Зареждане на NI-MH батерия

bogdan1234

Новодошъл
здравeйте как трябва да зареждам 1100mAH 2/3A 7,2V NI-MH батерия. В момента използвам стоково зарядно.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
здравeйте как трябва да зареждам 1100mAH 2/3A 7,2V NI-MH батерия. В момента използвам стоково зарядно.
Освен стоковото зарядно имаш друго с кето смяташ да зареждаш, така ли да разбирам поста ти?
Ако е така, би ли посочил какво ти е зарядното?
NiMh e най-капризната химия за пълноценно бързо зареждане.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Това зарядно зарежда със 100mA, т.е. около 12 часа ти трябват за батерия 1100 mAh.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
1100mAH 2/3A 7,2V NI-MH батерия.

Ако това е батерия за кола, то можеш да преминеш на 2 клетки LiPo и то с доста по голям капацитет. След което обаче ще трябва да си купиш по хубаво зарядно.

Няма да е никак евтино :) , но резултата е че ще имаш по бърза кола, която ще се движи доста повече време преди да се наложи да зареждаш, а едно зареждане ще отнема 20-тина минути ...
 

LKRUSTEV

Новодошъл
NIMH-тата се зареждат перфектно на 0,1C или 1/10-та от капацитета, или примерно 1 Аh батерия на 100 mA и дори да ги забравиш разсейват топлината и не се повреждат, стига да не е системно и да не се забравят за повече от няколко часа над необходимото. Проблемът е с бързия заряд, когато в края на заряда температурата се повишава и се поврежда структурата на клетката. Аз лично когато зареждам бързо на примерно 0,5C си следя батерията и започне ли да грее осезаемо на пипане я считам за заредена и я откачам, или я оставям на дозаряд на 0,1-0.2C за още един час. Всички delta peak бързи зарядни които съм имал, а те са поне няколко прегряват батерията в последната фаза. Затова бавничко и по-много с фабричното зарядно си е чиста работа ... стига фабричното зарядно да не е от бързите.
 
Нагоре