MOA Crawlers

ssh22

Потребител
Здравейте колеги,
Радвам се, че в България намирам хора които харесват катерачите. Все-още сме малко но виждам, че растем с всеки изминал ден.
Идеята ми е да направя MOA катерач (М.О.А = motors on axles/мотор на всеки мост). Има ли някой, който да е сглобявал такъв (вече видях, че има една такава тема).

Чарковете, които съм събрал до момента:
- Berg v1 мостове
- Dlux Servo mount
- 2x Novak Terra Claw 35T мотори
- 2x HobbyWing Quicrun 1060 60A ESC
- Castle creations CC BEC 10A
- 4x LOSI Rock Claws 2.2 гуми + джанти с beadlocks
- 4x 120mm амортисьори (ще трябва да ги скъся)
- апаратура flysky fs-gt3b + ST-Link STM8 STM32 usb с който да хакна апаратурата + 6 канален приемник (реално ще ми трябват само 4 канала)

Това което ми липсва е шаси, линкове (долни, горни), серво (20-30кг) и линкове за завиването.
Със сервото и линковете за завиването ще се оправя. Проблема ми е шасито и линковете за него. Трябва ми някакво bodiless шаси... нещо такова: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3a/98/0c/3a980c0b27b660238a7e08e41da1cb2d.jpg
и съответно да си направя линковете за него.
Американците, ги правят и продават за около 100$ шасито + ~100$ линковете (навсякъде ги правят титаниеви и затова цената е такава.. на мен рабира се няма да ми трябват титаниеви). Както виждате цената за шаси и линкове е доста ... неприятна.

Някой правил ли е такива шасита/линкове? Имате ли идея откъде може да се намери на прилична цена? Изобщо не държа шасито да е карбоново, а линковете титаниеви.
 

ssh22

Потребител
Намерих ChaoticCrawlers Switch шаси: http://www.ys-solutions.co.jp/ysscr...age=product_info&products_id=3062&language=en
Намерих и 30кг серво. Останаха линковете... за целта съм поръчал титаниева арматура ф5, от която ще трябва да си направя линкове сам ... никога не съм го правил. Ако някой го е правил, моля да сподели.
Ще трябва да изнамеря дължината на линковете, да нарежа арматурата и да намеря някой, да ми направи М4 резба за да навия traxxas rod ends (мисля, че са М4). Предполагам ще трябва да намеря някой със струг... не мисля, че на ръка ще мога да направя м4 резба на ф5 профил. За самото огъване на арматурата съм поръчал нещо като тръбогиб: http://www.ebay.com/itm/141728839692?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT ... надявам се да ми свърши работа.
Та.... ако някой е правил къстъм линкове, моля да сподели.
 

Spirit_

Редовен Потребител
Линковете можеш да ги направиш и сам като за целта ползваш 4мм. шпилки и алуминиеви тръбички. Евтино, лесно за рязане и здраво... А в крайна сметка се получава доста добре.
 
Последна промяна:

SASHO

Редовен Потребител
Виж това, може да ти свърши работа за Траксаските Rod Ends:

037345971.jpg


037345972.jpg


037345973.jpg


037345975.jpg


А това е правено по начина, кото описва колегата над мен:

037345976.jpg


037345977.jpg


037345978.jpg


Шпилката е М4, алуминиевата тръбичка е ф6 с вътрешен диаметър 4мм. Снимките съм свалял от един руски форум, ако имаш интерес ще ти пратя линкове, там има доста неща.
В конкретния ти случай, след като си поръчал вече линкове, наистина ти трябва стругар да ти пусне по една стружка на двата края, след като си ги оразмерил и да ти нареже той или сам да си нарежеш резба М4. Не знам титания как и с какво се реже и дали може в домашни условия.

Поздрав и успех
 

ssh22

Потребител
Мерси за инфото.
Крайния резултат трябва да е такъв:
DSC04227.jpg

Понеже има много кофти огъвания, не съм сигурен дали ще стане лесно когато е с шпилка и тръба. Затова реших направо да пробвам с арматура ф5. То се е видяло, че ще ходя при стругар ... надявам се да не ям дървото с резбата и огъването... :)
 

SASHO

Редовен Потребител
Повтаряемостта при огъването е трудна, както и да оразмериш преди огъването, така че да ти се получи точния размер след него. Не е невъзможно все пак. С резбите едва ли ще срещнеш трудност.

Успех желая! Любопитно ми е какво ще се получи като цяло, идеята е интересна.
Поздрав.
 

Spirit_

Редовен Потребител
Според мен по-добре ще е първо да се огънат всичките ликове и след това да се правят резбите, поне ще има опция за корекции ако се наложи.... Иначе ако ги нарежеш предварително може и да не излязат тотално точни след огъването... Пусни няколко снимки на проекта :biri:
 

ssh22

Потребител
Според мен по-добре ще е първо да се огънат всичките ликове и след това да се правят резбите, поне ще има опция за корекции ако се наложи.... Иначе ако ги нарежеш предварително може и да не излязат тотално точни след огъването... Пусни няколко снимки на проекта :biri:
Мисля да пробвам да направя по един линк от някаква тел, и после да измеря дължината и формата на огъване. Няма да е с точност до милиметри но едва ли ще е кой знае какъв проблем. Трябва само да измисля правилното разстояние м/у мостовете и височината на шасите. След това ще огъна някаква мека тел и ще пробвам...
Ето малко снимки на шасито:
1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG

Това съм "сглобил" до момента:
8.JPG
Двата спийд контролера съм ги свързал заедно. Извадил съм им червените жици защото ще ползвам BEC, през който ще минава захранването. Поръчал съм Castle creations CC BEC 10A който все-още не е дошъл.

