Tamiya CC-01 Landfreeder.

Morpheus

Потребител
От доста време се замислях за покупката на този модела и бъдещото му превръщането в "scaller" или "trail" модел за по-точно. Модела го водят мащаб 1:10, но реално е по-малък, поне в сравнение с Axial SCX-10. Tamiya-та е с междуосие 24 см. срещу 27 см. за Аксиал-а, но това може лесно да се преправи.
Модела е кит, а сглобяването беше удоволствие, липсват му само лагери, но не е проблем да се намерят готови комплекти в интернет.
Стига празни приказки, ето малко снимки:

Започваме със съдържанието на кутията:



Купето и произволна страница от упътването, което е доста детайлно:



В отделна торбичка е джелезният хардуер, частите са в отделни торбички, номерирани според хронологията в която ще се ползват:



Ето го и шасито:



Започваме със сглобяване на предният диференциал и частите за предаване на движението от мотора към колелата+монтиране на кардана. Предният диференциал го заключих чрез преместване на едно зъбно колелце, видимо от снимката:



Предното окачване и механизма за завиване на колелата си идва на място:



Дойде ред на задната ос, диференциала го "шпер-нах" с обилно количество топъл силикон, че не ставаше да се заключи, като предният, в последствие видях, че има предвидени части, които да сменят ротационните зъбни колела и да заключат диф-а:



Ето и завършена задната ос и поставена на шасито:



Дойде време да сглобим амортисьорите, да ги напълним с масло и да ги метнем на шасито. С маслото от комплекта станаха доста твърдички, което не е подходящо за подобен тип модел, по натам ще покажа и защо, вероятно ще ги източа:



Модела вече е готов, остана изборът на цветова схема за купето.
Тук идва момента да обърнем внимание на проблема с напълнените, с масло амортисьори. В това си състояние модела не може да постигне максималната "артикулация", на която е способен. На 1-вата снимка е масимума в който и четирите гуми докосват повърхност, под собственото тегло на модела, на втората е максималният разкрач:



След голямата играчка с облепването на маски и боядисване стигнахме до тук:






А така изглежда завършен с поставени ролбари и стикери.





За този модел толкова, има замислени няколко задължителни модификации, главните смяната на пластмасовите втулки с лагери и слагането на катерачески мотор и контролер, но кога ще им дойде времето не е ясно.
За капак едно клипче от нета:

 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Браво! Супер е ревюто.

Подканям и други колеги - да не се срамуват, а да пишат здраво ревюта!
Защото е много приятно да четеш готини теми, но преди това някой се е потрудил да ги напише, при това този някой не е на заплата, а е отделил от собственото си свободно време!
Ако всеки допринесе по малко, ще бъде много по-забавно на всички нас.
 

fas

Редовен Потребител
Тамия хубави модели ,доста реалистични но твърде скъпи .
Не съм имал а и да се прежаля с толкова пари не мога ,дано наистина е добър и си заслужава парите като излезе да катери.
Страхотен е и Честито за придобивката.:biri:
 

Morpheus

Потребител
Към момента набавям нужните части, като почна да го правя ще си има и отделна тема ;)
 

SASHO

Редовен Потребител
Дойде и моят LandFreeder преди известно време. Не бях сглобявал нов КИТ от години и се радвах като малко дете на придобивката. Имах проблем с контролера, с който дойде /Tamiya TBLE-02S/, но се оказа че имам проблем със старите ми батерии, а не с него. Сега всичко е наред. Не съм боядисал само купето, подготвено е и чака малко свободно време.
Ще пусна снимки, когато сколасам с него, а и със смяна на стоковия мотор с robitronic 55T. Чакам и нови гуми Tamiya Rock Block Soft Tires за СС01.
Предстои и замяна на някои части с такива на GPM за СС01.

Поздрав,
Сашо
 
Последна промяна:

Morpheus

Потребител
А така, добре дошъл и честит модел.Сглобяването на кит си е голям кеф. Проекта за камиона го прехвърших на TL-01 шаси и пак си имам LandFreeder. Първият съвет, който ще ти дам, смени втулките с лагер, ако не си го направил. Модификации в нета има доста, при мен съм поизрязал долните, предни носачи, за по-голям ход. За гумите, които чакаш, доста по-меки от оригинала, но идват без дунапрен (не се сещам точното име), ето ти няколко снимки за сравнение:



В джантите съм сложил от по-малките тежести за лети джанти, осем броя на джанта:



И малко сравнение на стойката с Rock Block гумите и оригиналните при еднаква височина на купето:







Tamiya Rock Block Soft Tires са с външен диаметър 96мм., по-големи гуми ще опират в шасито. Моят дойде само с електро моторче, при теб какво имаше в комплекта и колко ти стъпи?
 

SASHO

Редовен Потребител
Привет!

