Съвет от знаещите при избор на куадрокоптер за снимане =))

Bando

Новодошъл
Здравейте, маниаци! :pilot:

От доста време ми се иска да си взема куадрокоптер за снимане с GoPro, за сега след прочетеното из нета и форумите излизат няколко марки като по-успешни -- DJI, Walkera, Parrot, Blade, Cheerson.
Бюджетът ми е между 500-1000 лв., като може би най-важният аспект ми е батерията = дълъг полет.

Може ли да ми препоръчате марки/модели, с които имате опит? От БГ вносител ли е по-добре да се купи или от EBAY/онлайн магазин? Гледам, че някои тук от форума си купуват частите и си ги сглобяват. Сигурно излиза доста по-евтино?

Ще съм благодарен да чуя съветите и препоръките на хората с опит!

Поздрави! :biri:
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Здравей, относно изброените от тебе марки:

Parrot - Играчка, няма шанс да вдигне GoPrо, камо ли за достатъчно дълго време.
Cheerson/Nova - някой хора са доволни от него, но Nova разновидността от HK се оказва с доста лоши ревюта за момента. Като цяло съм гледал клипове и не съм впечатлен, колкото до полетното време не мога да коментирам.
Blade - има дилър в БГ, MyHobby, но незнам какви аксесоари има за него, знам за един човек с такъв, и той малко го е летял. В тубата може и да намериш информация и ревюта, трябва да се провери как може да се нагоди люлка към него.
Walkerа - като цяло изглежда добре, но до колкото съм чел само до там, имаха много проблеми с предишната версия на коптера, сега новата Pro версия УЖ е по-добра, но за сега не съм чел сносни ревюта.
DJI - на кратко летящ iPhone, изглежда добре, лети добре, 2-рата версия лети и дълго, но е малко извън бюджета ти, първата версия ще намериш на сносна цена с люлка, но послетното време е до 10 мин.

Ако искаш готово решение, DJI е единствения реален вариант за добри резултати, който е порвърден, останалите са със смесени резултати, или дори без такива.

Относно сглобяването сам, там възможности МНОГО, но и МНОГО възможности нищо да не направиш, точно защото възможностите са много. Правилният подбор на компоненти, които да си паснат не е лесен, а става особено трудно и когато се иска дълго полетно време. Като казваш дълъг полет, какво си представяш като време?
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Ако искаш готово решение, DJI е единствения реален вариант за добри резултати, който е порвърден, останалите са със смесени резултати, или дори без такива.

То вече Ники ти го е казал в прав текст. От всичко което сме видели - това наистина работи от кутията. Самият коптер е около 1600лв - камерата вече я знаеш колко струва - и ще стане веднага.

Ако тръгнеш сам да сглобяваш , доста пари ще хвърлиш докато нацелиш правилното решение. Не е невъзможно - но със сигурност не става от първия, втория и третия път :)
 

Bando

Новодошъл
Благодаря и на двамата за съветите!
Мисля да се насоча към DJI Phantom 2 + H3-2D или H3-3D, понеже вече имам GoPro и няма смисъл да се дават излишни пари за друга камера, която освен това май е и малко по-зле. :crazy: Надявам се да изкарам 20-25 мин полет с една батерия, като със сигурност ще взема и втора, иначе е много шум за нищо =))
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Ами да, вариант е, само преди това погледни из тубата за "Naza fly away" и "Phantom fly away", че има разни проблеми от време на време, но все още не е сигурно дали е пилотска грешка или не. Принципно е за предпочитане да не излиташ от капака на колата, или от каквито и да е метални повърхности, или да включваш комптера на такива, защото компаса му УЖ се бъркал и става страшно...

А иначе моя правен коптер с люлката и FPV лети към 30 мин с ГоПро-то.
 

Bando

Новодошъл
Уникален според мен като съотношение цена-възможности CHEERSON CX-20 VERSION 2. Повече виж на Моделистите от Земен. Купува се от http://www.banggood.com/buy/CHEERSON-CX-20-VERSION-2.html

Интересно! Като за 2-3 пъти по-ниска цена може би си заслужава... особено ако е тествано. Батерията колко минути полет изкарва (ако имаш информация)? А моделистите от Земен къде мога да ги открия -- тук на този форум или някъде другаде?

:biri:
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Моделистите от Земен са Вальо Арсов и Никос от Гърция :) и двамата са регистрирани тук :)
 

arsovhome

Редовен Потребител
А моделистите от Земен къде мога да ги открия -- тук на този форум или някъде другаде?

:biri:
На този форум в темата Регионални Групи, Клубове и Организации. Там има всичко, още видео може да се намери на канала на Никос в тубата.
 

