Фърчолетите на сиромаха.

Morpheus

Потребител
Започваме темата с един от четирикоптерите ми. Базиран е на рамката Q450, която е клонинг на DJI F450.
Започваме с компонентите:
1. Рамка - Q450
2. Контролер на полета - КК 2.0 V1
3. Мотори - Turnigy D2836-8 1100 kv
4. ESC - HobbyKing 30 BlueSeries SimonK
5. Акумулатори - Turnigy nano-tech 4500 mAh 3S 25-50C
6. Витла - евтини SF 10x4.5

Да започнем от самото начало. Понеже рамката не е "Integrated PCB" се налага да си направим захранване от батерията към спий контролерите:





получаваме прилично груби и грозни спойки от липсата на голям опит и изолирането им:




Идва ред за друга важна стъпка, префлашването на спийд контролерите със SimonK





... и ъпдейтването на софтуера на КК 2.0 до версия 1.6:




Идва време за сглобяването на рамката:



Да полеем с топъл силиконец:



Захващане на ESC-тата, монтирането на "flight controller-a", посредством няколко слоя двойнолепяща лента, фиксирането на пищялката за по-пото и примерно позициониране на батерията:





...внасяне на малко ред в кабеляците и проверка на теглото преди монтиране на крака, FPV оборудване и люлка за камера:




Едно бързо сравнение на големината спрямо рамка Turnigy H.A.L.:



Ето, че дойде време за тестване на коптера и настройките, на КК 2.0, въведени на прима виста и тестов полет с камера, хваната директно към рамката:



Ето и кратко видео с почти изтощена батерия в последните слънчеви лъчи за дена:

 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Супер е, но настройките имат нужа от доработване, има някаква осцилация по roll оста, или камерата не е била здраво хваната и се е лашкала по тази ос.
 

IvanSapa

Редовен Потребител
Ок.По мое виждане изборът на компонентите е точен.С достатъчно презапасяване откъм тяга,ампери и волтове.Ако говорим за "сиромашка" сглобка,може да се направи още мъничко, но наистина е мъничко.
Като препоръки:
-смени конусите на пропадаптерите с гайки със силиконова вложка.Малко тегаво става, понеже са с цанга, но става.
-пробвай и с по-малки витла.Оборотите на моторите позволяват спокойно витла 9х4 , дори и 8х4.Таймерът на апаратурата след кацане ще покаже с кои витла консумацията е най-малка.Освен ако не си направил този тест предварително на стенд и така да си избрал размера на витлата.
-бодни едно кондензаторче в приемника за всеки случай(все пак е НК).
-когато стигнеш до приемлива настройка на КК-борда,можеш да му смениш мястото с това на батерията.Има достатъчно място отдолу и пак може да се човърка по копчетата му.Батерията отгоре променя центъра на тежестта и позволява по-спортно каране.Това последното е противопоказно, ако ще го ползваш като рамка за снимане.Но в такива случаи батерията може да се премести и под рамката.
Ще чакаме да споделиш до какви стойности КК-борда ще достигнеш.
 

Morpheus

Потребител
Така, тази машинка ще се ползва за любителско видео и ще носи безчеткова люлка, с която вече се сдобих и я монтирах. Няколко думи за люлката, много се чудех дали да взема Tarot T-2D, но реших да тествам нещо евтино. Поръчах си това: http://www.ebay.com/itm/DJI-Phantom...Control_Parts_Accessories&hash=item1c3ae403b2

Хубаво, но контролера нямаше нищо общо с
описаният BGC 2.0,последва писане до продвача за изясняване на версията на контролера, но ни вест, ни кост, бях му пуснал положителна оценка след тест на люлката. Тук сам съм си виновен, трябваше да направя проблем, че получих нещо различно от описанието към люлката в обявата.
Ето какво получих, сензорчето беше много малко и без отвори за удобно хващане към люлката и импровизирах:






Люлката висеше на една страна и се заех с трескаво установяване на точният модел и намиране на софтуер за калибриране, (на долната страна, на платката пишеше BGC V3.11 и датата 2013-10-27). В крайна сметка се оказа някакъв модел "RCX07-240" и никаква информация за него, вижда се колко миниатюрен е сензора:

http://www.rcmart.hk/product_info.php?cPath=339&products_id=6998

След няколко проби се оказа, че софтуера е SimpleBGC 2.2B2 и успях да го нивелирам.

Реших да обърна позицията на люлката спрямо плочката за монтиране и да изнесе камерата максимално напред. Към момента не ми харесва камерата, да стърчи толкова напред и вероятно ще монтирам люлката правилно:





Дойде и въпросът за монтиране на люлката към коптера. Бях поръчал крака, като на Turnigy HAL, но отворите не съвпадаха, все пак ги монтирах с известно отместване. Това наложи и малко нестандартно монтиране на релсите, за които ще се хване люлката, не ми се разпробиваше плочката на рамката:






Дойде време и за крайното монтиране на краката и скъсяването им:





Ето и клип от тестовият полет с люлката:



Кондензаторчето за приемника с какви стойности трябва да е?
 

IvanSapa

Редовен Потребител
За кондензатора-"колкото повече-толкова повече".
Аз слагам 1500-3000 микрофарада с кабелче и накрайник за серво на някой от свободните изводи на приемника.За 10 волта напрежение.Може,разбира се и по-големи стойности,но нараства и размерът му.
 
Нагоре