Втулките смених с лагери още при сглобяването. Блокирал съм и двата диференцияла също при сглобяването, като предния го блокирах с едното от зъбните колела от задния диференциал.
Гумите харесах из нета, след като гледах доста клипове за модификации на СС01.. пари да има човек само :). Всичко, което описваш за гумите е точно така, уж съм го преценил след толкова ровене и затова тях избрах. Освен това ми харесва много как стои с тях модела. Заради тях не съм резнал още куличките за бодито. Ще се окаже обаче, че не са налични, щото още нямам потвърждение от rcmart. Ще ги потърся от другаде.
Би ли споделил от къде поръча твоите Rock Block Soft Tires и съответно на каква цена, доставка и такси?

Купих си от RCГерой Балансни тежести, за самолети предполагам, но не съм ги слагал още на гумите.
Ето тези са, предполагам че ще станат, малката плочка е 5гр, голямата 10:

TejestiBalans-350x350.jpg


Инак модела поръчах от rcmart на цена 105$ + 50$ шипинг + 20%ДДС тук + 5-6лв пощенска такса. Приблизително 330 лв ми излезе, и което ме изненада приятно - дойде точно за седмица с RegMail, при положение че ме уведомиха за 2-4 седмици доставка. Обаче сглупих, че не попитах какво ще ми напишат на фактурата... Написали си хората gift, а аз доказах без да гледам, че съм платил 150$ за пакета и си платих и ДДС :)

Модела дойде точно, както е описан в rcmart:

http://www.rcmart.com/tamiya-58579-cc01-landfreeder-wesc-p-37121.html?cPath=420_1167

Единствената разлика е, че в описанието пише на едно място, че идва с контролер TBLE-02S, а на следващото, че контролера е TEU-105BK.
Контролера, с който дойде е TBLE-02S, както идват и повечето модели от тоя род на Tamiya в последно време.. или поне така чета по форуми разни.

Благодаря за съветите и снимките!
Надявам се неделя вечер да имам боядисано и облепено боди, което да покажа.

Поздрав,
Сашо
 
Последна промяна:

Morpheus

Потребител
За гумите, мислех да ти препоръчам RC4WD Dirt Grabber 1.9, изглеждат жестоко, но лесно се задръствали с кал.
Rock Block-а ги взех от Банзай, има ги налични, ако не се лъжа:

http://banzaihobby.com/tamiya-54598-sals евтината, непроследима доставка е 2.31$, другият вариант е EMS, която е 12.38$

Да, тежестите са точно тези, малките, аз ги взех от кварталният гумаджия, лентички само с малки.

Една от задължителни модификации е тази, мисля че можеше да се намери и по-евтино на друга фирма:

http://www.junfac.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=392
 

SASHO

Редовен Потребител
Гледах какви ли не гуми, Тамийските ще да са за сега. Благодаря за линка от Banzai, забравих за този магазин, а ми го беше споменал, до колкото помня.
Задължителни модификации има няколко по CC01, но ще чакат по-добри времена за момента :)
В момента моя задължителна модификация е краулерски контролер. Ще трябва да поровя за някой на прилична цена, удовлетворяващ непретенциозните ми цели.

По-горе съм пропуснал да попитам: Можеш ли да покажеш или разкажеш как точно си рязал долните предни носачи за по-голям ход? Ход на артикулация или ход на управление?

Поздрав
 

Morpheus

Потребител
Относно моторите, най-евтиното, което съм намирал е 55Т на HPI.
Не знам, какво разбираш под краулерски контролер, разтърсих се лекичко и се оказа, че "HobbyKing X-car 45A Brushed ESC", разполага с "drag brake".
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32025__HobbyKing_X_Car_45A_Brushed_Car_ESC.html

За орязването, ето какво направих:
http://ukrcrc.com/gallery/albums/userpics/CC01_Hub_mod.jpg

http://www.tamiyarcforums.com/forum/showthread.php?532-CC01-front-lift-with-pics
 

SASHO

Редовен Потребител
Мотор имам вече - Robitronic 55T, купих го последния от rcparts. Гледах доста клипове с него из нета, сложен на CC01 шаси.

Точно това разбирам под краулерски контролер за моите цели - контролер с drag brake :). Зная, че истинските са и с други възможности, но нямам такива претенции аз, още повече, че CC01 не е точно краулер. Много благодаря за линка, не си представях толкова ниска цена за контролер от този тип. Ще взема да се закача за момчетата, които поръчват от Хобикинг в Моделистика. За тези пари и да не става не е болка за умиране ;). Честно казано не виждам да е с drag brake.
edit: Сорри, сега погледнах коментарите, както и менюала за контролера. Наистина има drag brake в climbing mode. И клипове има в нета.

Не бях попадал на такъв мод за CC01. Благодаря отново, ще разгледам подробно.

Поръчах преди малко гумите от Banzai.

