Прохождам

Здравко

Новодошъл
Здравейте. Начинаещ съм и като всички такива имам купища въпроси, за да не оспамя форума отварям тази тема. Ако нещо съм объркал, админа може да я премести.
Да се представя- Аз съм Здравко Димов на 14 години <без месец> от град Добрич.
За да не пръскам излишни пари по трошене на самолети в началото ще се занимавам със свободнолетящи- от депрон и стириопор. Когато му хвана цаката, може да инвестирам 200-300лв в оборудване и да сглобя първия си RC модел :smile:.
Когато чуя за построяване на самолет от готови чертежи ми минава желанието, искам сам да си го проектирам, модела да е уникален. По физика аз и един приятел сме най-добрите в класа. Преди няколко месеца не се занимавах с този толкова важен и интересен предмет, но когато видях форума се запалих, разбрах, че няма как да стане без елементарни познания за електричеството (в момента сме на този дял) и научих всичко изпуснато. По математика изкарвам 5-ици. Знам, че тези науки са важни в начинанието с което се захващам.
Като за начало, ако някой знае линкове към електронни книги, статии и други полезни материали може да пише. Знам, че май имаше подобна тема, но информацията е неактуална. Много ми помогна статията на Tassadar за аеродинамиката. Ако имате непотребни български книги по темата (е, не баш на 80 години:hehe:), написани на разбираем език може да си купя. Става и копие, каквото и да е, само да е за начинаещи и вътре да има разни формулки за това как да си проектираме модел. Поздрави!
 

muns61

Редовен Потребител
Здравей и добре дошъл!
В Добрич има доста авиомоделисти, свържи се с тях и ще имаш инфо от първа ръка и ще може да видиш това-онова. Надявам се, че има и занимаващи се със свободнолетящи.
Моето мнение е, че за първи модел е хубаво да направиш нещо по чертеж, после може да експериментираш.
 

Здравко

Новодошъл
Благодаря за бързите отговори! Бояне, във фейсбук може да доуточним нещата:smile:. (писах ЛС на страницата)
 

Здравко

Новодошъл
Вчера ходихме с един приятел до библиотеката. Вътре има стотици тонове книги- буквално. Имаше приблизително пет книги за корабомоделизъм, пет за ракетомоделизъм, петнадесет за автомоделизъм и нула за авиомоделизъм:sad:. Два часа с библиотекарката кръстосвахме, нямаше нищо по темата. В понеделник ще ходя на клуба по моделизъм, да видя какво правят... Супер много ми трябва книга, така че, който има ПЛС да пише. Относно това да използвам готови чертежи, не мога да разбера как става. Влизам в някой сайт, намирам си чертеж, но като го сваля е като изображение и не знам как се принтира в реален размер. Ще питам сега в клуба.. Там сигурно ще ми обяснят.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Здравей,
Хубаво е че си толкова запален. И аз ще ти дам същия съвет който вече двама души са ти дали - отиди в клуба!
Имаш редкия шанс един от най-активните клубове да е в твоя град.
 

Здравко

Новодошъл
Свилене, благодаря за сайта! Имам желание за в бъдеще да го науча тоя език, сега също от време-навреме научавам някоя думичка. Опитах да го преведа с google translate, но ми дава някакви съвсем несвързани думи.
Харе, ще видим да не си остана само със желанието :hehe:.
 
Последна промяна:

Здравко

Новодошъл
Здравейте. Мисля първо да направя няколко свободнолетящи, а после ще се занимавам с проектиране и т.н. Как се принтира в реален размер? Тоест, като си намеря чертежа как да го принтирам на няколко листа А4, които после да съединя и да се получи голям план, върху който да наложа депрона и т.н? Нямам принтер вкъщи, преди няколко дена търсих по темата, но не намерих нищо. И също ако може да ми препоръчате модел като за мен, от депрон. Знам, че има доста сайтове с чертежи, но не мога много да ги разбера кои са свободнолетящи, кои моторни.
 
Нагоре