Демпфери на моторите - пробвал ли е някой?!

CoolDevil

Новодошъл
Забелязвам, че от моторите на хексакоптера се предават едни финни вибрации на люлката...

1385950_217748768401495_367021745_n.jpg


...и се замислих дали не може да се сложат някакви тампони на самите мотори. Разрових се в интернет и намерих много и най-различни варианти за това. Дали някой от вас е пробвал нещо такова?!

Ето и няколко решения на проблема:


vibration.jpg
ЦЯЛА ТЕМА ПО ВЪПРОСА
Ако сте мислили по въпроса, моля да споделите опита си :)
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Амиииииии аз ползвам от време на време една гума, но да ти кажа право, при добро динамично балансиране на витло-моторната група, не мога да кажа, че има по-малко вибрации с гумата. Тествал съм я и на дървените и на алуминиевите рамене, само дето се омотава във винтовете и трудно се развиват, иначе файда от нея не съм видял. Най-добрият ти вариант е да балансираш много добре моторите, да провериш за криви оси, скапани лагери, и т.н., и да напаснеш перката към мотора, и да нацелиш в каква позиция вибрира най-малко.

Ето това е графика на вибрациите при полетния контролер от куадкоптера - рамената са алуминии, моторите са директно на тях, без изолации. При АРМ максималните стойности за вибрации стигащи до контролера трябва да са не по-големи от +1 до -1, а в случая те са най-грубо от +0.5 до -0.5:

Untitled.jpg

При люлката с ГоПро-то не стигат вибрации и работи направо перфектно, при люлка с по-тежък апарат има тръскане при движение, но там камерата гледа надолу и е възможно в тази позиция да е по-чувствителна на най-леките тръскания, но при мен вибрира много финно, при теб бая се тресеше. Ще трябва да тествам по-добро изолиране на люлката, но ти първо трябва да балансираш добре перките и моторите, преди да мислиш за изолиране на люлката.
 
Нагоре