Съвет за компоненти за мултифункционално FPV?

noname_

Потребител
Здравейте,
Лети ми се нещо, обаче не знам как да подходя. Дали да взема нещо готово RTF или да се мъча да си сглабям нещо DIY.

Цели и изисквания на мултифункционалното FPV:
- да може да се кара във всякакъв стил, както бавно тип cinematic и да си снимаш, така и възможно най-бързо, с лупове, обръщанки и т.н.
- да може да носи пълноразмерна екшън камера от типа на gopro. Видях, че има naked такива, но да се презапася за всеки случай.
- поне 5-10мин. полетно време.
- колкото по-дълъг range толкова по-добре. Не мисля да го мятам на 5км., но ми се ще да го разходя например до изоставената сграда на 300-400м. и да мога да го вкарам и разходя из самата сграда без да ми прекъсне сигнала.
- възможно най-добро качество на видеото и стабилност на аналоговия сигнал. Дигиталните решения - засега не.
- частите да не са екзотика и да може да се подменят при необходимост, а системата да има възможност да се надгражда с други компоненти от други производители.
- да може да лети поне при минимален вятър.
- възможно най-лесно настройваемо т.е. с минимална заигравка след сглобяване
- да става както за indoors, така и за outdoors летене, но все пак outdoors летенето е приоритет и мога да жертвам indoors летенето, ако се налага.

Ако се сещате за някое RTF-че, което да отговаря на абсолютно всичко описано споделете. Аз уж гледах и не намерих нищо подходящо, което да не струва 10 торби с пари. DJI FPV-то не ми допада.

DIY вариант: започнах да разглеждам отзад напред, сравнявайки предимно видео ревюта в youtube.

VTX: Като качество, range и стабилност на образа засега най-ми допада TBS Unify Pro 32HV. Виждам, че имат и race и nano версии, но тепърва трябва да гледам видео сравнения дали са стабилни и дали имат range. Под стабилни имам предвид без flickering/трептене и разни такива. Искам гладък, нетрепкащ образ с възможно най-най-минимален лаг.

Очила: доколкото разбрах за гладък, нетрепкащ образ с възможно най-най-минимален лаг е важен видео трансмитера и не толкова очилата? Не гледам дигитални/HD и съответно важното за очилата остава да е range-a, ако не се бъркам. Не виждам смисъл да се изхвърлям със скъпи такива и засега съм се спрял на Eachine-EV800DM или ако намеря някъде в европа Eachine-EV800D. Гледам ги хвалят доста. Другите, които също ги хвалят гледам са Skyzone Cobra S и Skyzone Cobra X. Доколкото разбрах, имат яки вградени приемници, които се вграждали и в по-скъпи модели, като фатшарк. За Eachine-EV800DM пак по инфо от youtube се слага една directional и една omnidirectional антени по 8 децибела и "работата заспивала" откъм diversity. Даже и на по-скъпите Skyzone Cobra X пак трябвало да се сменят diversity антените понеже фабричните не ставали много, много.

Радио: преди няколко години стандарта беше таранис. Сега гледам таранисите станали 1000 вида, а и има някакви съвсем нови за мен марки - TBS, Radiomaster и др. Харесал съм си Taranis X9 Lite https://www.frsky-rc.com/product/taranis-x9-lite/ Гледам го 200лв. в европа. Няма да управлявам tilt-pan и др., за моите цели става ли? Нещо друго?

И горе-долу съм дотук. Честно казано ме заболя главата от 3-4 дена да гледам и чета :D Рамки, мотори, esc-та, bec-ове, fc-та още нямам идея/мнение, не съм стигнал дотам. Гледам са станали 1000 вида - toothpick, whoop и кво ли още не. Така и не разбрах, кое какво е :D Преди бяха на размер на рамката 250-300мм, сега гледам са на инчове на перките :D Видях някакви 75/85мм мъници натоварени с naked камери и си хвъркат, ама се чудя в дългосрочен план дали издържат моторите, а и май тези стават за предимно indoors летене и не толкова за навън? Няма да излъжа, ако кажа, че съм доста объркан кое ще ми свърши работа и съответно към кои компоненти да се насоча.

Предлагайте свободно компоненти, съвети и квото се сетите по темата ;)

И кажете някой онлайн магазин в европа с по-богат асортимент на компоненти, че не ми се чака от китайските.

Забравих най-важното, бюджета. Ако мога да се вместя в хилядарка, ако не - мога да разтегля и до 1500лв., особено, ако си заслужават компонентите.
 
Последна промяна:
Нагоре