Каква първа апаратура (радио) да си купя за летящи модели.

Дискусия в 'Начинаещи - първи стъпки в RC Хоби' започната от JetMan, 22 Ноември 2013.

От JetMan на 22 Ноември 2013 в 02:32
 1. JetMan

  JetMan Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,807
  Дистанционно управление (Радио) е важна и неотменна част от оборудването на всеки RC Пилот. Правилният избор тук, ще определи колко лесно настройвате вашите модели, и колко надеждна е връзката си с тях в полет.

  Последна актуализация на списъка - Август 2021г.

  Ще разгледаме няколко модела компютърни радиа с памет за минимум 10 модела, в ценовият диапазон от 140лв до 800лв -

  Помня че видях няколко въпроса в кой MODE е най-разпространено да се лети - и затова пиша още тук - в БГ основно виждам хора да летят в MODE 2 ( ляв стик тротъл и ръдър, десен стик Елерони и Елеватор ) - 99% от хората които съм срещал ползват тази комбинация. В момента повечето радиа позволяват да си смените режима, но това не е препоръчително, особено ако сте начинаещ. Така трудно някой ще ви помогне с облитане на нов модел.

  RC радио пазара се промени страшно много за 10 години. Когато започнах да се занимавам с RC модели през 2012г. - лидер на пазара беше Spektrum. Всички летяха самолети с не повече от 6 канала, мултироторите бяха в супер експериментална фаза и нямаше FPV - Пилотите летяха масово със Spektrum, JR и Futaba радиа, предимно от ниския клас. След големият бум на мултироторите около 2015, нещата се промениха драстично. С излизането на FRSky радиата, и по точно на легендарният Taranis X9D - използвайки техния ACCST радио протокол и възможностите на проекта с отворен код OpenTX - това радио буквално превзе FPV сегмента. Последваха поредица разработки на FRsky като QX 7, Horus и др. но лека полека FRsky замаяни от успеха си попаднаха в същият капан както Spektrum. Започнаха да правят все по затворена системата си, правейки умишлени прегради пред потребителите да използват по-гъвкаво продуктите им - например с TBS Crossfire. Видовете и софтуерните версии на техните приемници станаха толкова много и толкова сложни за обслужване , че в създалият се вакуум се наместиха други фирми като JUMPER и RADIOMASTER.

  Към ден днешен FRsky радиата вече не се препоръчват от експертите в мрежата, заради затвореният си дизайн, вместо това се препоръчват радиа на други марки които поддържат протоколите на FRsky. ( справка - сайта на Joshua Bardwell )

  Това в никакъв случай не означава че FRsky правят лоши радиа, просто FPV общността, която загърби старите лидери като Spektrum - не е никак доволна от факта че FRSky правят същият ход и опитват да затворят екосистемата си. И след като вече основният протокол за летене на FPV Мултиротори се измести към TBS Crossfire/Tracer или новият IMMERSIONRC Ghost - FRsky нямат никакво предимство пред останалите в списъка. Техният протокол се поддържа и от други радиа, както и може да се използва модул. Затова Taranis не присъства в този списък.


  Ето и подходящите кандидати:

  1. iFlight IF8 CC2500 около 80$ към 16 Август 2021, най-евтиният контролер в списъка. Изглежда като геймпад, малък и удобен - без много функции, но с достатъчно за работа с мултиротори. iF8 може да се свързва към FrSky приемници работещи с ACCST D18 и D8 протоколи. Това го прави съвместим с приемници като FrSky RXSR и iF8 D8RX, които са включени в много BNF дронове. Идва с дефолтна конфигурация така че всички ключове да контролират AUX каналите, така че да няма нужда от специални настройки с компютъра. Може да се включи и към компютър за работа със симулатор.

  Ако смятате да летите само дрон и не ви се дават много пари в началото е подходящ избор. Не е подходящ за летене на самолети, тъй като няма тримове.
  iflight-if8.jpg

  2.RadioMaster TX16S - Цена около 200$ към 16 Август 2021. Намирам го на много места - например в Banggood или HobbyKing Според много сайтове в момента - най-доброто универсално радио. Основното му предимство е мултипротоколната поддръжка, hall-sensor gimbals, и големият екран. Работи с OpenTX и Протоколите които поддрържа в момента са:

  Internal Multi-protocol RF System:
  Cypress Semiconductor CYRF6936: DSM/DSMX, Walkera Devo
  Texas Instruments CC2500: FrSky, Futabas SFHSS
  Amiccom A7105: FlySky, FlySky AFHDS2A, Hubsan
  Nordic Semiconductor NRF24L01: HiSky, Syma, ASSAN and most other Chinese models

  Освен това има JR module bay и може да сложите каквото си решите там - например
  TBS Crossfire или новият TBS Tracer за около 70$

  Работи с OpenTX , има USB-C порт за зареждане на 18650 батерии или 2S Lipo, на връзката горе в името има качени и видеа в YouTube с различни ревюта на радиото.

  OpenTX като софтуер е стандарт в мултироторите. Системата е с необятни възможности, и поради тази причина не е елементарна за усвояване. Изисква малко повече четене и гледане в YT, но става все по интуитивна. Лично на мен ми е трудно все още да свикна спрямо Spektrum менютата, но пък възможностите както казах са неограничени.

