Bully II - Hooligan

ssh22

Потребител
Здравейте колеги,
Започвам сглобяването на нов MOA състезателен катерач, клас 2.2pro/modified
Модела е RC4WD Bully 2.

След около седмица чакане, КИТ-а пристигна... опакован в 3 кашона :)
IMG_6001.JPG IMG_6002.JPG IMG_6004.JPG IMG_6005.JPG IMG_6006.JPG IMG_6007.JPG IMG_6008.JPG IMG_6017.JPG

За първи път виждам мостове изработени като швейцарски часовник. Всичко е анодизиран алуминий. И е изпипано до най-малкия детайл.
IMG_6010.JPG IMG_6011.JPG IMG_6012.JPG IMG_6013.JPG IMG_6014.JPG IMG_6015.JPG IMG_6016.JPG

Шоковете също са изцяло от алуминий. С вътрешни пружини:
IMG_6018.JPG

Гумите са толкова меки и лепкави, че дори се залепят за себе си. Джантите са от пластмаса, вътрешния beadlock ринг е карбонов, външния също е карбонов. Хекс хъб-а е алуминиев.
IMG_6019.JPG IMG_6020.JPG IMG_6021.JPG IMG_6022.JPG IMG_6023.JPG
IMG_6024.JPG

Започва няколкочасово сглобяване. Инструкциите са повече от перфектни.
IMG_6025.JPG

Джантите бяха сглобени.. наложи се да ги разглобя за да сложа гумите.
IMG_6027.JPG IMG_6028.JPG IMG_6029.JPG

Шасито също е изцяло от карбон. Линковете са титаниеви.
IMG_6026.JPG
IMG_6030.JPG

Сложили са доста богат избор от пружини за амортисьорите. За моя най-голяма изненада вътре имаше масло...
IMG_6031.JPG IMG_6032.JPG
IMG_6045.JPG
IMG_6044.JPG

Шасито в сглобен вид:
IMG_6033.JPG

Това са моторите които ще ползвам (Holmes Hobbies Torque Master Expert 35T). Засега е само един.
IMG_6046.JPG

Разглобих мостовете и скоростните кутии (в които също имаше някакво масло), гресирах всичко и затегнах с tread lock.
IMG_6047.JPG IMG_6048.JPG IMG_6049.JPG

Вече е ролер:
IMG_6050.JPG IMG_6051.JPG IMG_6052.JPG IMG_6053.JPG IMG_6054.JPG IMG_6055.JPG

Кастера е абсурдно голям. Принципно трябва да е около 22 градуса. Но в момента е доста повече. Причината е, че клокнах c-хъбовете прекалено много. Идеята е после да вдигна мотора по-високо като наклоня моста. Това би трябвало да намали и кастера.
Мисля да вдигна мотора като сложа по дълги уши на горните линкове. Това ще ги удължи и моста би трябвало да се наклони напред, което ще вдигне мотора и ще намали кастера.
В този ред на мисли, някой знае ли някакви дълги уши/rod ends... линковете са с резба М4?

Шоковете са хубави но не мисля, че са удачни за такъв катерач ... по-скоро за скейлър. Най-вероятно по-нататък ще ги сменя с traxxas big bores.

Гумите, макар и много меки и лепкави нямат никаква въздушна циркулация. И в момента стоят като напомпени .. въздуха няма откъде да издиша. Мисля да им пробия някакви дупки за да излиза въздуха.

Рамената са много къси и поради това завиването ще е тежко. Ще ми трябва някакво доста мощно серво.... нещо около 30кг и нагоре...
 

Attachments

  • IMG_6034.JPG
    IMG_6034.JPG
    442.7 KB · Прегледи: 3
  • IMG_6035.JPG
    IMG_6035.JPG
    358.8 KB · Прегледи: 3
  • IMG_6036.JPG
    IMG_6036.JPG
    335 KB · Прегледи: 2
  • IMG_6038.JPG
    IMG_6038.JPG
    413.6 KB · Прегледи: 2

SASHO

Редовен Потребител
Честито, Колега! Това вече е истинско удоволствие! Дано си сбъднал някоя мечта :)

Това е, което знам аз за по-дълги линкове, даже мисля ги бях пускал някъде из темите. Не зная дали няма да ти дойдат къси и те, но ето:

037345973.jpg


037345975.jpg


Поздрав!
 

ssh22

Потребител
Мерси Сашо. Мисля, че точно това ми трябва ... неможах да намеря по-дълги от traxxas 5525. Мисля, че дължината им ще е достатъчна. Сегашните са 22мм. Това трябва да ми даде около 1см по-дълги линкове, или 2см ако сложа от двете страни. Би трябвало да е достатъчно. Сега остава да ги намеря някъде в БГ, че не ми се чака седмици :)
 

SASHO

Редовен Потребител
Дано са налични, дерзай :)
Инак траксаски rod end-ве поръчвам от rcmart, идват за десетина дни и цената им е идентична горе-долу. Не винаги са в наличност, но не минава много време до зареждане.

