Избор на Quad 250 FPV

iwwann

Новодошъл
Здравейте колеги, абсолютен новобранец съм в летенето и имам нужда от малко помощ при избора ми на първия ми дрон.Коптера ще е за фън най вече, летене м-у дървета и храсти или ... в тях.
За сега съм се спрял на следните неща

1.Nighthawk Pro http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__86333__Nighthawk_Pro_280_FPV_Racing_Quad_P_P_.html

2.Апаратура, тук ми е пълна мъгла.Знам че тук не трябва да пестя пари (коптера се сменя апаратурата остава)Но като всеки човек искам да мина по тънко, и за сега съм се спрял на
OrangeRx http://www.hobbyking.com/hobbyking/...10_Model_Memory_and_3_Pos_Switch_Mode_2_.html

Като гледам има за нея един куп Receiver и Transmitter, Satellite Receiver(свързва се със сателит?), 3-Axis Flight Stabilizer(това не го ли прави полетния контролер?), Telemetry Station (това нужно ли ми е?)
Вътре в апаратурата няма ли Transmitter та се продават отделно, знам че станаха много въпроси някой от тях сигорно и глупави, но ще съм много благодарен ако ми помогнете.

3.FPV очила.Тук също съм зле.

FatShark Teleporter V3

http://www.hobbyking.com/hobbyking/..._FPV_Headset_System_w_Camera_and_5_8G_TX.html

До колкото разбирам това е all in 1 система, предавател, приемник, камера, очила.
Притеснява ме малката резулюция на очилата и не добрата камера.Ще може ли да се смени само камерата по нататък, примерно с мобиус.

4.Батерия зарядно ще се оправя

Ще се радвам на всякакви други предложения за компоненти(в този ценови диапазон), критики, коментари и др.
 

vesibo

Редовен Потребител
Добре дошъл в форума.Един съвет както сме казвали и на други новодошли първо ПРОЧЕТИ.Във форума има раздел "Мултикоптери", щом си се насочил към тези летящи машинки мой съвет е разгледай добре този раздел.Пилотирането не е детска игра, може да бъде опасно за теб и околните ако нямаш опит.Наши колеги сглобяват много читави машини, така че може да ти излезе по евтино и без главоболия начинанието.Като цяло квадракоптера не изглежда нещо сложно.Четири мотора, четири спийда, рамка и полетен контролер, но после идва тънката част настройки на машинката, апаратурата, видеото, уменията на пилота и тн.
Относно твоите въпроси.
1.Аз лично бих си взел това.
2.Тази апаратура просто я забрави ако искаш да си спестиш доста главоболия.Не веднъж съм казвал-апаратура се купува веднъж и парите които ще вложиш в нея си заслужават, ако разбира се искаш да се занимаваш сериозно с това начинание.По добре изчакай няколко месеца, събери си пари и си купи читава апаратура.
3.FPV очила.Тук избора е голям и за това има доста писано в форума.Каквото и да избереш ще ти върши работа.
Успех в начинанието.
 

iwwann

Новодошъл
Благодаря за отговорите.
Нов съм във форума но не и в хобито, добре знам че рц моделите не са играчки и изискват по внимателно отношение.

Апаратурата ми е проблем, не знам каква ще ми свърши работа?
Евтините апаратури като Оринджа и Търниджито 9х сравнение с по скъпите имат по голям лаг,по малък обхват, по не са стабилни? Въобще какво трябва да гледам при избора на апаратура?
Какво ще кажете за тази http://www.hobbyking.com/hobbyking/...o_Digital_Telemetry_Radio_System_Mode_2_.html
 
Последна промяна:

bateray

Редовен Потребител
Това което Веско ти е дал не е обява за продаване, а тема за коптер... И това в момента бих казал е най-доброто нещо на пазара в България и не само, пъти по-добро е от 90% от рамките, които се продават, но явно не четеш...
 

iwwann

Новодошъл
Това което Веско ти е дал не е обява за продаване, а тема за коптер... И това в момента бих казал е най-доброто нещо на пазара в България и не само, пъти по-добро е от 90% от рамките, които се продават, но явно не четеш...

Явно не съм догледал за което се извинявам.
А дрона от темата ми идва извън бюджета.
 
Последна промяна:

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Явно не съм догледал за което се извинявам.
А дрона от темата ми идва извън бюджета.
Здравей,
Добре дошъл във форума.
Информация относно апаратурите ще намериш в раздел "Радиоуправления".
Не е зле да споделиш какъв бюджет си заделил, за да може колегите които ти пишат да го съобразят.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
:) Не хокайте момчето толкоз бързо - че не чете. То информацията е много и не е ясно от къде и кое да чете.

Относно въпросите които си задал - моят отговор е следния:

За да направиш това което си писал - тоест да летиш за FUN с FPV коптер се искат различни познания и умения - които тук с каквито и въпроси да питаш - няма как с четене да стигнеш до там. Самото FPV е според мен е за по напреднали хора в хобито. Ако почнеш тук да задаваш безкрай въпроси , ще ти се обърка още повече главата и изобщо няма да можеш да избереш.

Сега тук има 2 основни подхода - първия влизаш яко с пари :) - може да почнеш от 1000лв и спокойно да стигнеш до 3-4000лв. Другият вариант е да се натрупа правилният комплект постепенно като се избират внимателно компонентите. Понеже си написал че искаш да минеш по тънко , предполагам че говориш за вторият начин.

Следователно правилното е да почнеш полека 1 по 1. Първо с пълзене, после с ходене и накрая чак с бягане ( FPV ).

