Помощ с Rasberry Pi и Arduino

iLoveRC_BG

Потребител
Здравейте, колеги!
За пръв път отварям нова тема и не знам колко правилно го правя... Та реших след самолета , който си направих да започна малко програмиране. Научих доста от езикът Python и реших ,че искам да го приложа в някаква система! До колкото разбрах Rasberry Pi се програмира на python и затова реших да си купя тази система , вместо Arduino. Отворих сайта на Rasberry , но там има много различни платки (всички изглеждат еднакви). Та въпросът ми е коя да си взема , за да мога да извършвам всякакви операции с камера и т.н.
Все пак ще потърся още за информация , но тук сред българи ще ми е много по-приятно :)


Ако има някой , който може да помогне с избора и програмирането да пише! :)
 

zelen

Новодошъл
Здравей, мога да споделя само като краен потребител (не остава време да програмирам на него, въпреки, че съм програмист). Вариантите най-вече са в зависимост от формата, поколението и характеристиките. Актуалното поколение в момента е Raspberry Pi 4 Model B, като до колкото виждам в roborev (от там си взех последно 3-ката като излезе - не ми се чакаше) вариантите са няколко в зависимост от оперативната памет 2, 4 и 8gb. Наскоро пуснаха и клавиатура с вградено Raspberry Pi - 400
Има и малки варианти Raspberry PI zero там вариантите са с и без WiFi/Bluetooth и с и без запоени конектори.

Та ако ще е за програмиране и прикачане на различни неща към него бих се спрял на Pi 4 Model B (400 не виждам дали поддържа камера) - памет според бюджета.

За програмиране на него най-често се използва Python, но по принцип може да се програмира на много други езици.

Много не мога да помогна с Python-a съвсем малко съм се сблъсквал с него. Иначе може да му намериш широко приложение - ползвал съм от 1 до 3 за Медиен център (Kodi предимно), Датчик за темплеретура/влажност (с node-red), Retro gaming console (retro pi), Wifi Print server. Вързан за проектор на тавана за презентации...

Бях попаднал някъде и на един проект с Model B, Pi Zero & 3g Modem като полетен контролер/

Ползвах едно Orange Pi (не помня модела) - най-вече защото имаше SATA - за personal cloud, но в сравнение с Raspberry PI имаше недостатъци - много грееше и въпреки, че имаше допълнителни радиатори - трябваше да му намаля честотата, както и доста повече усилия за да се инсталира ОС, като и избора беше по малък
 

iLoveRC_BG

Потребител
А знаете ли дали ардуино може да се програмира с питон и коя е най-евтината платка ,която си служи с камера (и се програмира на питон)?
Искам да мога да използвам един модул на питон върхо тази платка и да се получи нещо като продукт накрая.

Също има ли някой на когото ще мога да разчитам за помощ след като (ако) закупя платката? :D
 
Последна промяна:

zelen

Новодошъл
Може - https://realpython.com/arduino-python
Споменават Arduino Uno защото е по basic и може би най-документираната платка в общността (но има и други). Ако потърсиш Arduino Python Camera излизат различни проекти - например face tracking с 2 сервота.

М/у другото се сетих за българска фирма, която разработва такива embedded решения - и различна "периферия" за тях - https://www.olimex.com/
Не съм им ползвал продуктите, гледах ги като си търсех решение за home cloud-a, не помня тогава защо се спрях на OrangePi (което може би беше грешка, въпреки че работи без прекъсване към 2 години може би)

Но тръгни от това какво искаш да правиш. Например - какъв ще е интерфейса на камерата - ако е USB - ще ти трябва платка с USB. Ако ще извършва някаква ресурсоемка обработка - ще ти трябва по-мощен хардуер. Трябва ли да има WiFi, Bluetooth и т.н. Може да потърсиш за проект, който е близък на твоя - да видиш какво като хардуер ползват.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
И двете платформи - Arduino И RaspberryPi са подходящи за управление на различни екектроники, но до тук свършва приликата им. RaspberryPI е много по мощна и съвършенна платформа, докато ардунио е по-евтина но много по слаба. Според приложението се избира едната или другата - разликата в цената на двете на пръв поглед е голяма, но всъщност зависи от сложността на проекта. Ардуиното идва гол като пушка процесор, и почваш да го кичиш с платки за връзки, за WiFi, за Blutooth, за Ethernet и освен че ще излетиш с цената, ще имаш и много време за натъкмяване. Според мен е подходящо за супер дребни проекти които не търпят много развитие.

Аз лично твърдо си избрах да работя с RaspberryPI независимо от сложността на проекта, защото се работи много по-лесно и удобно, няма нужда да компилирам кодове при всяка промяна и мога да работя с него директно под Linux ( raspbian ) и мога да си избера какъвто език искам. Може и с BASH, може и с Python, а в моя случай може и с PHP :) - с две думи може всичко.

Ако тепърва ще купуваш платка си вземай Rpi4 с поне 4GB/8GB памет - защото броя на проектите които ще можеш да изпълниш с него ще бъде много голям. Самата платка идва с 4 USB porta, 2 броя HDMI, Ethernet - реално е мини компютър.

В интернет (YouTube, Instructables ) е пълно с туториали за различни проекти с двете платформи. Ако имаш търпение, и упоритост да четеш/пробваш - можеш много да начиш. Аз например ползвам RPI В къщи за да си автоматизирам аквариаума, то се грижи за лампите - да светват бавно сутринта , силно по обяд, и леко вечер да загасят и да имитират дневен цикъл светлина. Включва ми помпите за доливане на вода, пуска хранилките за рибките на определено време. Спира и пуска помпата за въздух. Измерва температурата и пуска вентилаторите при висока температура и нагревателя при ниска температура и т.н. :)
 
Нагоре