Замяна на батерия

relax4o

Новодошъл
Здравейте, имам количка 4х4, с оригинална батерия NiCd 9.6V 800mAh, която не държи въобще, а количката не е толкова бърза като цяло. Предполагам, че самата батерия е калпава.
Чудя се, дали ще има проблем, ако сменя на LiPoly батерия и ако няма 2S (7.4V) или 3S ( 11.1V) да взема.
Мислех си да взема тази: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8579__ZIPPY_Flightmax_5000mAh_3S1P_20C.html

Искам да сменя и мотора с някой по-мощен, но на сегашния не му знам данните, защото заводско си ги слагат с изчистен метален корпус и реално няма никакви данни върху него.
При избор на мотор трябва ли да гледам нещо по-специфично или ... ?

Благодаря предварително. Нов съм в това начинание и приемам всякакви мнения.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Здравей,
Добре дошъл във форума!
Правилно си преценил най-напред да смениш батерията. Ако сложиш 2S, със сигурност ще върви поне както с оригиналната като скорост, пък и много продължително време. Също така няма риск за електрониката и мотора.
Ако искаш да тунинговаш за повече мощност и скорост - слагай 3S и я карай докато сдаде багажа мотора (най-често прегарят четките). Също може да изпуши нещо електрониката в някакъв момент от по-високата мощност.
Батерията която си избрал е ненужно голяма - избери някаква 2200/3S и модела ще бъде и по-лек, което е голямо предимство. Не забравяй че ти трябва и зарядно за liPo.
Не си струва смяната само на мотор поради ред причини - най малкото защото вероятно модела не е с пропорционално управление.
 

relax4o

Новодошъл
Благодаря за отговора. И аз си мислих да взема 2200. И без това е по-евтина.
За зарядно знам, че трябва да си взема и ще се радвам, ако предложиш някое което няма да сдаде багажа след първото зареждане.
Някои предлагат това и казват, че било стабилно.
За прегарянето може и да издържи, защото си има охладителна перка, която малко или много ще оказва влияние.

Под пропорционално управление какво да разбирам ?
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Под пропорционално управление какво да разбирам ?

Понеже не си написал каква е колата - предполагаме че е китайска играчка която се продава в Джъмбо или някой подобен магазин. Тези коли нямат реално пропорционално управление на кормилото и гаста. Тоест като дадеш напред тя тръгва и това е скоростта - не може много бавно или много бързо да се регулира. Същото важи и за кормилото - там командата е Ляво или Дясно - не можеш да дадеш 20% ляво и да направи плавен завой.

При по хубавите модели коли вече има плавно управление на мотора - колата може да се движи много бавно и да ускорява. Също така кормилото е изпълнено със сервомашинка която позволява много плавно управление.

Определено си струва да пробваш с 2 клеткова батерия около 2200 mah както ти е препоръчал колегата. Моят съвет е да не го зориш на 3S защото може и нещо да изгори.
 

relax4o

Новодошъл
Направо позна на 100% всичко, което каза. :D Благодаря за съветите и мненията. Ще взема 2S , че все пак е от Джъмбо :D
 

whitehell

Потребител
Аз ти предлагам да не инвестираш никакви пари в играчка. По добре да си вземеш нещо Хоби грейд, па било то и от най-евтините!
 

relax4o

Новодошъл
@muns61 те бъзерите поне са евтини. Благодаря ти за мнението.

@whitehell под хоби грейд да разбирам някакъв кит ли ? И все пак и да взема нещо такова, батерията няма да ми е излишна, предполагам.

Съжалявам, ако са ми глупави въпросите.
 

whitehell

Потребител
Общо взето радиоуправляемите модели се класифицират в два вида: Хоби & Играчки. Играчките са грубо казано еднодневки, евтини, некачествени материали, изработка, без резервни части, без ъпгрейд, с много малки възможности и с неизвестни производители. Хоби клас е реално точно обратното. Модели които може да се вземат и като кит за правене, така и готови, но при всички положения са с перфектно качество и на материали и на изработка, стандартизирани, с възможност за подмяна на части, доработки и т.н. Иначе да, за батерията няма лошо, купи си, но ти трябва и балансирано зарядно и предполагам че тия две неща ще надхвърлят цената на количката от Jumbo. Но пък няма да са ти излишни ако наистина си решил да се гмуркаш в хобито.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
@muns61 те бъзерите поне са евтини. Благодаря ти за мнението.

@whitehell под хоби грейд да разбирам някакъв кит ли ? И все пак и да взема нещо такова, батерията няма да ми е излишна, предполагам.

Съжалявам, ако са ми глупави въпросите.
Информация по темата ТУК
 

relax4o

Новодошъл
@whitehell благодаря ти за пояснението.

@Xape извинявам се, че не погледнах първо из темите.

Реално по тази тема получих отговорите, благодаря отново.
 
Нагоре