А това ще е апаратурата с която ще го ползвам:
9.JPG

Това е flysky gt3b радио, което съм го хакнал за да имам 6 канала. Взел съм му и 6 канален приемник. Реално ще ми трябват само 4 канала - два за спийд контролерите, един за сервото и един на който да закача bec-a.
Това е най-евтиният вариант за апаратура. Радиото струва около 20-30$, а след хакването става 6-8 канално ... което си е далавера :).

Това е засега :)
 

fas

Редовен Потребител
Защо не поясниш повече за хакването както и за приемниците които ще ползваш??
 

ssh22

Потребител
Защо не поясниш повече за хакването както и за приемниците които ще ползваш??
Хакването става със смяна на firmware на радиото, написан от някакъв пич (не е на FlySky). С новия софтуер, радиото може да управлява до 8 канала. Това става с мапване на всяко от копчетата по радиото към определен канал/функция. Има, миксиране, вградена поддръжка на DIG, 4WS и др.

Повече инфо може да се намери тук: http://overkillrc.com/gt3b-firmware-flashing-kit.html?category_id=13
На същия сайт се продава кит чрез който да се хакне радиото. Струва 25$ ... но аз не го ползвам. Същата работа върши обикновен ST-Link, който може да бъде закупен от тук: http://www.aliexpress.com/item/ST-L...-Downloader-Programming-Unit/32363108141.html ... за около 3-4$.

Ето и видео в което е показано как става хакването с обикновен st-link usb адаптер:

Могат да се хакнат FlySky GT3B, GT3C и Turnigy GTX3.
Това е приемника, който ще ползвам: http://www.banggood.com/Wholesale-F...Receiver-for-i6-i10-T6-CT6B-TH9x-p-68604.html ... струва около $8. Приемници от други марки също стават.. поразровете в гугъл.

Радиото, закупих от тук: http://www.aliexpress.com/item/F018...-Transmitter-No-receiver-For/32341500201.html за около 30$ .. предполагам някаде го има и по-евтино.
Всичко излиза около $40... предполагам може и по-евтино ако се поразровиш.

Продават се и хакнати + инсталирани допълнителни копчета и потенциометри (за да не се ползва мапване и миксиране). Ето тук може да се намери такова: http://www.banggood.com/Dasmikro-Cu...hannel-Flysky-GT3C-Transmitter-p-1049732.html
Ето го и в действие:

В моя случай, ще ползвам радиото за да имам DIG функция (спиране и заключване на преден/заден мост) и управление на скоростта на преден/заден мост (100/100, 100/50 ... и т.н.).
 
Последна промяна:

ssh22

Потребител
Като цяло ... не ми харесва резултата. Завиването е супер ... но това с дългото рамо закачено за сервото нещо не ме кефи.... ще преправям :)
 

SASHO

Редовен Потребител
Визуално ли не ти харесва? Щото функционално изглежда доста добре.
 

ssh22

Потребител
Визуално ли не ти харесва? Щото функционално изглежда доста добре.
Визуално е окей. Но ми се струва, че с дългото рамо сервото ще прави по-голямо усилие за да завърти колелата.
Ако някой е на "ти" с физиката нека потвърди или ме опровергае за да знам как да процедирам.
 

SASHO

Редовен Потребител
При всички положения по-дългото рамо ще затруднява сервото, но ако то е с достатъчна тяга не мисля, че ще имаш проблем. Ако решиш да намалиш рамото ще загубиш от хода на целия механизъм, т.е. може да не е същия ъгъл на завой, а по-малък. Можеш просто да пробваш на другите отвори на рогчето, за да намалиш рамото и опитно да намериш каквото те удовлетворява.
 

ssh22

Потребител
Сложих по-късо рамо. Завиването е на максимум. Проблема обаче е, че сервото започва да пари след 1-2мин работа. Ако само е включено (без да го движа) пак загрява но не пари толкова. Освен това, докато е включено издава онзи дразнещ звук "ззззззз"... през цялото време... дори само да е свързано към батерията.
Имам 9кг серво и то нито загрява, нито бръмчи като не е натоварено.
Незнам дали е нормално. Имам чувството, че това серво няма да изкара много.... 30кг серво за 20$ няма как да е на добре :)
 

SASHO

Редовен Потребител
Определено ти трябва ново серво :) Истинско 30 кг серво за 20$ няма според мен :) Всичко останало си ти е ОК по мое мнение.
 

ssh22

Потребител
Сложих малко рамо на задвижващия механизъм. Получи се малко по-грозно, но пък функционално. Също така се наложи да сменя рогчето с алуминиево. Сервото направо огъваше пластмасовото рогче.
IMG_5561.JPG IMG_5560.JPG
 

Pakidanski

Редовен Потребител
Колега, дългото рамо е много-по функционално от късото...ъгъла на рамото към ябълката на главината във всичките и положения е добре да е максилано близък до 90 градуса. тогава силите, които ще се губят от усукване и бутане в няколко равнини ще са най-малко...поне това е моето мнение де...
Успех с проекта...готино изглежда:win:
 
Нагоре