Залепяне на елерони

Kalpazan

Потребител
Здравейте,

абе имам следния много аматьорски въпрос. Купих си едно летящо крило ама елероните му бяха така прикрепени към тялото че се движеха много трудно. Отразах ги и сега се чудя с какво да ги залепя хем да е леко хем да е здраво щото все пак се джуркат нагоре-надолу. Армирано тиксо ли ? Дайте идея ? ;)

Крилото е следното:

https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=34221
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Общо взето има няколко подхода.

1. Да използваш малки пластмасови пантички - на поне 2 или 3 точки с крилото. Въпреки че изглежда хитро - на практика не се получава много добре.

2. Да използваш нещо здраво и гъвкаво като парченца ренгенова снимка - режат се 2-3 лентички на елерон и се цепи депрона на половина лепи се в крилото и в елерона - като цяло много добре и много здраво става.

3. Тиксо - аз лично слагам от горната страна армирано тиксо, а след това внимателно облепям и долната страна - като подгъвам елерона така че да залепне идеално даже и в канала който съм срязал.

Ето в тази тема съм описал всички стъпки - включително има и видео на целия процес.
 

SMarty

Редовен Потребител
Стари дискети - ползваш вътрешността им - хем тънко, хем адски жилаво. Задължително ги понадупчваш в частта им където ще бъдат лепени - за да хване лепило през тях. Рентгеновата снимка е по-дебела. За малки модели, например при монтаж в 3мм депрон дискетните панти са ок, но рентгеновите не стават. За крилото, няма проблем да е с рентгенови :) Армирараното тиксо също е ок, стига да е качествено!
Успех!
 

Kalpazan

Потребител
Благодаря за предложенията! Засега го направих с армирано тиксо. Да видим ако има проблеми ще мисля по-здрав вариант. Лети страхотно, много ме кефи.
 

vesibo

Редовен Потребител
Благодаря за предложенията! Засега го направих с армирано тиксо. Да видим ако има проблеми ще мисля по-здрав вариант. Лети страхотно, много ме кефи.
Тиксото старее от слънцето, а и на EPP-то не държи много, много.Имай това в предвид.;) Повечето мои самолети са с панти от ренгенова снимка.Пантичките ги дупча с игла и ги лепя с Поксипол.:):biri:
 

Kalpazan

Потребител
Досетих се. Затова предвидливо залепих от долу мрежа (като тия за фугите :)) и капнах малко СА та според мен стана супер-дупер. Но времето ще покаже де. Засега нямам рентгенови снимки и дискети под ръка та временно...
 

SMarty

Редовен Потребител
Стъклофибърната мрежа има ограничен ресурс откъм сгъване! Стъклените и нишки са здрави на опън, но крехки на сгъване.
Това което каза Веско за армираното тиксо е абсолютно вярно. Ползвах едно много "реномирано" пловдивско... майна му ... след едно лято лепилото му стана на прах :) за разлика от други, които пък стават "лигави" и почват да се саморазлепят. Така, че с армираното също внимателно.
За малки депронени модели лично моя фаворит си остават дискетните :) - За балсата CA-пантички :)
 

rccrrc

Потребител
Сещам се за един доста стар начин който в днешно време не се използва много много.Зашиване със здрав конец.В предната част на елерона и на задната част на крилото трябва да се залепят летвички.Още не съм правил такава панта,като пробвам ще пиша.Струва ми се добър вариант.
 
Нагоре