Проблеми при Spektrum DX6 - gen 1

Дискусия в 'Радиоапаратури (Дистанционни Управления)' започната от geo111, 17 Ноември 2018.

 1. geo111

  geo111 Потребител

  Публикации:
  264
  Здравейте приятели,

  след множество крашове на поляната в младост може би най-после намерих причината ( надявам се ).

  Най-накрая и на мен ми направи впечатление че има някаква причина да ми се полочват толкова крашове на малка височина. Причината се оказа в моя SPEKTRUM DX6, gen1.

  Този модел на SPEKTRUM е с фиксирана антена и когато самолета е на малка височина - 2-5-7 и т.н. метра качеството на сигнала е отвратително когато


  1.png ,

  върха на антената сочи към самолета. За да има хубав сигнал трябва да държа апаратурата вертикално, което е меко казано неудобно.

  Когато самолета е горе:

  2.png

  ъгъла не е 0 градуса и всичко е ок.

  Направих доста тестове - някой мога да си знаят това като отче наш, но да кажем при мен, е че все се надявах причината да е в мен, приемниците и т.н.

  Отначало направих тестове с FrSky с DSMX модул

  При антена близка до 90 всичко беше ок, при насочване на върха на антената и там на 30-тия метър ( в Test Range режим) се губи сигнала.

  При Spektrum - на 20-тия метър.


  Взех от Ники един удължител на антената и си сложих една външна сгъваща се антена на 2.4 Ghz


  В резултат


  · Spektrum DX6

  o Антената сочи с върха към самолета – обхват 20м

  o Антената е перпендикулярно на самолета, без значение дали хоризонтално или вертикално – 40 м​

  · FrSky с DSMX модул


  o Антената сочи с върха към самолета – обхват 30м

  o Антената е перпендикулярно на самолета, без значение дали хоризонтално или вертикално – 50 м​  Както виждате, дори в този вариант DSMX модула с FrSky е по добре отколкото Spektrum, НО

  Тестовете също така показаха и предимство на оригиналната апаратура на Spektrum – след загуба на сигнала Spektrum възстановява управлението след по малко от 1 сек, докато DSMX модула с FrSky – след повече от 5 сек.


  Извод ( за мен ):

  - На всяка цена , ако Spektrum e gen 1, се изкарва външна антена

  - DSMX модула с FrSky е по далекобхватен, но ако се загуби сигнала на поляната , краша е почти сигурен поради бавното възстановяване

  - За всеки приемник поотделно трябва предварително да се направи Range Test  Интересно – след доста четене из форумите долу-горе се поразкри защо всичко е така

  Напр. GR Propo – сложили са вградени антени 3 ( три ) насочени по X, Y и Z !!!. Не съм специалист, но доколкото можах да разбера – и с отделни платки

  А Spektrum – в ниския клас – в случая с моя предавател – gen 1 – са оставили 1 !!!, и тя сочи напред - в gen 2 вече явно са се усетили и са с диверсити антена  Ако нещо в технически план не съответства – извинявам се – но това са моите ( лично за мен ) изводи
   
 2. JetMan

  JetMan Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,738
  от:
  София
  Правилно си стигнал до тези изводи :)

  Малко история първо. Този предавател DX6 gen1 е първият в евтиния клас създаден да покрия новите изисквания на EU относно силата на сигнала и така нареченото LTB ( подробности от 2015 при нас тук ) От тук стана ясно че при намален сигнал и LBT само с 1 антена нещата не се получават добре. В определени ситуации - точно както си нарисувал сигнала към самолета е направо нищожен и се получава лесна загуба на обхват. Освен всичко заради LBT-то не можеше да се постигне скорост на връзка с приемниците от 11ms - а само 22ms.

  Именно по тази причина се поправиха и пуснаха DX6 gen2 , която вече идва с допълнителна антена в дръжката , разположена на 90 градуса спрямо първата, и така нещата се нормализират.

  Разбира се вида на приемниците които използваш има голямо значение, дори и от оригиналните SPEKTRUM има добри и по-добри. Класика в жанра е примерно е AR6210 - който работи с 1 сателит , а може и без. В комбинация със сателита и правилно разположение тоя приемник е трепач :)

  Друг много добър приемник е AR610 с 2 антени - едната от които е дълга с усилвател.