Успех!
Ще ми е интересно да го видя в действие :)
 

ssh22

Потребител
Оказа се, че временно няма да мога да пазарувам. От банката са блокирали картата ми поради съмнителни транзакции (опитали са да теглят пари от банкомат в щатите). Малко ще се позабавят нещата, поне докато ми преиздадат картата. Така, че ги поръчах от Нитро Планет .. там поне мога да платя в кеш при доставка...
 

Spirit_

Редовен Потребител
Честито и от мен! Много добре изглежда всичко :) И браво за избора на мотори... Определено си струват, вече година и малко ползвам Holmes Hobbies мотор, и мога да кажа само хубави неща за тях :biri:
 

ssh22

Потребител
Честито и от мен! Много добре изглежда всичко :) И браво за избора на мотори... Определено си струват, вече година и малко ползвам Holmes Hobbies мотор, и мога да кажа само хубави неща за тях :biri:

Доста рових за моторите и се оказа, че навсякъде хвалят тези. Не намерих нито едно оплакване. Навсякъде казват, че това са най-добрите четкови мотори за катерачи. Исках да взема и от спийд контролерите им (които също много хвалят) но цената е малко солена :(
 

Spirit_

Редовен Потребител
Ооо да, определено са доста добри като марка. Но си е така, цената на ESC-то е доста висока... То и моторите не са особено евтини, но се понасят. Ти директно от тях ли поръча моторите?
 

ssh22

Потребител
Кофтито при мен е, че трябва да поръчвам всичко по две - 2 мотора, 2 спийда и т.н... така излиза още по-солено. Ще карам със спийдовете които имам - hobbywing quicrun 1060. Досега съм нямал грижи с тях.

Моторите са от рцмарт. Когато поръчвах в holmeshobbies.com ги нямаше в наличност. Иначе като ги купиш от тях могат да ти мачнат двата мотора за да работят в перфектен синхрон.
 

ssh22

Потребител
Иначе за апаратура ще ползвам Futaba 4PLS. Поддържа миксинг на 2 спийд контролера, така, че там не очаквам да имам проблеми. Старото ми радио беше хакнато FlySky GT3B... предполагам минаването ми към Futaba ще е приятно. Досега не съм ползвал апаратура от по-висок клас. Надявам се да си заслужава парите.

Остана единствено сервото. Там още не съм решил какво да ползвам. В стария ми катерач ползвах 30кг solar серво. Вършеше си работата но издаваше огромен шум и постоянно бръмчеше ... но пък струваше около 20$.
Сега се двуомя м/у Hitec HS-7950TH и Savox SA-1230SG. Hitec-a е с титаниеви зъбни колела .. навсякъде го хвалят и казват, че се купува само веднъж (не вярвам). На 7.4V дава 35кг тяга. Савокса не е high-voltage, на 6V дава 36кг тяга. Аз ще ползвам Castle Creations CC BEC, така, че волтажа не ми е проблем. Но наистина се чудя кое от двете да избера. Савокса е и по-евтин...
 

Spirit_

Редовен Потребител
Със сигурност преминаването към Futaba ще е доста добре и лесно предполагам... :hehe:. Колкото до сервото, Hitec за България си е екзотика, но все пак навсякъде го хвалят и предполагам не е случайно. Savox аз не съм имал, но @dido_vv бра ядове с един от водоустойчивите им модели. Аз на моя Comp Crawler ползвам 30 кг. Turnigy MG-959 и въпреки, че е Turnigy съм повече от доволен. :biri:

Колкото до синхронизацията на моторите, можеш да се свържеш с Джон от Holmes Hobbies и ако имаш въпроси, той със сигурност ще ти помогне.
 

ssh22

Потребител
Hitec-a ми излиза около $50 с доставката ... така, че най-вероятно ще взема него.
Говорил съм с Джон във форума на rccrawler.com. Ако имам проблем със синхронизацията който неможе да се реши с настройване на тайминга, да им ги пратя до щатите, а те да ги синхронизират или подменят. Надявам се да нямам такива проблеми.
 

ssh22

Потребител
Монтирах тежестите. По принцип ползвам оловни плочки, които слагам в джантите. Този път обаче, реших да ползвам така наречените "knuckle weights", които се монтират директно на главините и влизат в самите джанти, без да се въртят заедно с колелото.
Самата система представлява една алуминиева планка, която се захваща за главината, а за нея се хваща държач който е с дупки. Във всяка дупка се слагат волфрамови цилидърчета (тежести). Волфрама е 1.7 пъти по-тежък от оловото.... така, че малките цилиндърчета (дължина 11мм и диаметър 9мм) са доста тежки. Цялата система заедно с гайките тежи точно 100гр (на колело) ... което би трябвало да ми е достатъчно.

