Искам самолет, хеликоптер, лодка или количка. От къде да започна ?

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Вероятно всеки от НАС или ВАС си е задал този въпрос - в първия момент като е видял, колко е забавно това RC Хоби! За мен този момент дойде през лятото на 2012г. Тогава мой приятел от Добрич , ме заведе на Авио-Шоу в Доброглед ( близко до Варна )

Там видях , колко много са се променили нещата за последните 20 години - Спомените ми от ученическите години вече не бяха актуални! Хората летяха всякакъв вид самолети и хеликоптери с дистанционно управление, правиха страхотни фигури във въздуха и усещането беше невероятно. Малко след това посетих друго състезание за ХидроПлани в Несебър. Там видях модели - излитащи и кацащи на вода.

И така, Вие явно сте попаднали в същата ситуация, сега въпросът е Накъде ?

Отговора не е толкова сложен. Важното е да започнете последователно, и да не се опитвате да станете експерти за един ден. Ако сте решили че искате да пробвате лодка или количка - то правилното е да купите хубав марков модел - от ниския клас. Търсете означението RTR. Това означава ( Ready To Run) или "готов за каране" модел. Марковите такива идват наистина със всичко необходимо - модел , батерия , зарядно и дистанционно управление. Тук най-важното е, да осъзнаете че това не са играчки, и не може да ги намерите в Джъмбо или на Илиенци. Да и там има модели, но те са си по-скоро играчки и проблемите, които ще откриете с тях е много вероятно да Ви откажат , от колкото да Ви зарибят допълнително.

Всъщност каква е разликата между модел "играчка" и модел клас хоби - ами на външен вид е малка, но всъщност е много голяма. Да вземем за сравнение един хоби микро хеликоптер, спещу такъв които е играчка - първия струва 100-150 лева, втория 40-60 лева. Моделите клас хоби ползват стандарти компоненти, като батерии, применици, серва. Това означава, че може да закупите РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ, когато нещо се счупи или износи. Още един основен аспект - хоби моделите са разработвани от хора които знаят, какво се очаква от изделието което проектират - т.е. хеликоптера трабва да лети УПРЯВЛЯЕМО а не да хвръкне и да се разбие в тавана. Като контраст, играчката е евтина, ефектна (мига, свири ) и нетрайна - да, и тя ще лети, но до момента, в който се счупи едно зъбно колелце което струва 2 лева, с тази разлика, че няма да има откъде да си го купите!

При лодките и количките хубавото е че може да започнете плавно , с готов модел , и да посвикнете с времето. Така в последствие може да решите каква точно количка искате - защото има различни видове. Тук важните неща които трябва да търсите са:

- 2.4 Ghz Апаратура
- Наличие на резерни части - за колите особенно се отнасяКоличките от своя страна могат да се разделят на няколко вида:

- Пистови - предвидени само за много гладки и чисти настилки. Тези се наричат On-Road и най-масовият клас е 1:10 мащаб.

- Рали - тези са подобни на горните , но могат да се карат добре и на някой паркинг - нямат нужда от специална и чиста писта.

- Оф-Роуд ( Off-Road ) са вече модели предвидени за всякакви терени , тук също има разновидности: Бъги, Тръги и Монстър трък.

Ето няколко примера:

rc-car-1.jpg rc-car-2.jpg

boat-impulse-1.jpg boat-impulse-2.jpg

Купете си нещо марково и здраво - дори и да е от евтините модели - така ще тествате и ще разберете дали това хоби е вашето и искате да се развивате. Започнете внимателно без да се опитвате да правите каскади и да потрошите модела веднага.

При летящите модели - положението е малко по сложно. Тук е почти невъзможно да започнете с модел. Правилният път тук е СИМУЛАТОР за компютър. Може да си купите някой от готовите комплекти на фирмата Phoеnix , или да вземете Апаратура Spektrum DX4 ( около 80лв ) или Spektrum DX5 ( около 130лв ) + Симулаторен кабел - около 40-50лв . Така ще можете да полетите на компютъра си , без страх и ще можете бавно да усвоите командите които ще Ви трябват в последствие навън. Освен това - апаратурата която използвате , ще Ви влезе в употреба по късно когато излезете навън с вашият нов първи модел.

sim.jpg

При авио моделите имате няколко избора.

- Хеликоптер. Тук правилният избор е коаксиален хеликоптер - такъв с 2 перки въртящи се противоположно , който се лети много лесно дори и в домашни условия. С него ще можете да свикнете бързо и да решите как да се развивате.

mcx2-1.jpg mcx2-2.jpg

МНОГО ВАЖНО!!! - Не купувайте голям и скъп хеликоптер за първи модел. Независимо колко е хубав и скъп , той се управлява изключително трудно. Колкото и високо мнение за себе си да имате - не мислете че Вие ще се справите. Ще го разбиете и ремонта ще ви струва много скъпо - ако не си отрежете главата с него преди това. В последно време ми прави впечатление че доста хора тръгват точно по тоя път. Купуват най-високият клас спортен хеликоптер и го разбиват моментално, след което се оплакват, че е дефектен!

- Купен самолет. Тук е правилно да изберете малък и лек модел , познат и доказан че лети. Изключително добър вариант са HobbyZone Champ или HobbyZone Duet. Не се лъжете по малкия им размер - те са предвидени за обучение и ще Ви помогнат да превъзмогнете първоначалния стрес като ще сведете щетите почти до минимум. Поради малката си маса са почти неразрушими. Особенно ако летите над трева. Голям и хубав самолет ще е красив но най вероятно ще живее няколко секунди ! Тук изключение правят новите модели на HorizonHobby - които са с вградена система за обучение SAFE като новият E-Flight Apprentice S или Parkzone Delta Ray- тук вече цената малко по сериозна, но и самолетът идва с вградена стабилизация и няколко режима за начинаещи, които улесняват процеса на обучение.

HobbyZone Champ е най-доброто което съм виждал до момента , и със сигурност е научило много млади пилоти навлизащи в RC авио хиби-то

hz_champ_1.jpg hz_champ_2.jpg

- Правен самолет. Въпреки че НЕ препоръчвам да започнете с правен модел, то това не е невъзможно. Проблемът тук е че правенето не е никак лесно, и ще мине доста време преди да го уцелите точно за да стане за летене. Повече информация за това как да изработите ваш модел от Депрон ще намерите в тази тема.

За накрая оставих няколко снимки на депронов модел , правен от мен. Модела е Mig 29 V2по чертеж на RC Powers

mig29-2.jpg

mig29-3.jpg

mig29-4.jpg
 
Последна промяна:
Нагоре