Модифициране на серво за непрекъснато въртене.

Morpheus

Потребител
Наложи ми се за един проект да модифицирам няколко серво машинки, за постоянно въртене и си викам да направя и малко снимки.

Ще са ви необходими
резистори 2.2kOm по два броя за серво (аз ползвам 2.7kOm, такива имах налични)
клещи резачки
клещи с тънки човки
поялник
припой
подходяща кръстата отвертка

В моя случай пациента е HK15328AЗа постигането на желаният резултат е нужно да премахнем един пин, който се намира на главното зъбно колело и да неутрализираме потенциометъра, който ограничава въртенето на въпросното зъбно колело.

Отвиваме винтчетата, които са от долната страна на сервото и махаме горният капак:На следната снимка се вижда пинчето, махаме останалите колела и изваждаме това с пинчето.Как махнах пина, изваждам лагера от колелото, хващам здраво с клещите в основата под мястото на лагера, с резачките (плоската част подпирам на зъбното колело) хващам в основата на пина и натискам към зъбното колело (като лост), и пинчето излиза сравнително лесно:Не бързаме да слагаме зъбните колела по местата им, края на потенциометъра трябва да е свободен:Време е да стигнем до потенциометъра, махаме долното капаче и повдигаме платката, потенциометъра се държи на едно винтче и една щипка, развиваме винтчето, притискаме щипката с тънка отвертка и натискаме от другият край:

Поставяме зъбните колела и капака им отново на място:Време е да неутрализираме потенциометъра, резваме му кабели по преценка. Стигаме и до резисторите. Хващаме ги на кръст и усукваме два от краищата, едното от усуканите крачета го огъваме да е успоредно на другите две:
Резваме си трите крачета, колкото ни трябва, запояваме в последователноста, както е показано на снимката и клъцваме излишното, четвърто краче (сочещото нагоре):

Изолираме крачетата, да не се допират едно до друго, наместваме резисторите под платката, сглобяваме сервото, и сме готови:Малко хаотично се получи.
 
Последна промяна:

Tassadar

Редовен Потребител
Хубаво нагледно показно. :biri:

А какво приложение може да има подобна преработка? Така сервото става на практика управляем мотор с редуктор и губи способността да държи нулата.

ПП
Ако се използват SMD резистори, може да се избавим от кабелите и необходимостта да изолираме крачетата. 0805 вероятно ще паснат идеално.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Поздрави за темата - много добре и нагледно обяснено.

А какво приложение може да има подобна преработка?

Има много приложения - едно от които е да се ползва за моторче на малка лодка :) с преден и заден ход!
Моето малко катерче е точно така направено по горната схема.

Общо взето сам си отговорил на въпроса:

Така сервото става на практика управляем мотор с редуктор и губи способността да държи нулата.
 

Morpheus

Потребител
При мен целта е нещо подобно:


Друг вариант за приложение е направа на лебедка за авто модел или задвижване на разни роботчета.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Да, приложенията са наистина много и различни - също при платноходките се ползват такива серва за управление на платната. На вала има монтирана двойна макара, като въжетата са навити в срещуположни посоки - при въртете едното се отпуска, другото се навива.
 
Нагоре