Ето за какво става въпрос:

Волфрамовите тежести, макар и доста малки (9мм диаметър) се оказаха доста тежки:
IMG_6089.JPG

Монтирано на планките, заедно с болтовете е 92гр. Като сложих и гайките, става точно 100гр.
IMG_6091.JPG

Ето как изглежда, монтирано на главината.
IMG_6094.JPG IMG_6092.JPG IMG_6093.JPG

Хекс хъба е на косъм от държача в който са сложени тежестите ... надявам се да нямам проблеми. Когато го тествах, въртейки го на ръка нямаше никакво триене, но при каране ще има вибрации и е възможно да се получи такова.
Ако все пак има някакво търкане м/у алуминиевия хекс хъб и пластмасовия държач се надявам хъба да изпили ръба на държача и нещата да се напаснат от самосебе си :).
IMG_6095.JPG

Ето как изглежда с гумите:
IMG_6096.JPG IMG_6097.JPG

Както се вижда, тежестта е точно там където трябва да бъде - възможно най-ниско.
Надявам се системата да върши работа. В щатите е доста често използвана. Ако ли не, или ще прецакам някоя джанта, лагер, cvd или нещо друго :)
 

ssh22

Потребител
Вчера получих сервото.
IMG_6118.JPG IMG_6119.JPG IMG_6120.JPG IMG_6121.JPG

Сервото, моторите и електрониката е монтирана
IMG_6134.JPG IMG_6124.JPG IMG_6129.JPG

Днес беше първото каране. Впечатлен съм от сервото ... изкара точно 40 минути... след това изгоря! Немога да си обясня как може серво за $120 да изкара точно 40мин. Самото рогче неможе да се завърти дори и на ръка, а сервото си мирише на изгоряла електроника.
Бек-а съм го настроил на 7.4V за да може сервото да работи в оптимален режим. Още докато го тествах вкъщи забелязах, че доста грее .. но не обърнах голямо внимание. Не съм замервал БЕК-а (Castle Creations 10A BEC) но имам чувството, че може да пуска повече ток и това да е изпържило сервото.
Предполагам ще трябва да го пращам в USA за ремонт .... разбира се, ако ми уважат гаранцията.

Иначе машината се катери доста добре. Единственото нещо което малко ме дразни са амортисьорите. Най-вероятно ще ги сменя с Traxxas Big Bores и Losi Mini T пружини. За съжаление сервото се осра точно когато бях почнал да правя видео...
 

ssh22

Потребител
От TowerHobbies се оказаха пичове. Още щом им писах ми изпратиха ново серво. Надявам се, че този път ще е читаво.
 

ssh22

Потребител
Малък ъпдейт:
Едната от карбоновите джанти се огъна.... Реших да ги заменя с Crawler Innovations 6 bolts wheels. Смених и стоковите вложки с Double Deuce 5.25” Narrow Comp Cut Inner / Soft Outer (отпред) и Double Deuce 5.25” Narrow Inner / Medium Outer (отзад). Тези вложки са специално направени за състезателни катерачи и са едни от най-добрите в момента на пазара. Повече инфо за тях, можете да намерите тук: http://crawlerinnovations.com/double-deuce/?sort=featured&page=2
Ето малко снимки:
IMG_6200.JPG IMG_6197.JPG IMG_6198.JPG IMG_6199.JPG IMG_6203.JPG

Смених и ESC-тата. Досега не съм имал проблеми със старите (2x Quicrun WP 1080) но за съжаление са доста големи и заемат много място. Новият контролер е Holmes Hobbies TorqueMaster BR Mini Dual - http://holmeshobbies.com/electronics-and-wiring/speed-controllers/torquemaster-br-mini-dual.html Това всъщност представляват 2 контролера HH BR Mini Dual стиковани в едно. Малко по-големи са от монета от 1 лев. Заедно с моторите (Holmes Hobbies Torque Master Expert), стана едно от най-добрите възможни комбота за такъв тип катерач.

Другата промяна са шоковете. Старите шокове бяха повече за скейлър. Новите, които ползвам са модифицирани Traxxas (#2660) Big-Bore (http://www.dravtech.net/?product=comp-shocks#configuration). Изключително съм доволен от тези амортисьори!

Както казах по-горе, от TowerHobbies ми изпратиха ново серво , но така и не поискаха да върна старото, което изгоря. Свързах се с Hitec и те ми отговориха, че има 2 години гаранция и ако им го изпратя и платя пътните разходи ще го ремонтират гаранционно. Пратих им го и те ми го върнаха поправено. Отговориха ми, че е изгоряло поради повреден електро мотор.
Въпреки, че първият ми допир с Hitec 7950TG беше провал, в момента смея да твърдя, че сервото е брутално. Изключително бързо и много мощно. Единствения минус е, че е малко по-шумно.

Ето и няколко клипчета (тези са стари):

Тези са от вчера:
 

Attachments

  • IMG_6202.JPG
    IMG_6202.JPG
    244.1 KB · Прегледи: 1
  • IMG_6201.JPG
    IMG_6201.JPG
    254.9 KB · Прегледи: 1
Нагоре