Задачки, главоблъсканици, логиката реши

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от arsovhome, 6 Октомври 2016.

 1. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Мислех, че има подобна тема, но няма! А ми хрумна една задачка-закачка. На снимките е полилея в хола ми. И трите електрически крушки са различни и светят, но едната е "опакована". Какъв вид е опакованата крушка, и защо е опакована през определено време от денонощието. Наградата за правилен отговор е погъделичкване по егото на позналия, да си го ползва когато си поисква.:);):p:oops::rolleyes:o_O:crazy::yahoo::oplez::wall::flyfly:
   

  Прикачени Файлове:

 2. fokke

  fokke Редовен Потребител

  Публикации:
  176
  Според мен и трите ти крушки са вързани на един ключ и светят заедно, самата кутийка от крушката служи за затъмняване или отвиване и завиване с цел по слаба светлина :)))

  От мен една загадка :

  КОе е най=голямото число?

  този въпрос ми зададе сина ми на 6 години :)
   
 3. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Нито моята задачка, нито въпроса на сина ти са елементарни. Мога и да дам подсказване, но засега се въздържам. И все пак има само един-два верни факта в твоя отговор, но принципно отговора е много далеч от истината.
   
 4. Airman

  Airman Редовен Потребител

  Публикации:
  279
  Евентуално може да е крушка в ултравиолетовия спектър. В болниците ги ползват за дезинфекция на въздуха и повърхностите, но само когато няма хора в помещението...
   
 5. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Далече от истината и извинете, но по-нататък няма да коментирам грешните отговори. Но за да не съм заблудил с някого с "задачка-закачка", това беше предизвикателство за капацитетите по въпросите за електричеството, но май не ми се получи. Сигурно си мислят, че е някакаква шега(не е шега, а предизвикателство и изисква логика и познания), въпроса е сериозен. Сигурно е малко труден, но на снимките има достатъчно данни, за да се тръгне логически по правилния път. И понеже на снимките не се виждат какви са силно светещите крушки, както на живо, за да е ясно условието - качвам подобна на първите две снимка със силно намалена яркост, на която неопакованите крушки се виждат. По нататък бих дал и подсказване, ако действително никой не отговори правилно.
   

  Прикачени Файлове:

  Последна промяна: 7 Октомври 2016
 6. IvanSapa

  IvanSapa Редовен Потребител

  Публикации:
  224
  от:
  Пловдив
  ? Крушка с вграден сензор?
   
 7. Xape

  Xape Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,040
  от:
  Sofia
  Соларна led крушка която се зарежда от другите две? :eek:
   
  arsovhome харесва това.
 8. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Само "led" е вярно, но защо е опакована. А може би е време за подсказка - а защо е поставена с другите две, а после опакована. И още една снимка.
   

  Прикачени Файлове:

 9. Петко Балински

  Петко Балински Новодошъл

  Публикации:
  11
  Ключа за паленето на полилея е с Глим лампа(май така се казваше ) и от там минава намалено или остатъчно напрежение което пали ЛЕД крушката и тя ти свети леко при изгасено положение през нощта:)
   
  Xape and arsovhome like this.
 10. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  :)Вярно, само остава да допълниш защо не махам лед лампата, а я "опаковам" - тя и свети най-слабо.:)
   

  Прикачени Файлове:

  Последна промяна: 7 Октомври 2016
 11. momchilg

  momchilg Потребител

  Публикации:
  53
  Защото са вързани последователно?

  Преди да прочета другите отговори, щях да напиша, че една крушка идва слаба за тази стая, а три са много. И така ако изгори една от светещите крушки (остава една светеща и една покрита), жена ти маха кутийката докато се прибереш и смениш изгорялата.
   
 12. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Сигурно си мислите, че има верен отговор - този на Ицо и най-вече на Петко. Има, но съвсем не е пълен. Все пак остава главния въпрос - защо не махам лед лампата, а я "опаковам" - и без нея светлината е същата. В основата е главния проблем, който ме принуди да го реша така и който не е разкрит. Първоначално имах друго по-неефективно решение. Лед лампата и "опаковането" може би също не е най-доброто решение. И все пак не ви ли е интересно да откриете първопричината за всичко, и да потърсим друго решение.
   
  Последна промяна: 11 Октомври 2016
 13. stalker

  stalker Потребител

  Публикации:
  40
  Ползваш я като нощна лампа?
   