  Radiomaster TX16s се продава и в луксозен вариант - модела MAX за около 300$ Фунционалността е същата , но има доста козметични промени спряно оригинала. Всички бутони + ролера са от цветен метал, екрана е по-добър и говорителя е по-силен. На гърба вече има сгъваема дръжка.

  Ако не знаете какво точно ще летите и искате да сте универсални като видове модели - мултиротори/самолети и протоколи - това е вашето радио.

  tx16s.jpg  Следват няколко Spektrum радиа.

  3. Spektrum DX6e - Цена около 200 EUR към Август 2021г. 6 канално DSMX радио, което използва същият софтуер като DX9, DX18 и въобще цялата серия AirWare.

  Това радио е подходящо ако смятате да летите самолети и то на фирмата HorizonHobby която има много BNF модели ( идват с вграден приемник ) . На сайта на HH има специален ZIP файл който може да бъде свален и в него са всички техни актуалну модели на самолети, хеликоптери и планери - които с помощта на SD карта може да прехвърлите и настройките стават за секунди.

  Като плюс може да се посочи лесното и опростено меню за работа, WiFi Trainer Порт - Безжична връзка с друго радио Spektrum в режим учител-ученик ( другото радио няма нужда да има същата функция ). По този начин се избягва нуждата от кабел между 2-те радиа по време на тренировъчен полет.готовите файлове за модели на HorizonHobby.

  Като минус - само 6 канала, висока цена и без възможност за смяна на проткола DSMX с нещо друго като например с TBS Crossfire.

  Има и малко по висок модел на това радио DX8e - който идва с 8 канала на управление, и струва около 270 Евро към 16 Август 2021

  SPM6700_a1_1.jpg

  4. Spektrum NX6, NX8, NX10 - Новата гама радиа на Spektrum - цените са както следва: 320 EUR, 380 EUR, 540 EUR към 16 Август 2021г. Снимката е на NX8 - но другите изглеждат почти по същият начин. Това е актуалната линия на Spektrum радиата, и разликите между 3-те модела са малки.

  Първо и 3-те модела имат сериен порт за връзка с външни модули. В момента се поддържа TBS Crossfire и TBS Tracer, но се работи по поддръжка на Immersion Ghost. Важно е да се отбележи че само NX10 захранва серийният порт, при останалите 2 модела ще трябва да захраните модула с външна батерия или някоя друга хитрина ( например разклонително кабелче от батерията )

  Само NX10 има HALL сензорни гимбали, останалите са с пластмасови - но с много добро качество.

  Новият интерфейс е цветен и по-интуитивен от преди, но не е Android.

  Всичките 3 радиа имат връзка с WiFi по която може да си обновяват фърмуера.

  Като предимства тук мога да посоча, лесното меню за настройка, съвместимост с цялата гама BNF модели на HorizonHobby, WIFI ъпдейт, двойна диверсити антена

  Като недостатък се сещам единствено за цената и броят на каналите ( за 6 каналния модел ) - смятам че от 8 канала нагоре почти всичко може да бъде летяно без проблем.

  spek-nx8.PNG

  Ето и едно видео за тази фамилия:
  Официален представител на Spektrum за България е Myhobby.bg - ако имате интерес към тази марка радиа или огромната гама самолети и хеликоптери за начинаещи и напреднали задължително проверете първо там.

  5. TBS Mambo - около 140$ към 16 Август 2021, TBS вече имаха няколко успешни радиа - особено TBS Tango 2, но той е с формата на геймпад и с доста по малко бутони, както и по-малък екран.

  След този успех фирмата е решила да направи по-голямо радио, конкурент на останалите радиа в бранша, и резултатата е TBS Mambo с вграден TBS Tracer протокол. Радиото работи в момента с FreedomTX което е преработен OpenTX, но от TBS обещават че съвсем скоро ще интегрират всички техни промени в OpenTX и реално радиото ще работи само с OpenTX

  Радиото е с вграден TBS Tracer предавател и вградена Diamond ( IBCrazy ) антена, отделно има JR bay module ако решите че ви трябва нещо друго като протокол.

  Ако сте си направили проучването вече и сте решили че искате да работите с Tracer протокола на TBS, то това радио е идеално за вас. Все още няма отзиви от него защото е съвсем ново ( излезе в началото на Юли 2021 ) - но като се има предвид историята на фирмата, трябва да работи безупречно.

  tbs-mambo.jpg

  Може да видите това видео с представянето на продукта:

  Ето и няколко препратки към интересни страници с подробно описание на актуалните радиа:

  Oscar Liang: https://oscarliang.com/radio-transmitter/

  Joshua Bardwell: https://www.fpvknowitall.com/fpv-shopping-list-controller-and-receiver/
   
  Последна промяна: 16 Август 2021
  endjov, mjivo, Gogo and 7 others like this.

Коментари

Дискусия в 'Начинаещи - първи стъпки в RC Хоби' започната от JetMan, 22 Ноември 2013.

Сподели Тази Страница