Размисли след едно състезание

muns61

Редовен Потребител
Събота и неделя край село Вълчи Трън се проведе ученическо състезание - http://modelistika.com/showthread.php?t=46423
И тъй като с колегите летим на същата разкошна поляна, решихме да погледаме как се представят децата. По-точно ме интересуваха RC самолетите, планерите и гуменяците не са ми тръпка. Каква ми бе изненадата, като на старт се явиха трима състезатели! И то какви - единият бе отличен пилот с подходящ самолет и с добър треньор. Стартира първи и си направи отлично комплекса. Вторият едва разхождаше самолета във въздуха и накрая го заби в земята, а третият даже не успя да стартира, нещо му се загубиха тоците, а и май за първи път държеше в ръце модела. Е, все пак стана трети...
Та се чудя, дали децата нямат мерак за РЦ самолети, ръководителите им ли не развиват този клас, или поради друга причина е такава суша при моторните. Инак за ракети и свободнолетящи имаше доста участници.
 

muns61

Редовен Потребител
Защо пуснах темата.
Преди 3 години един от ръководителите на клуб ме попита за чертежи и помощ за депронов тренер и акробат. Дадох му шаблони за тяло, размери и схеми, ходихме по магазините да купи материали. За времето до този момент не видях нищо изработено, сдоби се с един тренер втора ръка. Цяла година се кани да летим с неговите деца, ама все не става. Няколко дена преди въпросното състезание отидохме на поляната и останах изумен от ниското ниво на подготовка на момчето - не знаеше даже как да свърже приемника и да настрои предавателя! А пилотирането бе отчайващо, та се отказах да помагам.
Е, все пак момчето има второ място на национално първенство...
А инак се бях приготвил, ако се справя добре с пилотирането, да му дам конкурентоспособен модел и да помогна всякак с логистика. Жалко, че няма желаещи за РЦ акробатични.
 

Tassadar

Редовен Потребител
Тази тема е мен ме вълнува. Имам син на 16. Когато беше на 12, се опитах да го запаля по РЦ самолетите. Тъкмо си помислих, че съм успял и той изведнъж изстина. И аз не знам защо.

Вероятно му е скучно с нас дъртите. Няма негови връстници на поляната. Навремето когато идваше, винаги питаше дали Ники - сина на Веско ще идва. Ако се окажеше, че ще идва, зарязваше всичко и тръгваше... Със сигурност и пубертета оказва влияние. Засяках го, че не иска да споделя със съучениците с какво се занимава. Вероятно на тази възраст не е прието да си играеш със самолетчета. Честно казано - разбирам го. И аз съм срещал в хората весело снизхождение, когато кажа какво ми е хобито. Все пак, съгласете се, доста по-яко е да гониш по улиците 300-коньова бегачка....

Мислел съм си, че в днешно време за младите не е оправдано да се полагат много усилия за могат да се забавляват. Дори да си купиш модел, трябва доста труд за да се научиш да пилотираш. Може би затова дроновете които сами летят и самолетите с автопилоти станаха толкова популярни.

Но, дори да предположим, че се намерят достатъчно деца за РЦ моделните спортове - примерно F3A. Какви перспективи имат? Трябва да се посветят изцяло на спорта. Да използват всяка свободна минута за тренировки. Да си осигурят модел, който струва повече от средностатистическия автомобил в България, да участва по състезания в страната и чужбина (а там вече е сериозно финансово усилие). По състезанията на родна земя на никой не му пука как караш. Люпят се семки, чупи се мохабед и всичко друго, но не и да се наблюдава състезанието (има и изключения от правилото). И накрая, дори да спечели медал, да не може да се похвали на връстниците си за да не чуе "От какво си спечелил медал? А, от самолетчета. Браво, браво! Сладур!". Е, аз нямам аргументи да убедя сина ми да се състезава. Виж, да се научи да пилотира - да, но състезания - съжалявам...

ПП
Просто размисли и страсти в края на изнервен работен ден.....
 
Последна промяна:

AlexM

Редовен Потребител
Средата е друга, както и манталитета и възпитанието на децата.Даже да се опита детето ти да се занимава с нещо подобно то околната среда пичаги ще го удебят че да пуши пие и ходи по к....ви е много по яко и тарикатско от това да лети самолетчета.Ценностните системи според мен са тотално занижени и това се прави нарочно с цел принизяване на колкото се може повече хора защото простия не пита и не мисли а изпълнява и копира.Аз лично обичам самолети, коли и какво ли не с дистанционно от много малък и помня как леля ми ми подари първата кола и я пазя до ден днешен когато бях 3 ти клас.Родителите ми нямаха почти никакви финансови възможностти и това за тях беше огромен разход който не можеха да поемат и съм ги гледал само на картинки до преди няколко години.За мое щастие вече мога да си позволя каквото си пожелая от нашето прекрасно хоби.Та то е и до желание.Нямаш ли мерак, нищо не става.
 
