Бойко Малинов

Потребител
„ИКАР 2016” е инициатива на ОДК, гр. Кюстендил и Клуб за аерокосмически технологии „Зодиак”, в партньорство с Фондация „ЕВРИКА“, чиято цел е да провокира дейно участие на ученици в традиционното авиошоу – демонстрация на любителски самолети, ракети, и други летателни апарати „Осогово”, провеждано по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Петото издание „Осогово 2016” ще се състои на 9 април 2016 г. – събота, на едноименния стадион в гр. Кюстендил със съдействието на Българската федерация по авиомоделизъм, и община Кюстендил.

Същност на инициативата:

„ИКАР 2016“ ще бъде част от програмата на авиошоуто с конкурсен характер, в която ученически екипи да демонстрират създадени от тях летателни апарати. Те могат да бъдат от всякакъв тип – самолети, ракети, хеликоптери, балони, „летящи чинии” и др., които да бъдат атрактивни и безопасни за присъстващите.
В рамките на 15 мин. Всеки екип (участник) ще може да представи и демонстрира своето предложение.
Нестандартното мислене и иновативните решения при конструирането им са желани плюсове при избора на идеи.

Регламент за участие:

Инициативата е отворена за участие на ученици от 1-ви до 12-ти клас.
Предпочитано условие е те да сформират екипи от трима или повече ученика, които съвместно да реализират и представят идеите си.
Няма ограничение за това в състава на един екип да влизат ученици от различни класове и възрасти, както и от различни учебни заведения.
Желателно е участниците да бъдат придружени от научен ръководител.
На най-добре представилите се ще бъдат раздадени грамоти и парични награди, осигурени от организаторите и спонсорите на проявата – Фондация „Еврика“, „М-Композит”, Кюстендил, ЕТ „Детски свят“ и др.

Участието в инициативата „Икар 2016“ е безплатно.
Разходите за транспорт и хотел са за сметка на участниците.
Заявки за участие се приемат до 01.04.2016 г. (вторник) включително, на телефоните на ОДК 078/550615, 078/550616 или на е-mail: odk.kn@abv.bg

На страницата на ОДК, Кюстендил можете да разгледате снимки и коментари от предишни издания на "ОСОГОВО" и "ИКАР" - http://odkkyustendil.com/index.php

Медиен партньор на „Икар 2016“ е БНТ 2.
__________________
Бойко Малинов
директор на ОДК, гр. Кюстендил
user_offline.gif
 

Attachments

  • Икар лого 2016.jpg
    Икар лого 2016.jpg
    94.5 KB · Прегледи: 4

vesibo

Редовен Потребител
Бойко добре дошъл в нашия форум.За тези колеги, които не знаят Бойко Малинов е директор на обединения детски комплекс в гр.Кюстендил и вече 4 поредна година имаме отправена покана да участваме в това мероприятие.Броят се на пръсти такива организации за жалост в България.Три поредни години участваме в този празник и палим искрици в детските очи.Тази година освен с традиционните полети имаме покана и да участваме в журито на ИКАР 2016.Членове на журито ще са хер Гармидолов и Валентин Арсов от Земен.Ще има критерии по които те ще оценяват безпристрастно.Събитието ще се състои на 9.04.2016г. в гр. Кюстендил.Всички, които са свободни и имат желание да заповядат.Тези които са ходили знаят какво шоу става, другите ако дойдат ще разберат.Тази година се предвижда и направата на трасе за FPV рейсъри и ако се съберем достатъчно хора ще има състезание.:win::win::win:
:biri::biri::biri:
 
Последна промяна:

Бойко Малинов

Потребител
Благодаря на Веско за хубавите думи и топлия прием!
Това са критериите, за оценяване, които разработихме за ИКАР. Всякакви добронамерени и полезни идеи са добре дошли, както и различни мнения, съвети и предложения.

Указания по критериите за оценка:

1.Иновативност - Доколко идеята е нова и не се използва масово в практиката на аерокосмическата техника и в ежедневието.

2.Конструктивни решения – Нестандартни елементи на конструкцията, хибридност между различни видове летателни апарати, вид на двигателната установка, приспособления за излитане, кацане, подвижни елементи.

3.Атрактивност - Впечатляващи форми, например на НЛО, на летящи превозни средства, на летящи обекти и фигури, всякакви други хрумвания, интересни за публиката.

4.Дизайн и външен вид - За разлика от предишната точка, тук ще се оценява силуета като аеродинамичност, завършеност, оцветяване, надписи, емблеми, лого,стил и красота.

