От какво се състои един електро RC Авто модел.

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Тук ще говорим за колите, по точно електрическите радиоуправляемни (RC) коли.

Хоби моделите с електрически двигател винаги се състоят от описаните 6 основни електрически компонента. Тези компоненти са стандартни (т.е. взаимно заменяеми) в рамките на определен мащаб (естествено с отчитане на спецификите на модела). Това дава възможност да се окомплектоват модели с компоненти на различни производители, купувани от различни търговци и т.н.
Поради тази причина посочвам и английските наименования, но преди да дадете грешни пари за нещо, най-добре се посъветвайте във форума.
chassis-electric.jpg electric.jpg


1. Предавател (transmitter) или още наричен „дистанционно управление”. Често се продават като комплект предавател+приемник.

2. Приемник (receiver), който приема командите от предавателя ( намира се в модела). Подава минимум 2 отделни управляващи сигнала - към ESC и сервото.
transmitter-receiver-set-5636-p.jpg SPMR3160-GAL01.jpg

3. Спийд контролер (Speed Controller, ESC) – електронен модул който регулира мощността подавана към електромотора, тоест „газта”. Също така подава захранващо напрежение (5V или 6V) към приемника и сервото за завиване.
brushed esc.jpg
* В минимодели и/или такива от по-нисък клас, контролера може да е обединен с приемника (поз. 2). Тогава често се нарича „2in1 esc and receiver module”.

4. Електромотор – това е мотора който задвижва модела. Може да е четков (brushed motor) или безчетков (brushless motor).
COMBO.jpg
* Когато мотор и контролер се продават заедно се наричат комбо (combo), както на снимката.

5. Батерия – Това е презареждаща се батерия (акумулатор) която захранва модела. Използваните типова са Никел-Метал-Хидрид (NiMh) и Литий-Полимер (LiPo). Батериите се зареждат с подходящо зарядно устройство (което много често не върви комплект с модела).
NIMH.jpg 2972_EZ-Peak_dual_with-LiPo-NiMH-iD_plugged_m.jpg

6. Серво (servo, steering servo) – Това е сервомотор с помощта на който модела завива. От него излиза 3-проводен кабел (“+” плюс, “-”минус, и управляващ сигнал PPM).
RC-servo-small.jpg servo pinout.jpg


Ако сте се запалили по хобито с RC модели, то обърнете внимание дали модела който ще си купите е съставен от описаните компоненти. При моделите тип „играчка” обичайно всичко е обединено в една платка, която е с неизвестни параметри – тоест нямате възможност за подмяна на отделни елементи. За завиване не се използва стандартно 3-проводно серво. Също така не се предлагат резервни части, батерията е нестандартна и т.н.

Ако имате въпроси питайте смело.
 

Attachments

  • SPMR3160-GAL01.jpg
    SPMR3160-GAL01.jpg
    16.9 KB · Прегледи: 24
  • COMBO.jpg
    COMBO.jpg
    47.9 KB · Прегледи: 24
Последна промяна:
Нагоре