Проблем с FlySky TH9X (Turnigy 9x)

west_ice

Потребител
Здравейте колеги. Преди 3-4 дена си направих 250 квадрокоптер, който управлявам с въпросната апаратура. Приемника е голям, 9 канален, на търниджи. Моя го изгорих когато му сложих 3 клетъчна батерия и купих нов.
Проблема е, че когато полетя, след 20-30 метра дрона внезапно започва да пада, след секунда пак подава газ и най-често след няколко стотни вече е паднал. Този проблем го няма като е по-близо. Днес дори спрях VTXа за да проверя дали не се бъркат честотите, но разлика нямаше. Имам чувството, че проблема и от апаратурата или приемника, но възможно ли е? Това са не повече от 20-30м
Според вас има ли шанс да е от апаратурата или приемника и какво ме съветвате да направя?
 

st5rov

Редовен Потребител
1. Провери антената на приемника да не е прекъсната. Често се случва даже на нови приемници. Въпреки че със прекъсната антена имах над 100м обхват.
2. Свали приемника от коптера и провери обхвата му с едно серво отделно.
Струва ми се, че проблемът не е от Търниджито, а от полетния контролер.
Как си го изгорил с 3 клеткова батерия, не го ли захранваш през спиид контролер?
 

west_ice

Потребител
Полетния контролер е flip32 и го захранвам със захранваща платка, ако има нужда ще я опиша по-подробно. От 5 волтовия и изход съм захранил контролера и приемника, а 12втовия стои свободен.
 

west_ice

Потребител
Иначе изгорих стария приемник преди да сложа тази платка. Закачих захранването на приемника директно за батерията, без да взема под внимание неговото входящо напрежение. :(
 

west_ice

Потребител
Иначе така захранени е добре нали? Предполагам няма проблем че от едно място захранвам 2 неща. А нали 5 волта е добро напрежение за контролера и приемника?
 

neon

Редовен Потребител
Идеално е 5волта, да. Къде е позиционирана антената на приемника. Имай предвид, че е важно да не е в близост до карбонови части. Аз съм със същата апаратура и приемник ( 8 канален е между другото) ето как е моятаIMG_20170226_003849.jpg и нямам проблеми с обхвата докъдето го виждам дрона. Важно също е как е разположена и антената на апаратурата - не трябва никога с върха на антената да сочиш към модела.
 

bateray

Редовен Потребител
Тъй тъй директно ти го казвам моя съвет е да не се занимаваш с глупости, а да си купиш един frsky модул и да ти е спокоен живота... Първа и най-важна причина тия апаратура е на късмет едни имат, други нямат обхват.. Най-често нямат. Втора причина която също е много важна щом караш коптер ще имаш сбъс протокол с модула, което е много полезно тъй като изчезва всякакво закъснение на контролите! Достатъчно хора познавам, включително и аз, които сме търчали по поляната да гоним модела за да хване обхват.
 

west_ice

Потребител
Замислям се за един таранис, май това е решението. Значи проблема е най-реално да е от апаратурата... Антената ми е но дъното иначе, на коремчето на коптерчето. Преди това го бях сложил до vtx-а... (най-подходящото място)
Ще пробвам да проверя дали е свързана антенана и да я преместя. Ако не помогне ще се насоча към FrSky

Най-важното за мен е да не е от захранването или назето, въпреки че тези проблеми ще са по-евтиното решение :D
 

bateray

Редовен Потребител
Много лесно можеш да пробваш сваляш перките, пускаш моторите и почваш да се отдалечаваш от него, ако спред след 40-50 метра ясен е проблема.
 

st5rov

Редовен Потребител
Много лесно можеш да пробваш сваляш перките, пускаш моторите и почваш да се отдалечаваш от него, ако спред след 40-50 метра ясен е проблема.

Тази проверка не е съвсем коректна, все пак приемника остава свързан с контролера и антената е някъде по коптера. Не е еднозначно ясно къде е проблема, в приемника и предавателя или комбинацията - коптер радиоуправление. Затова предложих приемника да е самостоятелен, за да се елиминират страничните влияния.
 
Последна промяна:

west_ice

Потребител
Днес проведох тест на обхвата. Много интересен резултат имах и реших да го споделя с вас.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Теста не ти е правилен. Никога не се тества от земята. Модела трябва да е на поне 1.5 метра височина - на нещо сложен или някой да го държи.

Също така има голямо значение дали антените са ти из карбона заплетени някъде или са изведени със "свински" опашки навън.
 

west_ice

Потребител
То антената е една и съм я извел на повърхността, в края на видеото се вижда как съм я забил в тампона за камерата. Колкото и да не е правилен теста мисля, че и така трябва да лови поне над 3-4 метра...
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Ами грешно мислиш :) земята много яко заглушава всякакви радиовълни, това го препоръчват всички експерти , и го пише във всяка книжка с указания как се тества обхват.

Иначе както колегите горе ти препоръчаха , това радио си е за смяна - по много и различни причини.
 

west_ice

Потребител
Според вас, да си купя модул и приемник на FrSky или да сменям всичко? Това е въпроса мойто ми тревожи и който умувам постоянно. :(
 

bateray

Редовен Потребител
Светльо в теста няма нищо грешно... Нормална апаратура ще изкара поне 50-60 метра преди да почне да мрънка за рсси...
Моя съвет е да си купиш таранис, но ако в момента нямаш излишни пари си вземи модул, но задължително такъв който да подържа X приемници.
 

west_ice

Потребител
Това вдига доста цената. А този DJT не е ли подходящ? Мога такъв да си позволя.
 
Нагоре