  Всякакви Оранжади и Лимони се дънят - рядко , но при самолет една такава издънка = краш :) винаги е скъпа.

  Повечето от приемниците на Spektrum са правени с някаква цел, и е хубаво да се подбере правилния, а не който и да е. Освен горните има и още по яки като AR10000 който е с 2 или 3 сателита и няма мърдане там. Подходящ е за по сериозни модели, защото цената е солена.
   
  IvanSapa and Airman like this.
 3. geo111

  geo111 Потребител

  Публикации:
  264
  Светльо, абсолютно си прав. Макар , че от друга страна 1 процент престъпност, ако ти се случи на тебе си е 100 процента. Така че въпреки невероятния софтуер и дизайн на Spektrum почнах да се ориентирам към нещо друго, не споменавам марки, да не излезе реклама. А и на мен това ми коства n на брой краша, преди да се осъзная. И със сигурност няна да повторя. Приемнниците на Spectrum , orange, lemon не са виновни. А Spektrum няма да ми смени апаратурата. Битият - бит, е... - е........
   
 4. JetMan

  JetMan Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,738
  от:
  София
  Аз друго имах предвид :) , че ако ползваш правилното радио на Spektrum ( DX8, DX9 и нагоре ) с правилните приемници - тоя 1% няма да го имаш - ако обаче си с грешно радио ( като в твоя случай с несполучлив модел ) + ориндж/лемон приемници то имаш гарантирани приключения.

  Иначе каквото и радио да вземеш , пак ще падат самолети, често причината е много по комплексна от чисто радио загуба. Хората падат кат круши и с Таранис - въпреки че обхвата му е със сигурност по-голям и много по-хвален от на Spektrum.

  Чисто ценово погледнато Spektrum-a не е най-евтин и никога няма да бъде. То и целта му не е била това. Ако гледаш в Youtube клипове по щатските Jet събития, ще видиш достатъчно Spektrum - да кажем че почти преобладават - но не DX6 :)

  Като знаем цената на 1 Jet от порядъка на 10-15к $ , не е като хората да на могат да си купят всякакво друго радио.

  Баш си е проблем това, защото протокола на Spekrtum DSMX е затворен и никой не е давал документация на въпросните фирми как да си програмира приемниците. Съответно един руснак правил Reverse-Engineering в къщи като хоби, някой китаец после копирал. И станало нещо дето се вързва със Spektrum и работи прилично, на 1/10 от цената на истински приемник. В 99% от случаите няма проблеми :) - Всички го купуват щото трябва да е евтино и накрая CRASH :) - После по форумите - Spektrum не става.
   
  S-LK and dvb_boian like this.
 5. Xape

  Xape Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,064
  от:
  Sofia
  Законите на физиката гласят точно това което Георги е описал. Ясно че 2 е повече от 1, но иводът че разковничето е в единичната антена не е верен.
  Защо съм толкова сигурен? Защото повечето апаратури към днешна дата, включително и от висок клас са само с една антена.
  При един и същ стансмитер, много важна е инсталацията на приемника в модела, ориентацията на антените, цвета на приемника да не е жълт или оранжев, и т.н...
   
  S-LK, AlexM and dvb_boian like this.
 6. AlexM

  AlexM Редовен Потребител

  Публикации:
  1,457
  Добри лети със жълти приемници скоростни модели които се отдалечават на повече от 400-500 метра с години без никави проблеми, но радиото му е JR от старите DSM2.Аз като човек минал през почти всички радиа мога да кажа също че старата ми първата DX6-ца която имах също работеше перфектно със DSM2 приемници.ОБАЧЕ като извадиха DSMX всичко се промени, и то е защото (Светльо го е обяснил по горе).Тараниса е хубава апаратура имал съм и такава, но е за хора които искат много да четът и да експериментират.Спектрума е най-простото нещо за настройка, да не говорим и че ергономията му е като седалка на бентли сравнена с тази на трабант(тараниса).Хеликоптер с Таранис не бих летял.Да не говорим за визията, всеки иска нещо ново и визулно приятно а тараниса е като Соц.Куфар.Опитаха се с новия Хорус да навлезат в голямата игра и всичко приключи.
  Футабата ми е с една антена и НИКОГА, ама НИКОГА не съм губил обхват с нея.Естествено приемниците са по 80 евро среден клас но ако искаш сигурност си плащаш.Спектрум с правилните приемници и правилно поставени антени както каза Ицо също няма да има проблем.Проблема идва от жълтите кутийки.:write::hehe: Аз на Нитрото съм със жълт заради телеметрията но съм го окабелил със истински сателити, но при хелитата нямаш тоя рейндж който трябва за самолетите.Там рядко се прехвърлят 100-те метра.:pilot:
   
