Проблем със връзката между flight и reciever

skytenev

Новодошъл
Здравейте.
От няколко дни събирам един квадрокоптер и сега когато реших ,че е готов да литне се оказа не точно така.Най вероятно става въпрос за някаква настройка доънителна която така и не мога да установя.Като цяло ми се струва че няма връзка между flight contoler i reciever.При свързване на моторите директно в reciever тръгват.Макар че ми се струва че всеки път тръгват от различни команди на радиото.Flight controlera е CRIUS 2.5.Reciever и Радио Flysky.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Здравей и добре дошъл във форума, от така написаното няма как да се разбере какво става. Хубаво е да пуснеш и малко снимки. Също така повечето контролери имат софтуер за настройка с компютър на който много ясно се вижда има или няма връзка със приемника.
 

skytenev

Новодошъл
Тази вечер ще направя няколко снимки на начина по който го връзвам.
 

skytenev

Новодошъл
Здравейте.Направих няколко снимки със начина по който съм го свързал.Ако може сега малко съвет и помощ ще съм благодаренIMAG3474.jpg IMAG3475.jpg IMAG3476.jpg IMAG3477.jpg IMAG3475.jpg IMAG3476.jpg
 

stefB

Новодошъл
здравей,
аз също съм начинаещ и имах такъв проблем. Затова си позволявам да споделя моя скромен опит. Проблемът при мен беше, че не се "армва" (armed) контролера, причините бяха много..основната, на FlySky не бях избрал Acro типа а Heli. Ako и при теб е така, провери дали си в Acro режима на управлението (на FlySky-to) .Той е за коптери. другата причина беше, че не бях нагласил ключето за избор на полетните режими, което в Хели режима не може да се нагласи.
ето линк как се наглася: https://www.multicopters.co.uk/blog/2015/01/turnigy-9x-flysky-fs-th9x-switch-programming/
Ако не ти върши работа, и имаш този проблем, гугли: flysky fight mode button
За свръзката не знам, не познавам контролера.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Колега, от 1-ви до 3-ти канал са ти грешно сложени каналите, обърни конекторите, сигналния пин е към приемника, масата е отвън. :)
 

skytenev

Новодошъл
Отново не иска.Обърнах пиновете така както трябва да са , но няма ефект.
 

skytenev

Новодошъл
Всъщност има ли начин да разбера дали има връзка между flight contr и reciever.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
За съжаление тук ще трябва да се включи някой който е ползвал такъв контролер. Аз не съм и ми е тъмна Иния точно какво може и какво не! Все трябва да има някакъв софтуер за РС,
където можеш да го закачиш и да го провериш, със сигурност ще може да показва някъде дали получава валиден сигнал от приемника. Като казваш, че нищо не става, ти правил ли си някакви калибрации и т.н., или направо се опитваш да го арм-неш?
 

skytenev

Новодошъл
Не съм правил калибровка на нищо.Единственото което направих е да бинна recievera и радиото.По принцип чета че трябва калибровка на speed contrl. не нямам идея как да стане.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Друго важно което се сещам е да врътнеш трима на тротъл канала на МИНИМУМ :) - повечето контролери захапват чак тогава след рестарт.
 

skytenev

Новодошъл
Преди малко направих калибровка на ESC.Но ефект няма.Пробвах и с трима на нула и рестарт .не ще и не ще
 

stefB

Новодошъл
Здравей,
да попитам глупав въпрос, връзвал ли си контролера към компютър?
Доколкото разбирам контролера май е MultiWii
http://dl.btc.pl/kamami_wa/hk_27108_4.pdf
Според мен, не иска да се армне. Вероятно тротъла не е на нула.
 

Rust

Редовен Потребител
Този контролер не е лош, но вече е доста морално поостарял.
Трябва да си изтеглиш:
arduino
multiwii (актуалната версия, 2.4 мисля че е)
След това трябва да отвориш multiwii скеча (който изтегли) с arduino и в config.h да зададеш параметрите на твоя контролер, както и останалите, които решиш че искаш. От този скеч до голяма степен зависи дали цялото нещо ще тръгне, та се налага да се отдели време да прочетеш всичко, което пише вътре.
След това има бутон, който компилира кода и го качва на платката.
Трябва ти FTDI адаптер, с който да качиш скеча. Струва няколко долара от ebay.

