ампера ток в пиков момент - бих могъл да го захраня с горната батерия от втория пример.

пример 3: 4000 mAh с рейтинг 25С - може да отдаде 4А * 25 = 100А, тегло около 380 грама

Правилно оразмяряване на батерията е да използваш по голям капацитет с правилното C - освен ако не си много наясно какво искаш. Обратната комбинация - по малък капацитет с по голямо С се използва там където има нужда от голям пиков ток за кратко време - пример за това са EDF джетовете и вероятно Акробатичните коптери.

В случая за снимки и мисии - правилно е да избереш батерия с по голям капацитет и дисчардж рейтинг между 25C и 45C.
 

Rust

Редовен Потребител
Аз ползвам този коптер за снимане.
Ние си го разработихме през последната година. Има всичко, което ми е липсвало при други коптери. Именно - колкото и да се накланя, не влизат перки и други части в кадър. GoPro-то е в кейса си и при нещастни случаи остава здраво :). Като се кара срещу слънцето, перките не се въртят на пътя на светлината към обектива, което води до един странен и гадно изглеждащ ефект. А освен всичко, лети много мазно!
 

borisy

Новодошъл
Какво снимаш с коптера? Този уикенд (ако ще има събиране) ще идваш ли на поляната, интересно ми е да видя "мазно" летене? Ако можеш и да дадеш някаква спецификация ще съм ти благодарен - наистина лети много добре.

Не разбрах каква е функцията на http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16719__NTM_Prop_Drive_28_Series_Accessory_Pack.html?
Иначе вече батериите ми са ясни, само когато говорите за discharge 25C, нали говорете за постоянния, а не за burst стойността(която, май беше постоянната умножена по 2)?
 

strong94

Потребител
В София има обособени две основни места за събиране на любителите на Фърчащите, основната и може би най голяма е Мадостката където вече си бил и втората по малка е в Овча купел където основно се подвизавам Аз и Rust. Това се е наложило от това кои къде живее. За тази Събота и Неделя ако времето е добро съм сигурен че Младостката група ще бъде на лице, за нашата не съм много сигурен защото ние летим предимно с Дрони и то ок клас 250 и то само на FPV (сега сме на тази вълна) а това наше забавление изисква доста сухо време и поляна (макар че ние си имаме и Асвалтиран път), понеже не рядко се случва аварийно и не толкова аварийно да кацаме, а локвите не са приятел на цялата електроника в Дрона.
Та ако желаеш да събираш опит, то дай един телефон да те добавя в нашата Viber група за Овче купел та да знаеш кого ще сме там ако изобщо ходим. И избери да дойдеш един ден при нас и един ден на Младост.
Ако смятъшда идваш ще ми кажеш да взема и моя Tarot да ти покажа какво е снимащ Дрон.
 

Rust

Редовен Потребител
Ами всичко снимам, каквото ми се стори интересно и красиво :) Имам много яки кадри от разни места... само да ми оставаше и време да ги монтирам :)
Скоро даже младоженци снимахме:
На поляната сме всяка седмица (в Овча Купел, там са мултиротор сбирките), но не го вземам много, защото е скучен за каране. Там по-скоро си правим fpv писта, вратички, караме повече бързи и малки коптери. Забавление и разпускане :)
Разбира се ако искаш да го видиш, не е никакъв проблем. Само трябва да се разберем предварително да го нося :)
 

Rust

Редовен Потребител
Вели, ти го каза все едно само 2мата ходим :D. Вярно, че са по-малки сбирките, но около 10тина човека с куадове се събираме повечето пъти. Като е било хубаво времето и повече :)
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип

Функцията е че имаш кръстачка за закрепване + 4 болта + проп адаптер който се закрепя на мотора и там слагаш перката. Поради конструкцията на мотора - ако не използваш този адаптер трябва да монтираш моторите по специален начин и да си намериш адаптери - на кратко купи си ги !!! :)

ntm-adapter.jpg


Иначе вече батериите ми са ясни, само когато говорите за discharge 25C, нали говорете за постоянния, а не за burst стойността(която, май беше постоянната умножена по 2)?

Това с червеното го забрави - няма такъв филм. Първо не е умножено по две - а според спецификацията на батерии и то само на най-скъпите можеш да вярваш.
 

Rust

Редовен Потребител
Мдам, и аз съм стигнал до извода, че спецификациите на хобикинг е добре да се гледат с доза скептицизъм :)
Моторите им не бих пожелал на никой :D :D :D. Единствено от SK3 серията бях относително доволен, но пак не е това което може да се намери за подобна цена.
 

borisy

Новодошъл
Бяхте ме предупредили и за eBay - ако все пак ще поръчвам от там, знаете ли някой добър тъговец там?

Доплащания на митница има при всяка поръчка през хобикинг или само като се надвиши някаква сума/тегло?
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
в EBAY трябва да знаеш точния модел и марка на това което търсиш - после гледаш рейтинга на търговеца. Митница има винаги когато сумата ти надвишава 30$ и стоката идва извън европейски съюз ( примерно от китай ) Плаща се 4лв пощенска такса + ДДС върху цената на доставката + транспорта. Тоест ако си купиш нещо за 200$ и доставката е 30$ - ще платиш ДДС на 230$ което е около 70лв + 4лв или 74лв общо :)
 

