RG65 клас RC Яхти, DragonForce 65, HobbyKing Affinity RG65

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Форума RCmania.BG вече е почти на 3 години, а в секция ветроходни радиоуправляеми модели има само 1 тема :) , от тук ставя ясно колко ветроходци има сред потребителите ни.

Като всеки истински RC моделист и любител - по правило заглеждам всякакви радиоуправляеми модели , естествено и на радиоуправляеми Яхти. На няколко пъти бях решил да си купя някаква, но все нещо ме спираше ... или размера или цената или това че не сме големи ветроходци от групата в Младост и не излизаме много по водни басейни :)

Това обаче не ми пречи да чета и следя тенденцията при ветроходните модели. За последните 2 години ми прави впечатление, че един клас набра сериозно популярност и става все по масов. Според няколко сайта - включително и rcgroups.com клас RG65 става все по масов. Отговора на въпроса ЗАЩО точно RG65 е заради размера и цената. Този клас е с дължина на корпуса 65см, от където следва лесното му пренасяне и съхранение, а също така и по ниската цена.

Интересното тук е, че дори има яхта която е сама в своя клас - DF65 ( DragonForce 65 ) , който е разновидност на RG65 така да се каже. Идеята на този клас е ветроходците да се състезават при равни условия, като могат да закупят комплекта на яхтата на прилична цена, и да я сглобят за не повече от 2 часа.

dragonforce65-01.jpg dragonforce65-02.jpg


Намерих дистрибутори на тази яхта на няколко места - като USA , UK и AU - като UK Дистрибутора ми допадна най-много заради липсата на ДДС и МИТО при поръчките.

Настоящата цена на DragonForce 65 без радио оборудването е 135 GBP в сайта на http://www.radiosailing.co.uk/

Другата интересна информация на която попаднах е че тези яхти ( вероятно и всички други ) имат няколко вида платна - тип А , B и C. Яхтата се продава основно с платна тип А - които са за нормален и слаб вятър, докато платна тип B и C са така нареченият Storm Type и се използват при по силен вятър.

Темата за DragonForce 65 в RCgroups.com може да намерите тук. Създадена през 2013, вече има над 360 страници, което само доказва популярността на тази яхта. Дори в началната тема на RC Sailboatd под-форум в rcgroups.com - се препоръчва RG65/DF65 за начинаещи ветроходци в момента.

Този успех разбира се не остава незабелязан от HobbyKing.com , и през месец Юни тази година ( 2016 ) те пусната нов модел HydroPro Affinity RG65, която в EU склада е само 137$

Интересното при тази лодка е че тя се прави от същият производител на DragonForce 65 - китайската фирма производител на играчки Joysway. До колкото се разбира от постовете в RCgroups, HobbyKing са договорили голяма поръчка за тази яхта при което Joysway я изработват на основата на Joysway Explorer V2 със платна от mylar. Още един плюс за HobbyKing е, че тази яхта идва с двата типа платна A и B в комплекта.

Ето и няколко снимки на Affinity

affinity_04.jpg

affinity_01.jpg affinity_02.jpg affinity_03.jpg

В момента в rcgroups.com има 2 теми за тази яхта, едната е създадена от може би най-запаленият ветроходец там Boomer1, а другата създадена седмица по късно от HobbyKing John. Ето и директното описание на HobbyKing John за тази яхта. Корпусът е направен от ABS полимер.

Разбира се най-добре яхтата се вижда в това 2 минутно видео:


Цената на DragonForce 65 и Affinity RG65 е доста близка, и все още се чудя кое от двете е по добрата покупка ?
 

dzafa

Новодошъл
Тези яхти наистина са малки и компактни.За съжаление в БГ няма за този клас състезания и за това няма от тях.В БГ има доста рц яхтаджии но караме масовите класове .За тях има състезания постояно даже началото на октомври ще правим закриване на сезона в гр.Казанлък.
 

FINCI

Новодошъл
Здравейте да попитам от къде мога да си купя такава яхта като за състезание и да прочета малко повече за различните класове?
 
Нагоре