Баланс на витло за RC самолет

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Спомням си още в началото когато се запалих по това хоби , че някой ми спомена за баланс на витлото. Още на първият ми опит за полет се вижда на клипчето което си пазя :) че баланса на тогавашното ми обемно STC е направо отвратителен и при максимална гас почти разглобява самолета. Тогава още не можех да го разбера , а след това просто си мислех че това е операция само за експерти - и на мен някак си не ми трябва да балансирам нищо....

Ееее много съм грешал! Баланса на витлото е изключително важен. Освен че успокоява вибрациите и предотвратява разглобяването на модела Ви, позволява на мотора да развие по големи обороти , а от там получавате и повече тяга :)

С две думи абсолютно всеки има нужда да балансира витлата си , и това е изключително лесно. Трябва Ви правилния уред и 30 мин да изгледате следващите 2 клипа :)

След кратко проучване разбрах че един от най-добрите балансьори е

DU-BRO TRU-SPIN PROP BALANCER

dubq0130.jpg


Моят си го купих от EBAY , за 25$ с още 15$ доставка - или общо около 60 лв, и мога да заявя че това е един от най-полезните уреди за нашето хоби.

След като изгледах внимателно филмчето на John Redman от ХоризонХоби , спретнах същото и на Български в 2 части.Оригиналното филмче на John Redman

 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип

Ами цената му е същата като на DU-BRO - и като се има предвид че преди да купя DU-BRO - Купих 2 други от Хобикинг които НЕ вършат работа защото са разбалансирани :) не виждам причина да пробвам този.
 

Pakidanski

Редовен Потребител
От опита ми с баланс уреди мога да кажа, че тези с лагерите ,не са достатъчно чувствителни и съответно не вършат работа за леки витла. Триенето и на най-гладко работещия лагер е значително по голямо от търкалянето на оста по равна повърхност.
 
Нагоре