 14. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Явно трябва още малко да подскажа, като наблегна на някои важни факти. Първо основната причина е наличието на "глим" лампата на превключвателя, която се вижда на снимките. Накрая ще обясня защо тя ми е важна и не сменям превключвателя с такъв без "глим" лампа. Второ двете силно светещи крушки са енергоспестяващи(първото решение бе с трета крушка с нажежаема жичка, но тогава енергоспестяването отива "на кино"). Та каква е основната причина да слагам трета крушка(в първоначалния вариант с нажежаема жичка, която решава въпроса без опаковане, или с опакована лед лампа). Или какъв е проблема, когато оставя комбинацията "глим" лампа + двете силно светещи крушки. И има ли по-елегантно решение на проблема.
   
  Последна промяна: 10 Октомври 2016
 15. JetMan

  JetMan Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,704
  от:
  София
  Елегантно решение на проблема със сигурност има :) , но за целта трябва да кажеш какви са условията ( изискванията за светлина ) в твоя хол. Иначе това е интересна натъкмистика :)

  Аз примерно си смених ключовете в няколко стаи със сензорни които само трябва да докоснеш, и които в тъмното леко светят със синьо кръгче. Вижда се много слабо и не пречи - дори в спалнята. Освен това ключовете са управляеми с 433mhz :) , и имам 3 дистанционни из 2-те стаи които ползвам най-много.

  Едното дистанционно е до главата ми - залепено на нощното шкафче, другото е точно до стола ми в работилницата, а третото е на бюрото ми с компютъра. Дистанционните имат по 4 различни контакта - които управляват 4 различни видове лампи в 2-те стаи. Така комбинацията от едва светещо, до супер светло се управлява лесно, и то винаги ми е на 1 ръка разстояние.
   
 16. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  Условията са ясни за наблюдателните от първия ми пост и ги повторих в последния. А те са "глим" лампа + 2(1или3) енергоспестяващи крушки. И в този случай се наблюдава "дефект", който аз съм решил така и нямам намерение да правя цялостна промяна. Под по-елегантно решение на проблема имах предвид на този проблем, а не цялостно решение(например луминисцентно осветление или друго). А иначе задачката си е логическа, има всички условия за да бъде решена. Вярно е, че е доста трудна и ако не беше ми се случила, надали бих я решил. И сега физически все още не съм си изяснил защо се получава този "дефект", макар да е ясно, че произлиза от свойствата на енергоспестяващите крушки. И така в какво се състои този дефект? Ако никой не знае или никой не се досети, в следващите няколко дни ще направя едно видео за илюстрация.
   
  Последна промяна: 11 Октомври 2016
 17. Xape

  Xape Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,040
  от:
  Sofia
  Дефектът е че енергоспестяващатата крушка примигва отвреме на време макар и да е изключена.
   
  arsovhome харесва това.
 18. kosachkata

  kosachkata Редовен Потребител

  Публикации:
  917
  от:
  София
  Да драсна и аз някой ред ,от личен опит който обаче не е свързан със задачката -закачка !
  Та преди време се опитвах да димирам обикновена енергоспестяваща с обикновен димер ,естествено не става или става в диапазона от 70 да 100% с леки премигвания .Имаше енергоспестяващи крушки които се димираха ,но по това време на цена от 48 лева.
  В момента в който сложих успоредно на енергоспестяващите крушки и крушка с нажежаема жичка ,започнаха да се димират от .....примерно 20 до 100% без премигвания!
  Хайде ,лек ден от мен !
   
  JetMan and arsovhome like this.
 19. chmpe

  chmpe Редовен Потребител

  Публикации:
  1,698
  Стара задачка [​IMG]:) [​IMG]:)
  направи верни равенствата ,
  като направиш (поставиш) необходимите математически действия

  1 1 1 = 6
  2 2 2 = 6
  3 3 3 = 6
  4 4 4 = 6
  5 5 5 = 6
  6 6 6 = 6
  7 7 7 = 6
  8 8 8 = 6
  9 9 9 = 6
   
 20. arsovhome

  arsovhome Редовен Потребител

  Публикации:
  765
  от:
  гр. Земен
  (1 + 1 + 1)! = 6
  2 + 2 + 2 = 6; 2.2+2 = 6
  3 x 3 – 3 = 6
  (4 – 4 / 4)! = 6
  5 + 5 / 5 = 6
  6 + 6 – 6 = 6
  7 – 7 / 7 = 6; -7/7+7 = 6
  (Sqrt(8 + 8/ 8))! = 6
  (Sqrt(9 + 9 – 9))! = 6; Sqrt9.Sqrt9 – Sqrt9 = 6
  Радев ще я реши, набора Цецка с нейния Рабфак надали.:);):p
   
  Последна промяна: 26 Октомври 2016
  Airman, chmpe and st5rov like this.

Сподели Тази Страница