Модификация на DLG към склонов реяч

eddie3141

Новодошъл
През миналата пролет купих от Hobby King комлект лазерно изрязани елементи за сглобяване на дискометен планер (DLG). Планерът не се предлага вече, така че не мога да го цитирам, но е 1-метров с управление само на вертикално и хоризонтално кормило.
При сглобяването пропуснах да залепя усилванията ( стъклоплатно с епокси) на краищата на крилото и го облякох. Сега виждам две възможности: да разкъсам фолиото и да залепя усилването или да го модифицирам като склонов реяч (slope soared), ако това е възможно.
Моля за съвети и указания.
Леки кацания на всички
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Здравей и добре дошъл. До колкото разбирам въпроса ти е по скоро към теб - какъв точно планер искаш :) , то зависи и от приложението му. Ако ще ходиш на състезания със DLG - то тогава май нямаш голям избор освен да режеш фолиото и да слагаш усилването. Ако пък е за личен кеф тогава каквото на теб ти допада най-много. Ако е въпрос на лични предпочитания то ако питаш мен най-добре да е с мотор :)
 

eddie3141

Новодошъл
Благодаря JetMan!
Знам, че тук сте майтапчии ... Ама нали ме виждаш, че съм новак и със самоделен планер - едва ли ще имам шанс в някое състезание, а и нямям дух за състезания.
Въпросът ми по-скоро трябва да се разбира така (съжалявам, че не съм бил ясен): Кое е по-трудно да се преоблече самолета или да се направи на реяч. Много харесвам реячите, когато ги карат майстори на подходящи места. DLG-то мога (?дали) да си го пускам на поляната.
Тъй като самолетчето ми е в повече (имам няколко други) мога да издебна момент, в който да се окажа на подходящо място за реене. Пък и ми е жал за труда, който вложих. Като за първи опит ме удовлетворява. Така, че повече скланям за реяча. Какви модификации са препоръчителни и кои са хубавите (най-популярните) места за реене?
Самолетчето не става за мотор - такава му е конструкцията - почти плътен и заоблен балсов нос, а и е много малко - 1 метър размах на крилата. Не бих обсъждал тази възможност.
 
Последна промяна:

AlexM

Редовен Потребител
Ето това е за парапланери но предполагам важи същото за рц планерите.
http://skynomad.com/bg/more/Bulgarian_weather.htm
Колкото до свободен порет на поляната става.
Не му слагай мотор.Оправи го.Слагаш го в багажника и винаги ще мернеш някои хълм като пътуваш.


Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

Valio S

Потребител
Здравей колега лятото аз си бях направил едно длж за хвърляне от склон. Стана перфектно, но трябва малко да се преправи. Значи моето длж е с размах 150см и препоръчително тегло 320гр но моето го напрових да тежи 420гр с тежест в него. И с това тегло летеше на ураганни ветрове без проблем. Но без алерони ще ти е доста трудно да го управляваш на силните ветрове характерни за склоновете. Качи някоя снимка да го видим.
 

eddie3141

Новодошъл
Благодаря AlexM!
Благодаря Valio S!
Ще се постарая за снимките. Не искам да летя в силни ветрове. Слаб до умерен ми стига.
Значи магията е в добавяне на баласт ?!
А това, че рудера се подава значително под опашката не пречи ли?
Ще споделите ли добри места за реене?
Леко кацане на всички!
 

Valio S

Потребител
Това за ръдара не е проблем почти всички длж са така. А относно ветровете. Когато летиш на склон ветровите са най важни в случея защото модела се тържи във въздуха благодарени на тях. Трябва вятъра да е срещу склона такаче поради формата на склона да избутва модела отдоле на горе.
model-glider-2.jpg
 

neon

Редовен Потребител
Някой може ли да посочи хубаво място за пускане на склонов модел, в София и околностите?
 

neon

Редовен Потребител
Да, точно за морето съм подготвил един модел, но искам да го пробвам преди август :/
 
Нагоре