Слънчеви очила - какви и от къде ?

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Замислих се сериозно - онзи ден за това какви слънчеви очила ползвам. Вече съм втора година в RC хобито и забелязвам че очилата са много важен елемент от екипировката. След цял ден навън и постоянно взиране в небето - най вероятно има голямо значение с какви очила сме.

Направих малко проучване по въпроса и намерих няколко теми в чуждите форуми по темата. Накратко стигнах до следните изводи:

1. Обикновени поляризирани очила - масово се ползват - общо взето най-ниско качество, проблем имат с четенето на дисплеи по апаратурите - заради поляризацията често не се вижда правилно. В много случаи намаляват видимостта при големи разстояния.

2. Някои ползват поляризирани очила на известни марки като RAY BAN примерно

3. Има няколко фирми които правят специализирани очила за хоби , както и за професионални пилоти :) - бързо схванах че ни трябват от тези.

От тука сведох нещата до 2 фирми:

MODELGLASSES и ZURICH

Втората се ползва най-масово според RCgroups / RCuniverse. Особенното при тях е че не са поляризирани - а са правени по друга технология, която улеснява четенето на всякакви дисплеи. Качеството им е много добро и позволяват проследяване на модела на доста далечно разстояние. Имаше няколко случаи описани на хора които са решили че имат проблем с очите и са тръгнали да търсят очила , след което се е оказало че просто ползват ниско качествени слънчеви очила и това влошава много контраста и възможността да се следи добре модела в небето. Освен това пише че предлагат и инфрачервена защита , която предотвратява изсъхването на очите - което лично на мен ми се случва постоянно.

Цената им трябва да е около 50-60 Евро, и сега проучвам от къде може да се купят.

Ето тук намерих доста добро ревю на въпросните очила от серията за пилоти.

zurich.jpg
 

Shveda

Редовен Потребител
За мен нещата в цена -качество при очилата В БЪЛГАРИЯ са Квиат (Kwiat) - българска фирма с тукашно производство. Имам сериозни основания да смятам, че Рей Бан , който се продава в Бг., е брандиран Квиат. Пилотската серия си е бомба, ако искаш ги проучи и тях.

На среден клас очила - можеш да заложиш на Карера, но не знам имат ли пилот серия, иначе са качествени.

За мега качество и гъзария - очилата са Chrome Hearts , ама цените са много сериозни.

Очила, специално предназначени за хоби-лично аз им нямам вяра-едно време си взехме за хеликоптери уж,JR - техните очила, за нищо не стават, само платихме бранда пак, а по Helifreak форума бяха изписали хвалебствени фермани. :/

Това е само моя опит, със сигурност има и други качествени неща.
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Разгледах сайта на КВИАТ - това което ми прави впечатление - изключително много малко информация - да кажем направо я няма. Има снимки на колекциии това е. Пилотска серия не виждам изобщо , нямам идея дали са поляризирани или не и какво точно имат като екстри.

Можеш ли да пратиш някакъв директен линк с някой модел подходящ ?
 

Shveda

Редовен Потребител
Пример с очилата, които аз бих си взел :
http://www.sunglasses-shop.bg/Kwiat-sunglasses/Kwiat-men's-sunglasses/KS-9383-D

Очилата малко е като обувките- може да си ги купиш по интернет, ама е рисковано дали ще пасне. Според мен, трябва да пробваш даден модел, да видиш дали ти е удобен, както и да видиш какво се вижда и задоволява ли те. Ако решиш , мога и да те посъветвам за оптика, от която съм доволен-намира се в Мола на Цариградско шосе , на най-ниския етаж до хранителния магазин Карфур (има още една оптика в този мол-на първия етаж,в дясно от входа-аз не съм доволен,а и е скъпо) , там цените са си перфектни, много омпетентен персонал и огромен избор. Като цяло с очилата изборае, че е най-правилно да се продават само в оптики с достатъчно квалифициран персонал , който да ни консултира, общо взето смятам, че с малки изключения, в България, оптиките са на едно високо професионално ниво.

Това се сещам на прима виста!
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Мдаа - мерси за инфото , аз често ходя в този мол , и я знам тази оптика за която говориш. Ще мина и ще разгледам на място.
 

vesibo

Редовен Потребител
Да хубава темичка и полезна и аз имам нужда от такива цайси.Браво на Евгени и Светльо за инфото.:)
 

Tassadar

Редовен Потребител
Добра тема! Понеже счупих поредните средно евтини поляризирани очила, и аз търся нещо подходящо за летене.

Още не съм наясно обаче, поляризацията помага или пречи при летене. Проблема с поляризацията и дисплеите не ми е важен, защото не гледам апаратурата докато летя. Небето добре се затъмнява и контраста се увеличчава, но при високо обедно слънце това по-скоро е проблем - цветовете на моделите не се различават ясно защото коремите им изглеждат тъмни (може и от ЕГН-то де е).

Друго - нюанса на стъклата. До сега съм бил най-доволен от сивите стъкла (без цветен нюанс). Какви са вашите впечатления?

За UV защитата е ясно - задължителна е, особено при модерните поликарбонатни стъкла.
 

vesibo

Редовен Потребител
В Младост 1 до бл.123 има рибарски магазин и в него продават очила на сравнително ниски цени 30-50лв.Мой приятел си купи и ми ги предостави да ги нося 1-2 дена.Стъклата бяха жълти и интересното беше, че дори да е тъмно и облачно те изсветляваха предметите, които погледнеш.Мисля си обаче, че най-добре е човек да си купи пилотски очила па макар и да са по-скъпи.:)
 

Shveda

Редовен Потребител
Стъклата бяха жълти и интересното беше, че дори да е тъмно и облачно те изсветляваха предметите, които погледнеш.Мисля си обаче, че най-добре е човек да си купи пилотски очила па макар и да са по-скъпи.:)

Peltor балистичния - много хубави очила за стрелба, има жълта плака и едни нинджи ми обесняваха, че в облачно време и като ходат по разни учения из зелена планина , така се вижда най-хубаво. Пелтор са 15 лева във ВИП.

Аз те съветвам да не слагаш такива очила , обаче, в нашето хоби, както и във вода. Тук ти е от особена важност поляризацията, главно да не ти наврежда на очите при повечко взиране в небето. Както и при сняг и при вода.

Като се видим, ще ти дам моите да ги тестваш-нисък клас са, но мисля, че ще усетиш веднага разликата ;)
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Според една доста дълга тема в RCgroups , поляризацията пречи на контраста и цветовете. Казват че разликата е голяма и затова избират неполяризирани очила

Аз лично поръчах моите Zurich от пилотската серия :) като дойда ще има ревю , а за посетителите на младост ще има и тест :)
 
Нагоре