Програмиране на wifi модул ESP8286

dane78

Редовен Потребител
Момчета някой да е пробвал да флашне esp8266 wifi модулче . Намерих в тубата едно добро видео правя всичко стъпка по стъпка , но не ми се получава .Ако някой го е правил вече да се видим да флашнем и моето - ще почерпя с голямо удоволствие:)
 

dane78

Редовен Потребител
Мерси , за инфото ще опитам и по твоите обяснения , макар нищо да не разбирам от програмиране , затова следвам описанията стъпка по стъпка .Обикновенно се получава но не и този път . Ползвах ето това видео за флашване на есп-то
Единствено , не съм сигурен дали кабела ми е OTG ползвам кабела от гопро 3 който мисля че е такъв но никъде не намерих описание . Със стандартен кабел USB към мини usb единствено захранва ардуино адаптера FTDI същият като на видеото , докато с този от гопрото при опит за флашване започва да мига и синият диод на ЕСП-то (освен че го захранва )Затова предполагам че е OTG кабел.
 

dane78

Редовен Потребител
Здравей , мерси за линка , в втората част е почти същото като в този който ползвах аз .Само не разбрах защо са задраскани всички обяснения ?.И да попитам връзката между FTDI и компа със OTG кабел ли я правиш или със стандартен мини usb?
 

vankogt

Новодошъл
Здравей,
Задраскани са, защото се отнасят за старите фърмуери (0.9.х). Използвам usb ftdi адаптер като този http://tpetrov.com/search.php?prod=Набор+USB+to+UART+TTL+mini или този http://tpetrov.com/search.php?prod=Набор+USB/TTL+интерфейс+3.3/5V
За да влезе във флаш мод трябва GPIO15 извода да е на маса а за да работи модула CH_PD към Vcc а за да се флашне GPIO0 на маса, `модула се захранва с 3.3V !!!! Настройваш го така и флашваш
nodemcuflasher_settings.png


Flash size колкото е при теб.

wifi10.png


След това махаш мостчето GPIO0 на маса и си готов. Baud rate на конзолата го настройваш през web интерфейса. Default адреса е 192.168.4.1, няма парола на wifi. За ezgui трябва да си сложиш ако решиш. Всичко се прави през web интерфейса.

Кабела е стандартен от смартфон.
 
Последна промяна:

vankogt

Новодошъл
Трябва да стане и с твоето, но едно ме притеснява в описанието Please note that in 5V mode the maximum current draw on this pin is approximately 500mA. In 3.3V mode the maximum current draw on VCC is approximately 50mA. ESP8266 иска около 200ma иначе влиза в постоянен рестарт.
Можеш да ползваш външен стабилизатор на 3.3 V.
Кое esp ползваш? Мога да ти начертая схемата на свързване на gpio, за да влезе във флаш мод.
 
Последна промяна:

dane78

Редовен Потребител
ESP8266 имам , искам да го подкарам с Pixracer (PX4) на Ники Арсов , принципно новите поръчки пристигат с същото в комплекта флашнато , но аз имах късмета да получа еднa от първите платки а тях ги продаваха без допълнителното модулче(ESP 8266)
 

vankogt

Новодошъл
Ето така


upload_2017-1-9_9-53-37.png

След флаша махаш само джъмпера от RST и модула трябва да работи. За PixRacer видях, че UART speed = 921600. По подразбиране е 115200. Промени го през web интерфейса 192.168.4.1

ESP-LINK_Microcontroller_Console_Large.jpg
 

dane78

Редовен Потребител
Здравей vankogt
По твоето описание успях да го флашна повтаряйки едно към едно действието , но уви някъде явно бъркам защото в момента е флашнато а не го виждам като мрежа нито на телефона нито на компа като го включа . Интересното е че при схемата с RST и джъмпер към минуса не искаше да го флашне .След като махнах джъмпера тръгна и се флашна .Имам 3 модула и на трите стана по един и същи начин без джъмпера на RST. Пробвах да го проверя за версията на фърмвера през ESPlorer , но от там като му дам да го прочете и екрана полудява , в крайна сметка като му дамм няколко reset спираше и изписва следното:
Can't autodetect firmware, because proper answer not received (may be unknown firmware).
Please, reset module or continue.
њяЩp‚nnЂl`Жща‡Ыbм;Я

Имаш ли идея какво може да съм объркал ?
 

dane78

Редовен Потребител
успях да копирам края на старницата която излиза в ESPlorer :
Communication with MCU..Got answer! Communication with MCU established.
AutoDetect firmware...

Can't autodetect firmware, because proper answer not received (may be unknown firmware).
Please, reset module or continue.

‚ЂrrЊвЬяЙp‚nnЂl`Жща‡Ыbм{Я
 

vankogt

Новодошъл
CH_PD е към VCC? Нали не си махал мостчето
Вчера даже флашнах два модула без проблем. За да Работи модула CH_PD е към VCC.

След като си го флашнал махни джъмпера от gpio0 към маса. Остави само CH_PD е към VCC
 
Последна промяна:

nikiforiv

Потребител
Основния недостатък на модула esp8266 е че ти взема канала на интернета. Така например ако коптера ти е вързан с мисионпланера не можеш да създаваш мисия тъй като не можеш да заредиш картата на местноста понеже не си в интернет. Трябва да създадеш мисия преди да си се вързал с коптера. Ако пък настройваш коптера и трябва нещо да прочетеш из интернет, трябва да се откачиш от коптера да влезеш в интернет, после пак да се закачиш за коптера. Абе за мене е много неудобно ползването на този модул.
На теория с този голям битрейд на с esp8266 връзката би трябвало да "хвърчи". На практика не е така. При мен началните параметри се зареждат почти мигновенно ако ползвам USB кабел. С esp8266 тези параметри се зареждат за няколко секунди толкова както и да ползвам блуту модул.
Затова ти препоръчвам вместо esp8266 си сложи обикновен НС-06 модул. Аз ползвам само платчицата http://www.ebay.com/itm/HC-06-30ft-...502683?hash=item1e7f48e59b:g:uWUAAOSww9VXh1-A така само я слагам в прозрачен термошлаух и я лепвам директно върху контролера. Понеже тя се захранва от 3,3V аз я захранвам от 5V но чрез два свързани последователно диода например 1N4148. Става доста компактно.
 

SMarty

Редовен Потребител
Понеже тя се захранва от 3,3V аз я захранвам от 5V но чрез два свързани последователно диода например 1N4148. Става доста компактно.
Здравей,
само на захранването ли ? а комуникационните не искат ли и те понижаване ?
 

nikiforiv

Потребител
Ами до сега никога не съм ги понижавал и си е работило. Предполагам влизат в действие защитните диоди в чипа. Така "Префасонираните" блуту ми работят безотказно на APM, Pixhawk, Pixracer, Naze32 и един контролер за гимбал AlexMos
 
Нагоре