  IvanSapa and Xape like this.
 7. JetMan

  JetMan Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,738
  от:
  София
  :) Не съм напълно съгласен с горното:

  Повечето апаратури са с 1 антена НО - антената е подвижна и в инструкцията ясно описват как точно трябва да се разположи - ето една снимка с 2-те подходящи разположения:
  jr-antenna.jpg

  Много добре помня огромната червена бележка вътре в радиото което купих на JR XG11 , която беше сложена допълнително от ръководството, очевидно хората са се оплаквали че губят обхват и JR бяха решили добре да покажат как е правилно да се сгъва антената. Това горното е описано и многократно в RCgroups - независимо от марките на радиата.

  Тоест правилното разположение е да сочи настрани , или леко надолу - така като станеш прав с радиото и предположим, че модела е на 20-30м височина срещу теб - антената го облъчва достатъчно силно. Недостатъка на тази технология е че антената постоянно се ръчка, и рано или късно се чупи и трябва смяна.

  Сега Spektrum явно са решили да намерят решение на този проблем, започнаха да правят радиа с фиксирана антена, ако не се лъжа май бяха първи с това. Само че основния пазар на Spektrum e USA , а там както знаем техните радиа бичат на 200mw - което дори и с насочена антена кат морков , явно работи за малки разстояния. Това което не бяха измислили са ограниченията на EU за 100mw + LBT - което силно ограничава сигнала ...

  и от там лошо разположение + слаб сигнал = Самолетите на Жоро падат :)

  А че жълтите приемници са пръчка е ясно, купувал съм сигурно над 100 , за приятели и за мен. От тях едно 20 бройки бяха пълна фира и ги изхвърлих. Имаше цели серии такива - на 10-20м губят обхват. Е разбира се в повечето случаи работят , въпроса е колко надеждно , защото на 1000 човека 1 да пада веднъж месечно, ако си ти както каза Жоро си 100% фира :) Така че аз бих заложил на оригиналните приемници 100% ( то и така съм направил де )

  Ем да за това говорим :) - Сега факт е че FRSky успяха да доставят на пазара евтино решение с добра надеждност. Не че и те нямат брак, не че и с тях не падат , но въпреки това обхвата е доста голям + сравнително надеждна радио връзка + евтина цена. Което във всички случаи е добре, помогна за развитие на хобито в смисъл че повече хора получиха достъп до добро и качествено радио на тънка цена. Е да - това има и недостатъци, че е грозно и страшно неудобен софтуер - но пък масовката го лети за ДРОН/Коптери/FPV - където нужда от програмиране почти няма :)


  Иначе това е напълно вярно - и често е пренебрегвано. Като почнем от от лоша инсталация на приемника, смачкани антени, не насочени правилно, или пък огромна батерия плесната до приемника, или няма сателити - често води до фатален край.
   
  S-LK, IvanSapa and Xape like this.
 8. SMarty

  SMarty Редовен Потребител

  Публикации:
  417
  от:
  ГАБРОВО
  [​IMG]
  Колеги, споделям тези картинки за онагледяване диаграмата на излъчване на омни антена.
  Сочейки към модела, антената е най-неефективна! :)

  Ако си представим, че оста Z е антената, то излъчването е максимално в перпендикулярна посока спрямо нея.


  [​IMG]

  И реален пример за правилно разположена антена: успях с Frsky DHT модул с 5dBi omni антена в предаватела и с D4R-II приемник - само с малките му "косми" антенки да покрия 3км!
  На снимката се вижда нивото на сигнала и легналата наляво антена на DHT модула - за да осигуря перпендикулярна посока на излъчване към приемника. IMG_20180922_154240.jpg

  та... омни антената си има нейните правила независимо на какъв предавател/приемник е закичена :)
  Поздрави и безаварийно! :)
   
  Последна промяна: 6 Декември 2018
  Tassadar, S-LK, Gogo and 2 others like this.

Сподели Тази Страница