От какво се състои един електро RC Авто модел.

Дискусия в 'Начинаещи - първи стъпки в RC Хоби' започната от Xape, 8 Февруари 2016.

От Xape на 8 Февруари 2016 в 21:56
 1. Xape

  Xape Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,063
  от:
  Sofia
  Тук ще говорим за колите, по точно електрическите радиоуправляемни (RC) коли.

  Хоби моделите с електрически двигател винаги се състоят от описаните 6 основни електрически компонента. Тези компоненти са стандартни (т.е. взаимно заменяеми) в рамките на определен мащаб (естествено с отчитане на спецификите на модела). Това дава възможност да се окомплектоват модели с компоненти на различни производители, купувани от различни търговци и т.н.
  Поради тази причина посочвам и английските наименования, но преди да дадете грешни пари за нещо, най-добре се посъветвайте във форума.
  chassis-electric.jpg electric.jpg


  1. Предавател (transmitter) или още наричен „дистанционно управление”. Често се продават като комплект предавател+приемник.

  2. Приемник (receiver), който приема командите от предавателя ( намира се в модела). Подава минимум 2 отделни управляващи сигнала - към ESC и сервото.
  transmitter-receiver-set-5636-p.jpg SPMR3160-GAL01.jpg

  3. Спийд контролер (Speed Controller, ESC) – електронен модул който регулира мощността подавана към електромотора, тоест „газта”. Също така подава захранващо напрежение (5V или 6V) към приемника и сервото за завиване.
  brushed esc.jpg
  * В минимодели и/или такива от по-нисък клас, контролера може да е обединен с приемника (поз. 2). Тогава често се нарича „2in1 esc and receiver module”.

  4. Електромотор – това е мотора който задвижва модела. Може да е четков (brushed motor) или безчетков (brushless motor).
  COMBO.jpg
  * Когато мотор и контролер се продават заедно се наричат комбо (combo), както на снимката.

  5. Батерия – Това е презареждаща се батерия (акумулатор) която захранва модела. Използваните типова са Никел-Метал-Хидрид (NiMh) и Литий-Полимер (LiPo). Батериите се зареждат с подходящо зарядно устройство (което много често не върви комплект с модела).
  NIMH.jpg 2972_EZ-Peak_dual_with-LiPo-NiMH-iD_plugged_m.jpg

  6. Серво (servo, steering servo) – Това е сервомотор с помощта на който модела завива. От него излиза 3-проводен кабел (“+” плюс, “-”минус, и управляващ сигнал PPM).
  RC-servo-small.jpg servo pinout.jpg


  Ако сте се запалили по хобито с RC модели, то обърнете внимание дали модела който ще си купите е съставен от описаните компоненти. При моделите тип „играчка” обичайно всичко е обединено в една платка, която е с неизвестни параметри – тоест нямате възможност за подмяна на отделни елементи. За завиване не се използва стандартно 3-проводно серво. Също така не се предлагат резервни части, батерията е нестандартна и т.н.

  Ако имате въпроси питайте смело.
   
  Последна промяна: 17 Юни 2016
  SASHO, st5rov, AlexM and 5 others like this.

Коментари

Дискусия в 'Начинаещи - първи стъпки в RC Хоби' започната от Xape, 8 Февруари 2016.

Сподели Тази Страница