Поздрав
 
Последна промяна:

SASHO

Редовен Потребител
Вече съм с новия двигател 55Т на Робитроник. Модела е осезаемо по-бавен, много по-мощен, катери добре постановките вкъщи и въобще много съм доволен :)

Боядисах и бодито. Не бях много сигурен в себе си, защото ми е за пръв път, но съм доволен от резултата. Личи си къде не съм успял да залепя прецизно маските, но не е болка за умиране, а и не вади очи така да се каже. Следващия път по-добре. Ето какво съм сътворил:

035953578.jpg


035953580.jpg


035953582.jpg


035953587.jpg


035953612.jpg


Бях се отплеснал, докато пробивах отворите на предния капак за кулите и се поувлякох с още два отвора :)... Ще ги маскирам някак при облепването на бодито.
Когато го завърша ще нащракам LandFreeder-a и ще го покажа тук с подробни снимки. Чакам и новите гуми до края на седмицата. Разбира се и с тях ще има фотосесия.

Поздрав,
Сашо
 

Morpheus

Потребител

SASHO

Редовен Потребител
Изглежда малко оранжево твоето червено, но вероятно е от светлината, знам ли. При мен след 3 ръце червено, го боядисах две ръце с бяло, за да фиксира цвета. Така ме посъветваха. След това запечатих с черно изцяло, защото прецених, че бялото ще се "чете" неприятно през прозорците след махането на маските, а и не само от там.

Гумите изглеждат внушително :)
 

SASHO

Редовен Потребител
Пристигнаха гумите миналата седмица. Доста по-меки от оригинала. Сложих ги на джантите без дунапрен/или както там се казва/ и без тежести за момента. Не се сплескват от тежеста на шасито. Не зная как ще е при каране по камъняк, още не съм излизал навън с модела, но не ми се струва, че ще е нещо страшно, дори напротив. С тези гуми обаче сцеплението е много по-добро от стоковите - катерим едно ПДЧ вкъщи на 45 градуса или маалко повече без проблем :). Е, нужни са тежести в гумите за сваляне на центъра на тежестта, както и тежести в самото шаси, за да се подобри реализма при движение, но ще сложа преди дебюта навън :)
Почнах да облепям купето, но не съм го завършил все още и затова няма снимки. Чакам скоро да пристигне контролера от Хобикинг и ще направя първото каране навън.

Като гледам из нета какви модове има и колко различни идеи на собственици на CC01.. направо се замислям за още едно такова шаси, което да дялам и правя, както ми кеф, а това което имам да си ми остане своево рода в оригинал. :)

Поздрав
 

Morpheus

Потребител
Мда, гумите са чудесни. За моето купе, забравих да го запечатам с черно или друг цвят, усетих се след като бях махнал маските и реших да го оставя така. И аз съм го мислел за още 1-2 шасита и да експериментирам, но по нашите земи не се тачат "пластмасарките" на Tamiya и намирането на шаси, на добра цена е трудна работа, едва намерих TL-01 шаси да прехвърля проекта с камиона от рали Дакар. От 1-2 месеца в немският ebay се продават два ролера CC-01, но цената е 135 Евра за брой с доставката. Гледам, че Banzai са заредили модели на Tamiya, но с по-височки цени, LandFreeder-a излиза 150$ с доставката . Поръчката на гуми, мотор за джипката и останалите проекти май ще ги замразя за известно време, че ми влезе мухата за Tamiya Volvo FH12, та изваждането ще е сериозно, но още не съм го решил окончателно.
 

SASHO

Редовен Потребител
Така си е, в БГ не се зачитат особено моделите на Tamiya, начел съм се на откровени плюнки по тях. Въпреки това, аз имам само Тamiya в "гаража" ми, вече 5-6 модела са. Много си ме радват и съвсем не ме интересува кой какво мисли за тях. Това е хоби, не съм състезател и това, което имам ми дава всичко от което се нуждая :) Така би трябвало да е и за другите, но в нашата /особено форумна/ действителност показността е по-важна.
Две TL01 шасита съм взел от тук, на смешни цени. Вярно, не са първа хубост, но не са и толкова потрошени, че с малко усилия да не може да станат добри. Страст са ми старите модели на Tamiya и от тях съм намерил няколко във форума на моделистика.
Banzai се понапълниха с китове на Tamiya, от както ги следя и цените са доста приемливи все още спрямо другите. Има какво да се вземе и като части от там. А това с камионите е доста солено гледам, ъпдейти страшно много, кефа е различен предполагам.
Скоро би трябвало да покажа LandFreeder-a завършен, както и първото му излизане навън.

Поздрав
 

Morpheus

Потребител
Не се зачитат моделите на Tamiya, но са чудесен материал за всякакви проекти, преди време попаднах на сайта, на един немец, тоя е набил страшни пари по модели, но има и бюджетни модели, даже си е направил снегоринче от обърнато шаси ТТ-01, което може да пробвам след време: http://www.wheelsacademy.eu/rchobby/project/merc4x4/merc.html Очаквам да видя и твоята машина готова и в действие.
 
Нагоре