PokeFPV микро коптер за домашен рейсинг

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Здравейте колеги, хората от FPVStyle се завръщат на световната коптер сцена с PoKeFPV микро коптер за рейсинг в затворени помещения. Това е моето ревю на машинката и се надявам да ви хареса, защото машинката си струва вниманието. Можете да прочетете цялото подробно ревю и в блога ми: ArxangelRC.blogspot.com

PoKe-то реално беше първият ми досег с този тип дрони екипирани с камера и видео предавател, и бях доста приятно изненадан колко здрав и сполучлив модел се оказа. Полетите в затворени помещения са доста приятни и безопасни, най-вече заради ниското тегло и малките размери на модела, както и протекторите за витлата, които ги пазят от счупване при удар или падане. Модела вече е на ужасно много падания... и към момента единствените следи от това по рамката са от търкането на витлата по вътрешната страна на протекторите при всичките удари! МНОГО здрав модел с изключително добри полетни характеристики. Опционално идва с вграден FrSky приемник и F3 контролер с Betaflight.


Poke-001.jpg



СПЕЦИФИКАЦИЯ

Диагонал (мотор център до мотор център): 66мм
Размери: 83.5мм х 83.5мм х 45мм
Полетно тегло: 26.2 грама


КАКВО МИ ХАРЕСВА

Моделът е доста добре окомплектован. RTF модела идва с дистанционно и можете да започнете да се забавлявате веднага. Ако пък имате нормално RC дистанционно като Taranis X9D или Turnigy 9X (или друго) можете да използвате опционалният RF модул за да управлявате модела. Това позволява доста по-прецизно управление.

Poke-003.jpg


Poke-011.jpg


Poke-012.jpg


Друго готино нещо е опционалният OTG FPV 150 канален видео приемник на 5.8Ghz за Android смартфон или таблет.

Poke-009.jpg


Приемника сканира 150 канала за да намери най-силния сигнал и най-оптималната връзка с дрона. Програмата за Android всъщност работи доста добре и позволява запис на приеманото видео, което всъщност е с доста добро качество. Приемника идва с картонени очила, които могат да поберат смартфон до 5.5 инча, като приложението позволява смяна между режим за очила, и нормален режим без очила на показваното видео.

Poke-013.jpg


Също така батериите издържат 3-4 минути, в зависимост от стила на летене, и са евтини... та можете да се запасите добре за доста полети на веднъж.

Poke-010.jpg


И всъщност най-много ми харесва как лети това малко зверче, и колко е здраво! Докато дойде ред да направя видеото вече имах над 100 удари, падания или други "инциденти" с почти всички стени, врати, столове и други артикули в къщи. НИЩО не се счупи дори и след доста сериозни удари... единствените следи са драскотините от витлата по вътрешната страна на проп гардовете.

Poke-004.jpg


Poke-007.jpg


Poke-008.jpg



КАКВО НЕ МИ ХАРЕСВА

Няма много за писане в тази секция, но все пай има за какво да се спомене!

Най-големият ми проблем... което всъщност е доста малка досада, е дистанционното на RTF версията. Доста е малко за възможностите на коптера и не позволява толкова прецизно управление, колкото PoKe-то заслужава! Предполагам ако просто летя само с него и удължа малко стиковете ще свикна с него и ще летя добре, но при положение, че имам RF модула не намирам за нужно да губя време да се уча да летя с малкото дистанционно.

Трябва да спомена, че FPVstyle работят по ново по-голямо дистанционно за RTF модела, което ще е готово до 6 месеца, и ще позволява доста по-прецизно управление без необходимост от друго дистанционно. Основният проблем на сегашното дистанционно е прекалено стегнатите пружини на стиковете... които поне на мен не са ми удобни.

DSC07978.jpg



ПРИСЪДАТА

Та като изключим факта, че трябва да отделите малко време да свикнете да летите с оригиналното дистанционно, за което аз просто нямам търпение защото имам RF модула за Taranis, PoKeFPV за мен е абсолютно перфектна машинка!

Поведението при полет е много добро, коптера е стабилен и може да се движи доста бързо, стига пилота да може да го управлява умело в тази ситуация. Самия коптер няма и вибрации, когато го задържа на едно място видеото на таблета изглежда все едно камерата е стационарна. Поведението в завоите също е доста добро без излишно лактушене и клатене дори след доста агресивни маневри.

И отново трябва да спомена здравината на рамката. Поне бройката, която имам аз изглежда почти неразрушима! Това е от изключително голямо значение особено при състезания или когато го ползват хора, които за пръв път се докосват до такъв модел и нямат опит с летенето! Важно е модела да е здрав за да може с минимални щети човек да се научи да лети!

Особено ако тепърва навлизате в FPV сферата, OTG видео модула за смартфон е доста добра инвестиция защото ви позволява да ползвате телефона, който имате за монитор/очила и да намалите значително първоначалната инвестиция необходима за навлизане в FPV полетите. Видео връзката е доста добра с дрона и видео сигнала остава видим дори през 2-3 стоманобетонови стени!

За тези, които вече са в хобито и имат пълноразмерна радио апаратура има RF модул за да можете да летите коптера с вашата апаратура и да летите доста по-прецизно. За по-активните FPV-исти има и версия с F3 контролер с Betaflight, като ще се предлага с вграден приемник за FrSky, DSM2, или FlySky... абе по нещо за всеки вкус.

Аз смятам, че PoKeFPV си струва парите и ще ви се отблагодари с множество забавни полети без значение дали сте начинаещ пилот или експерт. Също така ще има налични всички резервни части, та дори да счупите нещо ще можете бързо да го смените и да продължите да летите и да се забавлявате.
 

neon

Редовен Потребител
Въпросния RF модул става ли за други малки дрончета с Turnigy 9x?
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Не съм го тествал лично... ще проверя и ще ти кажа, но би трябвало да става и за други.
 

Svilen

Потребител
Последна промяна:

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Supported brand :Cheerson,Syma,Wltoys , Eachine E010(Most of these brand's quadcopters, helicopters and airplanes are compatible but not every model.Specific models please check instruction under the note)
http://img.banggood.com/file/products/20161020221736TOY-MTX_Instructions.pdf

Поръчал съм си едно за да го тествам с JJRC H36:wink:
Да, би трябвало да е нещо такова! Поне така изглежда... :) Ще потвърдя, защото не съм го взел от Banggood и ще пиша. :)
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Относно RF модула... китаеца твърди, че не можело да се ползва за други модели... но според мен малко менти защото модуле е идентичен като този линкнат горе.

А ето и едно сравнение между PoKeFPV и Indcutrix FPV моделите:

 

Svilen

Потребител
Относно RF модула... китаеца твърди, че не можело да се ползва за други модели... но според мен малко менти защото модуле е идентичен като този линкнат горе.
Той модула нали за това е кръстен "мулти протокол".....да могат да се избират различни протоколи ,ползвани при различните модели коптерчета....или поне аз така си мисля....
Моя пристигна,но за сега не успявам да подкарам JJRC-то :sad:
 

neon

Редовен Потребител
Моя модул още го чакам. Ще го пробвам на Еаchine E010 и на Cheerson cx-10 и ще кажа дали работи. Виж какво открих в ревютата. Screenshot_20161224-100808.png
Съжалявам, че в тази тема го пускам, но може да помогне и на други. :)
 

neon

Редовен Потребител
Модула пристигна. Подкарах успешно Eachine E010 и cheerson cx-10, със синията платка.
 
Нагоре