Бензинови генератори

SMarty

Редовен Потребител
Колеги,
моля за съвет относно бензинов генератор до 3KW - монофазен. Може и по-малка мощност до към 1200W...
Гледам нета се е нароил с разни такива за по 250-350 лв. Ама нещо не им вярвам да са читави. Но пък 2500 лв за "маркови" :( ...
Например някой от ниския ценови клас на тези
Какъв трябва да е "правилният" бензинов генератор според вас :)

И понеже първия въпрос ще е "за какви цели" - отговора е за аварийно захранване на циркулационна помпа на камина с водна риза и осигуряване на осветление.
 

muns61

Редовен Потребител
Имам Райдер - http://generator-agregat.pazaruvaj.com/raider/rd-gg02-p53046346/ и съм доволен от него. Няколко пъти съм го ползвал за работа и се представя чудесно, по няколко часа работи без проблеми. Като разход на гориво е добър, може да се газифицира без проблем. В момента е аварийно захранване на баща ми на къщата.
 

kosachkata

Редовен Потребител
И понеже първия въпрос ще е "за какви цели" - отговора е за аварийно захранване на циркулационна помпа на камина с водна риза и осигуряване на осветление.
Докато се усетиш, или докато някой види ,че е спряло основното захранване ,нямали да ти гръмне камината ??? В такива случаи се слага UPS, а не генератор !
Ако не можеш да запалиш генератора ?? Тези камини са бомба със закъснител ,сложи си UPS .
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
UPS-a e ok за осветление - но за камината не знам дали ще издържи на киловатите - там трябва сериозен UPS а това значи много пари и е неоправдано.

Иначе аз в къщи понеже си правих сам наново инсталацията - всичките ми лампи са прекарани през 2 киловата UPS и като спре тока :) имаме поне 30 минути осветление без да разберем - ако се усетим и изгасим излишните лампи в момента - отива много повече.
 

SMarty

Редовен Потребител
опа... забравих да напиша, че UPS има разбира се. Обикновен, 800VA. Не му е идеална синусоидата, малко бръмчи помпата, но пък изкарва спокойно поне 40 минути (при 75W степен на помпата). Преработил съм го за да мога да превключвам вътрешния 9Ah акумулатор с външен автомобилен. Доказал се е могократно през годините. Една зима при аварийна ситуация (скъсан електропровод) изсмукахме 2 акумулатора на автомобилите за да осигурим непрестанна работа на помпата и да не мръзнем. Добре, че бригадата на енергото успяха да възстановят тока навреме :)
JetMan, Циркулационната помпа не е чак с такава голяма мощност - имам 2 инсталации и едната е тристепенна 35 - 55 -75W, a другата е малко по-мощна двустепенна 75 -90W. При 35W UPS-a с нов пресен акукумулатор 9Ah, изкарва 90минути!
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Имам няколко генератора - Китайски двутактов 700W (по скоро е към 500W), стар класичекси рамков Generac 2kW с мотор Briggs & Stratton и инверторна Хонда 2kW.
Нещата стоят по следния начин - качествените генератори са с мотори Briggs & Stratton или Хонда. Евтините китайски са с мотори които са копия, клонинги или както искаш ги наричай на горните мотори. Също има много ментета на Хондите!
Може да уцелиш бройка, може да не уцелиш. Като цяло истинските хонди са много скъпи, затова остават B&S. Според мен търси рамков генератор с B&S мотор, примерно нещо такова http://powerate.ru/1kvt-5kvt/467-benzinovyj-generator-briggs-stratton-1800-a-1.html
 

kosachkata

Редовен Потребител
Две от машините ми са с двигатели B&S на по 10 години ! Работят и питат за още ;), 10 години работа почти всеки ден, през летните месеци . Имаше едни две години където бях забравил да им сменям маслото ,а трябваше на 25 мото часа!!!:crazy::crazy::crazy: Тоест, ти ако ще го ползваш чат пат ,се равняват на 300-400 години работа :crazy::crazy::crazy: Иначе имам и двутактови китайски тримери ,единия е на 6 години ,другия на 2, те също работят за сега .Но дори и тези две години професионална експлоатация , ти се равняват на мноооооого години работа за семейни нужди ..... А иначе предполагам , че има и куци бройки които може да се скапят и след два месеца ,но аз поне не съм попадал на такива ,явно съм късметлия . Виж този магазин ,в него няма лоши неща .....две от машините ми са от там...MTD държат на качеството и за да продават генератори Хюндай може би си струват !
http://www.mtd.bg/list/18/0/Generatori-za-tok/
http://www.mtd.bg/view/1/146/Motogenerator-HY1200---950W-HYUNDAI/
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Да, Цецо е точен - MTD са добър избор.
2-тактовия мотор не е добър ако това ще се пали рядко, защото сместа се скапва много по-бързо от чистия бензин (най-вече от конденза, ако стои навън). Препоръчвам да се слага стабилизатор в горивото ако има вероятност да се застои да кажем повече от година.
 

SMarty

Редовен Потребител
Понеже ни затрупа един снежец ... измерих 55см днес
shock.gif
, а на селото за където ми беше идеята да осигуря аварийното захранване, вече 2 дена няма ток - затова беше нуждата от генератора
sad.gif


Интересува ме възможността за свързване на генератора към съществуващата ел.мрежа на къщата. Не само към циркулационната помпа и някоя друга ел.крушка за осветление...
Ако се изключи главният предпазител на къщата (електромера си е вън на улицата), то предполагам не би имало проблем да се върже генератора към мрежата на къщата? Разбира се като се отчете правилно фаза/нула.
Някой може ли да даде съвет ?
 
Последна промяна:

kosachkata

Редовен Потребител
Да, не е проблем да го вържеш,но първо изключваш главния предпазител и после свързваш генератора .Но ако тази манипулация ще я правиш редовно, по добре си направи сигурни връзки с някой високомощностен ключ......ПЕП примерно . Средната точка да ти е инсталацията на къщата , а двете крайни ,генератор и НЕК..... нещо такова ,просто да си улесниш нещата .Ключа да е двупозиционен за да се избегне срещането на градското напрежение с генератора .....нещо като блокировка един вид .
Успех.
Аааа и да не надхвърляш мощността на генератора ,да вземеш да включиш два чушкопека и един бойлер:crazy::crazy::crazy:
 
Последна промяна:

SMarty

Редовен Потребител
а.. няма :)
Това с Пеп-а е много добра идея - гарантирано ще е едното или другото - тъкмо имам накой друг залежал :)
А какво правим с нулата ?
Нея трябва ли да я прекъсваме и да правя допълнително заземяване за генератора ? Или може да си остане нулата откъм енергото и да се заземи/занули генератора към нулата на ел.инсталацията ?
 

kosachkata

Редовен Потребител
Двете нули ги събираш за постоянно .А за заземяване си решаваш ти ,но ако ти кляка напрежението от градската /селската мрежа те съветвам да направиш.Така когато си на градско ,вероятността да ти падне напрежението е по малка .Малко известен факт е ,че в повечето случай кляка нулата, а не фазата .....И това се решава със заземяване ,биеш един кол между пипера и си готов .Само че връзките между заземителния кол и енергото трябва да са ти много добри ,защото ако наистина има пад на нулата ,то всички твои съседи ще наблягат на твоята нула/земя :crazy::crazy::crazy:. Разбира се това няма отношение към генератора ,просто наблягам и на този проблем ,често срещан по селата .
 
Нагоре