5.Полетни качества - Стабилност на полета на модела, податливост към лесно управление, или нестабилност от външни фактори, планиране, парашутиране и др.

6.Пилотски умения - Представяне на пилотите - фигури, маневри, плавно и сигурно летене, излитане, кацане, използване на заложените ефекти.

7.Допълнителни ефекти - Светлини, звуци, видео техника на борда, изпълнителни механизми за специални ефекти в полет и на земята.

8.Възможности за бъдещо практическо приложение - Транспорт на бъдещето, дрон за наблюдение и заснемане, летателен апарат с потенциално реално използване в бита, или за космоса.

За всеки критерий ще се присъждат максимум 10 точки, като общата максимална оценка от един съдия ще е 80 точки, а общо от тримата съдии на журито ще се събират 240 точки максимално за един участник.

Някои от критериите са противоречиви като изисквания, но така се осигурява сравнително равномерно разпределение на получаваните оценки за тези, които са заложили само на атрактивност и други, които ще се спрат на практическото приложение в бъдеще на своите идеи.

Важно! - няма да се прави разделение на прототипите по класове - ракети, самолети, коптери, НЛО-та. Използването на елементи от различни летателни системи в една конструкция е предимство, според втора точка от критериите.
 

vesibo

Редовен Потребител
Утре започва изграждането на FPV трасето на стадион "Осогово" в гр. Кюстендил.

fpv.jpg

По първоначален план творческото предизвикателство "Икар" 2016г. ще бъде открито със състезание с мултикоптери.Всички желаещи и имащи смелост :smile: могат да се включат.Трасето няма да е сложно, предвиждат се 5 обиколки, класирали те се на 1, 2, 3 място ще получат грамоти, а може би и медали за това.Ще има и втори кръгс 1 или 2 обиколки, след което на финала ще има подиум за целно кацане.Телевизии ще отразяват събитието и ще взимат интервюта.Ще присъстват и много хора.Самото събитие ще започне в 10.00ч., но е хубаво ние да отидем в 9.00ч. за да може тези, които ще се състезават да се запознаят с трасето и да потренират.Целта за нас е както винаги да направим шоу с атрактивни модели и пилотски умения, които знам, че не ни липсват.За това моля всички да бъдат максимално точни.FPV трасе ще има само ако има състезатели, които ще участват.Както организаторите са точни към нас, така и ние трябва да сме точни към тях.Молбата ми е към FPV групата да се включат максимален брой участници и какво по-хубаво то това да покажат уменията си в състезанието.Ако не се лъжа то ще е първото за сега у нас и ще бъде доста интересно както за състезателите, така и за публиката.Трасето ще седи през целият ден на стадиона, така че и след приключване на официалната част ще може да се лети.:flyfly::flyfly::flyfly::biri::biri::biri:
 

Бойко Малинов

Потребител
Здравейте!
Това са вратичките и едно от колчетата, които приготвихме от PVC тръби, за да не се чупят коптерите. На снимката е Николай Николов, ръководителят на школата по ракето и авио моделизъм. Висок е 190см. Надявам се размерите да са подходящи за целта. Утре следобяд ще наредим трасето, ще го снимам и ще го кача във форума.
 

Attachments

  • IMG_20160407_151845.jpg
    IMG_20160407_151845.jpg
    1 MB · Прегледи: 26
  • IMG_20160407_151628.jpg
    IMG_20160407_151628.jpg
    1 MB · Прегледи: 23
  • IMG_20160407_151837.jpg
    IMG_20160407_151837.jpg
    993.7 KB · Прегледи: 23
Последна промяна:

vesibo

Редовен Потребител
Здравейте!
Това са вратичките и едно от колчетата, които приготвихме от PVC тръби, за да не се чупят коптерите. На снимката е Николай Николов, ръководителят на школата по ракето и авио моделизъм. Висок е 190см. Надявам се размерите да са подходящи за целта. Утре следобяд ще наредим трасето, ще го снимам и ще го кача във форума.
:bravo::bravo::win::crazy::flyfly::baraban::dogrun:
 

arsovhome

Редовен Потребител

Първото състезание в България вече се проведе в Кюстендил на 09.04.2016г.

Състезанието беше страхотно, организацията и мащаба надхвърлиха първоначалните ми очаквания. Имаше и не малко публика. Поздравления за организаторите! Всичко мина изненадващо гладко, предвид че за първи път организираха такова събитие! Имаше много емоции и забавление, борба до последно и наистина силна конкуренция!
Само мога да съм щастлив, че и в България се провеждат такива мероприятния!
 
Нагоре