След това от multiwii-то, което изтегли отваряш GUI-то, връзваш платката към компютъра (пак с FTDI адаптера) и там вече можеш да правиш настройки, както и да видиш връзката с радиото.

Вероятно звучи като доста неща за правене, но до не много отдавна така работеха нещата :) Днешните платки вече са една идея по-приятелски (не смея да твърдя, че са по-лесни, но нещата са по-комбинирани и на едно място).
 

skytenev

Новодошъл
Не съм връзвал контролера с комп , поради простата причина че си мислех че всичко е нагласено и просто трябва да тръгне.Сега като разбирам ще трябва да направя всичко онова което сте ми писали по -долу.А има ли изобщо вариант /вероятно е въпрос на лаик/да си взема контролер който просто ще го закача към всичко останало и ще тръгне.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
А има ли изобщо вариант /вероятно е въпрос на лаик/да си взема контролер който просто ще го закача към всичко останало и ще тръгне.

Тук вече по скоро можеш да вземеш готов фабричен коптер с всичко нагласено , като има различни варианти според цената -

Примерно Blade 200 QX, или пък DJI Phantom 2 .

Иначе който и контролер да избереш, си трябват настройки малко или много - може примерно да видиш моята тема за изработка на мини-коптер с Flip32/Naze32
 

Rust

Редовен Потребител
Не съм връзвал контролера с комп , поради простата причина че си мислех че всичко е нагласено и просто трябва да тръгне.Сега като разбирам ще трябва да направя всичко онова което сте ми писали по -долу.А има ли изобщо вариант /вероятно е въпрос на лаик/да си взема контролер който просто ще го закача към всичко останало и ще тръгне.

Има и такива, но пък не летят много хубаво.
Пример - http://www.hobbyking.com/hobbyking/...r_QQ_Super_Multi_Rotor_Flight_Controller.html
 

stefB

Новодошъл
аз също като тебе започнах от нула, под абсолютната, взех си CC3D atom контролер, и си тръгна от само себе си..е, за мен е добре,
евтин, и се уча с него. Може би и той "не лети добре" ;), но за начало ми е идеален. В никакъв случай не си мисли, че е лесно и всичко тръгва от само себе си АКО си сглобяваш коптер. Абсурд! :) много четене, много ровене, много излизане на поляната..много ремонти..ако имаш късмет да не счупиш нещо фатално, :) за начало само евтини перки, харчат се като топъл хляб :) ..Балансът на машината е важен, аз бях направил грешка с батерията, бях я сложил на една страна, дори се клатеше, надявах се контролера да компенсира, но уви..:) не е толкова умен. За нещастие едното двигателче му се размести едно магнитче...след като бях направил един успешен (за мен) полет от 6-7 минути, в които контролирах коптера. И..сега ще го ремонтирам, но това му е кефа. (май) :)
Ако имаш възможности и искаш нещо готово..както казаха - вземи си готова система. Но ... вероятно много боли като я разбиеш ..:(
И както ме посъветваха... тренирай на симулатор..
П.С. :) ще ти трябват допълнителни тампончета за рампата на контролера, допълнителни перки, допълнителни ..мм..гайки за перки..не е лошо да имаш резервно моторче..
кабелчетата и антената ги пристегни добре..да не се моткат насам натам..
Просто споделям мойте проблеми, на абсолютно начинаещ.. не се обиждай, ако ти се струват естествени тези неща.
За моя, май трябва да сложа някаква пластмаса за защита над контролера, че кабелчетата се размърдаха.То не бяха твърди приземявания..:)

И да, валкерата, посочена по-горе, за ~700 лева изглежда много добре..
 
Последна промяна:
Нагоре