Първото и най-важно нещо е че пълен комплект всичко - както си го описал , никак не излиза евтино , колкото и тънко да го смяташ :) , затова се купуват постепенно нещата в процеса на учене и то тези които ти трябват само в момента. Това значи че може да оставиш за по натам - Камери, предаватели, очила и т.н.

За начало ти трябва коптер + радио + батерии + зарядно.

1. Относно радиата - всичко което ти трябва го пише тук в тази тема. Като цяло трябва да си приготвиш минимум 200-300лв за начален клас.

2. Относно зарядните - за начало нещо по обикновено Cellpro Multi4 (около 150лв) - Imax B6 ( около 100 лв ) - като и за двете ще ти трябва захранващ блок за в къщи - примерно старо компютърно захранване или пък за около 25лв готов модул. С две думи между 120-180лв.

3. Тук вече почваш да мислиш за коптер , рамка + контролер + мотори + спийдове + батерии. - тук вече избора е много голям, като цяло е добре да се насочиш към някой масов евтин контролер - за който ще получиш помощ - NAZE32, KK2. Може да разгледаш ZEALOT Mini 250 FPV или Naze32 Mini за ориентация. Като цяло по много груба сметка между 350 и 450лв вероятно излиза нещо минимално като комплект.

След това почва едно яко цъкане и настройки - докато ти побелее косата, много въпроси и посещения на поляната ( сезона не е много подходящ - че народа се крие на топло ) - Тук трябва да отчетеш факта че от задействане на мозъчните ти вълни "да ще го направя" - до реално летящ модел сглобен и настроен имаш едно 1 месец блъскане минимум - събиране на компоненти , запояване, настройване, пак сглобяване, пак питане, пак настройване, пак питане ... накрая идване до поляната за помощ от приятел и така....

Ако сметна горните неща - излиза 600-700лв като супер минимум - защото 100% пропускам нещо. По смелите обикновенно влизат с поне 2000лв за начало - които се удвояват много бързо първите няколко месеца :)

Предимството на тоя метод е че лесно се надгражда, недостатъкът е че няма фиксирана цена, докато нацелиш правилния коптер + материали - може сумата да нарастне сериозно.


Ако горното ти се струва сложно и страшно ( то си е ... ), и не си луд оптимист/мазохист - може да си вземеш нещо готово за летене като това Blade 200qx ( 460лв ) - работи само със Spеktrum радио ( DXe, DX5, DX6i, DX6 ) и нагоре - давам за пример DX5 ( 140лв ) - така за около 650лв ще имаш пълен комплект всичко летящо веднага след като излезеш от магазина. Това е по схемата: Чакат ме мамо на поляната да фъркам веднага.

Предимството на този метод е че цената е ясна още от началото и няма изненади , недостатъкът е че не можеш да ъпгрейдваш коптера в последствие.

След което ще полетиш малко така няколко месеца и ще разбереш кое какво е, колко струва, защо са различни нещата и на различни цени. Така сам ще разбереш какво ти трябва за в бъдеще. После почват избор на очила/монитор, стойки , приемници предаватели, камери ... докато се усетиш хилядарките бързо ще се навървят.

Кой начин ще избереш , зависи изцяло от теб - всеки си има собствена философия - аз лично предпочитам 2-рия начин - купуване на готово.

Дано съм отговорил на повечето ти въпроси :)
 
Последна промяна:

vesibo

Редовен Потребител
Това е апаратурата с която повечето от нашите момчета карат.Стабилна апаратура,а приемниците са с много голям обхват.Ако можеш да си я позволиш ще останеш много доволен.
 
Последна промяна:

vesibo

Редовен Потребител
Ха -ха -ха Светльо ти разказа цветно и с картинки цялата тема, която те вълнува и за да не попаднеш в тази главоблъсканица, а същевременно да имаш това, което искаш аз ти предложих най-добрия вариант.Пишеш на Тодор-авторът на темата, която ти постнах, купуваш си всичко необходимо от него, той ще ти нагласи всичко и ще ти го обясни и започваш да летиш.Така ще имаш перфектно настроена машина и човек, който ще те запознае с всичко.А ако нещо се случи в полет той ще е насреща с части и помощ.Така ще избегнеш купуване на неща от жълтурите, чакане с месеци и ходене по митници.
 

bateray

Редовен Потребител
Горе са ти каза ли всичко, само ще допълня нещо специално за 250-ките не пести пари! Защото тези коптери се карат бясно и се случват много крашове, и аз като теб започнах с евтини части, накрая като почнах да сменям едно по едно след всеки краш така стана че смених всички части и вече си летя и си го блъскам и освен перки друго не сменям. Читав коптер излиза около 500-550 лв с фпв-то, без апаратура, батерия, зарядно и телевизор с приемник за фпв-тп

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk
 

iwwann

Новодошъл
Мерси на всички за отговорите и най вече на JetМan.
От начало и аз мислех да си сглобя дрона, но толкова много кабели за запояване и насройки ме отказаха от тази идея.
За това ще си търся нещо готово за полет + апаратура(явно ще е TARANIS X9D) а по натам FPV, както ме посъветва JetМan.
Кое най често се чупи при краш, перки, рамена какво друго?
 

bateray

Редовен Потребител
Перки и според зависи колко е сериозен краша и рамене може, но ако стигнеш до рамене в 95% от случайте се криви и камбана на мотор което е доста гадно ако няма резервни трябва смяна на целият мотор... Попринцип всичко е възможно да се счупи при краш, аз всичко възможно съм чупил, но това са редки случай.
 
Нагоре