Последна промяна:

bateray

Редовен Потребител
Аз мога да кажа от личен опит мойте наблюдения. Когато подариха Фантом 1 на училището ни при първият полет повече от половината даскало дойде, при вторият половината от дошлите, а на третият и натам бяхме 5 човека... Когато аз си сглобих първият коптер по проект за даскалото само 5-6 човека дойдоха да ме питат какво защо и да видят как лети... Когато започнах и със самолетите да се занимавам никой освен учителя ми не се запали... Както Алекс написа всичките ги интересуваше как да се напият, напушат, коя да забият и тн сещате се..
 

muns61

Редовен Потребител
Чуденката ми е защо има мераклии да теглят канапа на свободнолетящите, а няма за РЦ самолетите. Май нещата опират до възрастта на ръководителите на клубове. Останали са при младежките си знания и възможности, с малки изключения.
 

kosachkata

Редовен Потребител
Преди два-три дни бяхме на една поляна ,до едно игрище на което играеха футбол хлапетии.Та там ,точно когато Геле вдигна във въздуха голямото хели ,се обърнах да видя дали мача ще спре и ще им стане любопитно !Но не само ,че не спря, а и почти никой не погледна от какво е този звук във въздуха ....Но пак добре е ,че ритаха топката ,щото можеше от вкъщи онлайн да играеха футбол .В нашето хоби ,общо взето няма "прости" хора ! Практикува ме си хобито ,срещаме се с разумни хора ,предполагам всеки се е оградил с подобни ,приятели и познати ......обаче Алекс много точно го е казал ! Овцете се управляват много лесно !За разлика от Алекс ,аз не съм толкова тактичен и културен ,защото ми е писнало от много неща ,и доста кратко и ясно го казах в Моделистика .....че СМЕ нация от идиоти ...за жалост .....пък който иска да се обижда .Но като излезе човек на улицата ,вижда точно това !!!
Как при такова ниво на нацията, да има моделисти ??Няма как да се случат нещата .....децата гледат родите ли те си ! Над мен живее един мой набор ,когато бяхме на 15-16 години ,най-голямото му забавление беше да се изхрачи на вратата на асансьора и да види до къде ще стигне .... Ха сега познайте какви са му децата ??
Всичко е много просто и ясно .....
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Все си мисля че в голямата си част е въпрос на финанси. На пръв поглед уж не са скъпи отделните неща, но почвайки да навлизаш в RC света, сметката расте доста - и реално 1000лв инвестиция си отива набързо. Радиа, зареждачка, мотори, серва ... особено сега мултикоптерите са няколко пъти по скъпи да се сглобят в сравнение с миг29 който се прави с 1 мотор и 2 серва. Така че повечето родители едва ли са склонни да инвестират в такова "занимание" на децата си. Заради това няма масовост.

Понеже това реално е дългосрочна инвестиция - която евентуално ще се изплати ... но може би повече хора си казват - по добре нов таблет или телефон.

Разбира се не е само до парите, както Пепи по-нагоре каза , често младежите нямат интерес дори да имат всичко поднесено на готово - но това пък може би е резултат на това, че не е модерно и почти никой не се занимава с това.

Един вид ако си моделист си странен :)
 

muns61

Редовен Потребител
Да, нещата винаги опират до финанси, ала виждам и незаинтересованост от страна на ръководителите на клубове и кръжоци. С ракетите и свободнолетящите работата е по-малко, на състезание децата най-често са с чужд модел. Подготовката за състезание е по-малко, няма нужда да се лети комплекса и да се усвояват пилотски навици. Проектчето си върви, състезанията са отчетени.
 

Xape

Модератор
Модераторски Екип
Споко, не вървят на зле само при нас нещата. Миналата година със Светльо като бяхме на изложението за моделизъм в Дортмунд, говорих с доста изложители.
Всички обясняваха как от година на година става все по-слаб интереса, точно към РЦ моделите. Обяснението им беше, че децата нямат интерес да карат физически модели - по-им е лесно вкъщи на компа - нито ги духа вятър, нито им де чупи модела.
Между другото, самото хоби не е за деца - евентуално ако бащата е моделист, има шанс и детето да започне отрано покрай него. Точно така беше и в Германия - Основно мъже около и над 30-40г., много пенсионери и тук там някой баща с дете.
 

neon

Редовен Потребител
И според мен е почти невъзможно дете да се запали, ако до него няма близък запален и разбиращ от хобито възрастен. Веднъж, докато летях на поляната в Обеля, през 30 метра кал и локви дойде един баща с двете си момчета. Харесало им, погледаха, поразпитаха, и бащата им каза, че щом им харесва ще ги заведе в Джъмбо да им купи хеликоптери. Аз му казах, че това там са просто скъпи, почти неуправляеми играчки, а той ми каза че за деца друго не им трябва. Децата бяха на около 12-14 години. След една седмица дойде пак бащата да ме търси с две счупени 3.5 канални хелита и да пита дали искам да ги купя или да ги продаде на мой приятел... Каза че ги счупили на първите полети и много се разочаровали...
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Мдам товае другият проблем който виждаме масово :) - не слушат какво им се говори и купуват играчки които не вършат работа.
 
Нагоре