Новите чертежи от RCpowers v4 са вече налични.

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Използвам възможността да ви запозная с новата серия на RCpowers v4. От няколко години следя сайта им и видях развитието на техните модели тип Парк-Джет. Предполагам всички знаете че любимият ни на всички Mig29 (v1) от депрон е точно тяхна разработка. От тогава Дейв и Скот направиха няколко доработки в търсене на перфектният паркджет от депрон. Аз лично освен познатият ни Миг29 , направих и F-22 v2, Mig29 v2 и бях силно впечатлен от втория като качество на чертежа и начин на изработка. Много хора на поляната в Младост за виждали обемния Миг29 който е версия 2 и казват че лети много добре. Миналата година RCpowers направиха версия 3 - която беше нещо като тунинг на версия 2 , но тази година решиха да направят нещо наистина революционно!

Преди време бях чел в техният форум защо са решили да се занимават именно с ПаркДжет-и и то с бутаща перка. Дейв и Скот са обсъждали няколко пъти как да развиват бизнеса - дали да правят постоянно нови чертежи на различни самолети , или да подобравят съществуващите вече платформи. В крайна сметка са стигнали до извода че правилният път е чрез търсене и подобряване на съществуващият дизайн като постоянно подобряват и усъвършенстват плановете които продават.

Преди почти 2 години направих доста модели от депрон , това което ми направи силно впечатление от техните чертежи е че са изпипани до съвършенство , опростени значително и се строят много бързо. И не на последно място че летят много добре. Но стига сме говорили за история :) нека видим какво е новото:

rcpowers-v4.jpg

От старата гама модели са останали само Mig29 и F-18 , като са добавени и 2 нови модела руски джетове Су-30 и Су-34. Старият тренер F-35 беше заменен с много по стабилният Su-34 , Su-30 пък е предвиден за любителите на HiAlpha висенето . Миг29 е най-бързият им джет и е за любителите на скоростта, а F-18 е баланс между всички тези неща. Той е любимият модел на Дейв :) , и интересното при него е че има SLAT-ове - тоест променен ъгъл на предния ръб на крилата. След редица тестове са установили че този ъгъл от 30 градуса е идеален за всякакви условия и така може да се спестят серво машинките които да го движат - но в същото време да получите малко повече лифт + добър ъгъл за ХайАлфа.

Какво е уникалното при версия 4

1. Още по добър скейл 3D изглед спрямо оригиналите. Изключително добре моделирани с малко части и бърза сглобка. Перфектна работа по чертежите както винаги.

2. Общ стандарт за сглобяване - инструкцията е обща и за 4-те самолета, което значи че като направите един - останалите ще са ви още по лесни защото са горе долу със същият брой части и начин на сгъване и лепене. В това отношение RCpowers са наистина страшно напреднали.

3. Изключително стабилни по елерони. След много тестове през годините - Дейв и Скот са успели да подберат правилен ъгъл на 2-та ръдъра наклонени навън. Не напразно всичките им самолети са с по 2 ръдъра :) , като в същото време задният им край е леко изместен. Така получават ефекта на V образното крила така нареченият диедър. Или самолетът има склонност да се самостабилизира!

4. Мултифункционалност! Всичките им модели са подходящи както за начинаещи с минимално оборудване само с Елевони ( 2 серво машинки ) така и с пълно оборудване като Елерони , Елевони , Ръдър - общо 6 машинки. Самолетите са така проектирани че могат да бъдат между 400 и 800 грама и да не губят от качествата си. Разбира се по сложните настройки са подходящи за напредналите, но в същото време платформата е перфектна и за начинаещи!

Разбира се цялата тая красота си има и цена. Пакетът от всичките 4 модела се продава за 50$ , въпреки че много хора ще си кажат - защо да давам пари за това което вече го има безплатно - мога да ви уверя че цената си струва. Това е върха на сладоледа в депроновите чертежи на паркджетове и всяка стотинка си заслужава. До момента аз лично съм си купил всички техни чертежи :) смятам да направя същото и с версия 4 - пък ако ми остане време за сглобяване и ще спретна новия Миг29 v4 или пък F-18 v4

Ето тук може да намерите повече информация както и самите чертежи
 

Shveda

Редовен Потребител
Много сериозна работа, жалко, че няма Jas 39 Gripen - пренебрегван самолет като цяло. :/
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Модели на JAS39 Gripen можеш да намериш тук: http://www.parkjets.com/ , RC powers умишлено не биха го направили - по простата причина че е само с един ръдър. Не можеш лесно да разположиш витлото :) и съответно модела не може да се самостабилизира. Това им е голям проблем и страшно съжаляват за което - иначе веднага биха направили F-16 , който си е американска легенда.

Преди малко разглеждах новите чертежи от версия 4 - трябва да ви кажа че са повече от перфектни - особенно ми хареса ръководството за сглобяване - направо е като буквар за строителите на самолети от депрон. Вътре са описани всички трикове от А до Я със снимки :) от рязането на депрона - чак до окабеляването и машинките. Снимки на начин на настройка на самолета и отклоненията на повърхностите - професинална работа. Направо съм възхитен.
 

Altair

Редовен Потребител
А чертежите платени ли са? Никъде не намерих нищо за тях освен това на края на заглавната страница:

The V4 Pro Pack Includes:

  • The Su-30 V4 "HOVERING PARKJET" PDF Plans ($14.99 value)
  • The Su-34 V4 "SUPER TRAINER" PDF Plans ($14.99 value)
  • The F-18 V4 "MULTIROLE PARKJET" PDF Plans ($14.99 value)
  • The MiG-29 V4 "SPEEDMASTER" PDF Plans ($14.99 value)
  • Professional Instructions for each Parkjet
  • Beginner Wiring Diagrams for each Parkjet
  • Expert Wiring Diagrams for each Parkjet
  • Lifetime Support & Guarantee
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Платени са да - целият пакет струва 50$ , не се продават отделно.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Аз предлагам темата да се премести в раздел Общ авио форум.
А относно цената на чертежите - бих я определил като почти символична - замислете се колко са 75 лв за нашето хоби и какво може (или по-скоро не може) да се купи с тези пари.

Все пак да не си мислим, че Dave Powers ще стигне Bill Gates с парите от неговите чертежи :).
 
Нагоре