chmpe

Редовен Потребител
в EBAY трябва да знаеш точния модел и марка на това което търсиш - после гледаш рейтинга на търговеца. Митница има винаги когато сумата ти надвишава 30$ и стоката идва извън европейски съюз ( примерно от китай ) Плаща се 4лв пощенска такса + ДДС върху цената на доставката + транспорта. Тоест ако си купиш нещо за 200$ и доставката е 30$ - ще платиш ДДС на 230$ което е около 70лв + 4лв или 74лв общо :)
Само да допълня 2 неща,
Ако сумата преди траспорта е под 15 Евро не се плаща ДДС
ако сумата надмине 150 Евро се плаща и мито около 4%, но тогава се попълва и митническа декларация мин 15 лв на някой агент
Ако доставката е от евро склада НИЩО не се дължи на митница. Просто доставката не минава през митница, защото идва от Страна членка на ЕС
Ако идва с DHL и надвишиш 15 евро Винаги се попълва митническа декларация
Е може и да решат да те пратят на МРР и да ти се наложи да те разследват. От опит го казвам :)
Виж този мой пост http://rcmania.bg/index.php?threads/МОДЕЛИСТИТЕ-ОТ-МЛАДОСТ.53/page-196#post-8494
 
Последна промяна:

borisy

Новодошъл
Доста пъти съм купивал неща от Ebay за над 30 долара но досега с митници не съм се занимавал. Мнения за http://www.hobbyking.com/hobbyking/...i_PRO_Flight_Controller_w_MTK_GPS_Module.html

Тези контролери съвсем ми завъртяха главата. На вас предполагам ви звучи абсурдно, но предпочитам да купя нещо такова от Ebay - в най-лошия случай, ако не работи или има проблеми - Ebay ще ми върне парите веднага (не за първи път купувам ментета от Китай :)), а на Хобикинг политиката ми изглежда неизгодна. Дори и да се съгласят да върнат парите, ще е след месец или някаква такава глупост. Колко пък да е зле? От гледна точка на Support, съмнява ме някой от 3D Robotics да дойде в София да ми оправи платката, ако има проблеми :D

Колкото повече чета по въпроса, толкова повече хора казват, че Naza е най-добре, но е твърде скъпо. А и преди малко попаднах да един стар пост, който добре обобщава всичко:


Благодаря на Чавдар за разяснението - определено ще е се постарая повечето неща да са от HobbyKing EU.
 

chmpe

Редовен Потребител
ПО добре вземи контролера от тук http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-a...-board-for-multicopter-fixed-wing-copter.html
3 Броя ползвам и не съм имал грижи, най вероятно ще взема и 4-рти в най скоро време.
Добавяш и
http://www.goodluckbuy.com/ublox-ne...-w-antenna-for-apm-2-6-flight-controller.html
Доставката е 2.5 USD с тракинг номер независимо колко е обема и няма да ти се наложи да плащаш ДДС, (не питай защо ще разбереш).
Хубаво е да си вземеш и това
http://www.goodluckbuy.com/apm2-5-2-apm2-6-pixhawk-power-module-v1-0-output-bec-3a-xt60-plug.html
Това е захранване, с датчик за напражение и ток, който ще е много полезен, в противен случай ако не го вземеш ще трябва да се захранвзаш през BEC на ESC- и е малко рисковано за APMa.
В момента обаче има едно голямо НО с доставките от КИТАЙ. Около нова година нещата идват с голямо закъснение до 3 месеца, при нормално за около 10-20 дни.,
 

Rust

Редовен Потребител
Това е морално остаряло, най-вероятно разчистват бройки. Това е най-първата версия на multiwii pro, още със старите сензори. Сложили са и MTK GPS, което пък тотално не го взимай.
Имам за продаване и naze32 (и 2та варинта), и NAZA с GPS (ползвана). Също и Ublox GPS-и за naze32-тата. Ако имаш интерес пиши едно лично. Цените ще са добри.
APM-ите така и не успях да ги харесам, но офертата на chmpe звучи доста разумно :)

По митницата в момента е някаква лудница. Викат на случаен принцип, дори за супер евтини неща. Явно покрай края на годината. Аз лично не мисля да правя поръчки повече.
 

borisy

Новодошъл
ПО добре вземи контролера от тук http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-a...-board-for-multicopter-fixed-wing-copter.html
3 Броя ползвам и не съм имал грижи, най вероятно ще взема и 4-рти в най скоро време.
Добавяш и
http://www.goodluckbuy.com/ublox-ne...-w-antenna-for-apm-2-6-flight-controller.html
Доставката е 2.5 USD с тракинг номер независимо колко е обема и няма да ти се наложи да плащаш ДДС, (не питай защо ще разбереш).
Хубаво е да си вземеш и това
http://www.goodluckbuy.com/apm2-5-2-apm2-6-pixhawk-power-module-v1-0-output-bec-3a-xt60-plug.html
Това е захранване, с датчик за напражение и ток, който ще е много полезен, в противен случай ако не го вземеш ще трябва да се захранвзаш през BEC на ESC- и е малко рисковано за APMa.
В момента обаче има едно голямо НО с доставките от КИТАЙ. Около нова година нещата идват с голямо закъснение до 3 месеца, при нормално за около 10-20 дни.,

Убеди ме - довечера ще се събера с колегите от отбора да им обясня какво сте разказали и предложили и тази седмица ще гледам да поръчам поне по-важните неща. Мислех и да почакам следващата поръчка на Ники от хобикинг, но goodluckbuy ми харесват повече.
 

Rust

Редовен Потребител
Най добро от гледна точка на стабилност и много добро висене (GPS Hold), но няма мисии, а до колкото разбрах ти точно искаш това да правиш
На стабилност NAZA-та е по-зле и от APM/Pixhawk-а. Само position hold-а й е добър и е много лесна за настройка от начинаещ. Други силни черти няма, но хората я купуват много :)
 
Нагоре