Иван Георгиев

Потребител
Аз се боря с една NOVA от известно време и основният недостатък е краткият полет от 15 мин през които трудно се ориентираш за положението в което е обърната ЛИЦЕ-ГРЪБ .Можеби с по мощна батерия нещата ще се оправят като цяло цена екстри и краш издръжливост е ЧУК при интерес мога да кача и клип.ЗА краша гарантирам че е дуракоустоичива падна като тухла от около 30метра с малки повреди отстранени с капчица още на поляната и отново в полет като цяло съм доволенhttp://www.banggood.com/buy/CHEERSON-CX-20-VERSION-2.html
 

Morpheus

Потребител
Лично аз бих препоръчал да си сглобиш коптера сам. Има доста форуми, в които се споделя, доста информация за изпитани комбинации от компоненти, които летят стабилно. Фантомчето е готина машинка, но батериите са му скъпи, а съм сигурен, че една няма да ти е достатъчна. Цената за Фантом с люлка и допълнителна батерия излиза към 1900 лв., за 2/3 от тези пари може да си сглобих доста читава машина и да добавиш прилично FPV. Ако не ти се занимава със задълбочено четене и проучване, запояване и прочие, то Фантом 2 е твоят избор.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Аз се каня да принтирам, възможно най-много от частите за запланувания ми коптер - разбрах те че може би не е добра идея, но мисля да рискувам.

Не напразно Ники ти е казал че е лоша идея :) - това което ще получиш вероятно няма да има необходимата здравина, ще дойде скъпо и ще стане бавно - за да принтираш "правилните" части - ще се играе на проба/грешка. При положение че Ники има принтер и той самият НЕ си принтира рамка - е повече от ясно че не е ефективно, рентабилно и т.н :) - тук в случая аз риск не виждам - то ще си е чиста загуба.

P.S. Вместо летателен контролер, мога ли да монтирам един Raspberry Pi и как?
Най вероятно може - Raspbery Pi си е малък компютър - но към него няма никакви сензори , тоест там ще трябва външно да добавиш акселерометри, жироскоп, компас и т.н - Ще стане доста по скъпо, много сложно , с много кабели ( грозно )

P.S.S. За да спестя от пари за чипове, обмислям и комбинацията на IOIO платка и смартфон.

Един приличен контролер като Naze32+ e 50лв , ако "спестиш" и сложил телефон , имаш доста голям реален шанс да разбиеш или изгубиш телефона :) - освен ако не си мислиш че тоя шанс е мнооого малък - питай колеги на поляната и ще видиш че си реално голям!

Пич ти си мазохист.

Ами :) тук няма как да не се съглася с колегата :crazy:
 

bateray

Редовен Потребител
За Raspbery-то нз, но аз започнах с ардуино + външни сензори,но беше ужасно!
 

strong94

Потребител
ОК ще обясня, имах в предвид следното:Относно Принтирането на рамки - според мен принтираните рамки дори и да си ги принтираш с собствен принтер и да платиш само себестоиноста на материала то пак не вярвам да ти излезе по изгодно от колкото да си купиш готова или ако толкова ти се занимава то да си направиш от други материали като дърво, алуминии, текстолит или стъклотекстолит. Другият недостатък на принтираните рамки е ниската здравина. Единствено смисъл виждам в това да си принтираш рамка е че можеш да екпериментираш с формите. Но накрая ще достигнеш до заключението че всичко е било загуба на време и нерви.


P.S. Вместо летателен контролер, мога ли да монтирам един Raspberry Pi и как?
P.S.S. За да спестя от пари за чипове, обмислям и комбинацията на IOIO платка и смартфон.

Относно това пък да ползваш нещо различно от ако ще и най долнопробния полетен контролер искам да ти кажа че освен ако не се интересуваш само от това да си скъсаш нервите и да гледаш как твоите принтирани рамки стават на парчета и парите инвестирани в проектите ти леко по леко отиват на вятъра то няма никакъв смисъл да пробваш.
Не се мъчи да откриваш топлата вода.
Относно бюджета ти от 500лв. не съм запознат с това дали ще започваш от пълната нула или вече имаш поне основно RC оборудване (поне Апаратура), то ще започваш от 0 то този бюджет ти е малко недостатъчен.

Като зазах че си мазохист нямах нищо лошо в предвид, просто си представих през какво ще преминеш докато стигнеш на моето мнение.
Но като гледам си твърдоглав и държиш на своето (съдя от това " Аз се каня да принтирам, възможно най-много от частите за запланувания ми коптер - разбрах те че може би не е добра идея, но мисля да рискувам." написано от Теб)

Успех с начинанията и без значение какво се случва с проектите ти не забравя да споделяш. И се надявам някои ден да се запознаем на Младост, макар че напоследък не се вясвам много на там.


 

borisy

Новодошъл
Благодаря на отговорите на всички, но не се притеснявайте - не се обиждам лесно. Не съм особено твърдоглав, просто представа си нямам какво правя. Студент съм и ми трябва работещ коптер за един учебен проект (стига ми да става за снимки).

Вярвам ви като ми казвате, че съм поел в грешната посока и не - нямам абсолютно никакви материали закупени/приготвени. Започвам от 0.

Самото принтиране на рамка мисля, че ще излезне около 10-ина лева (може би човека, който ми предложи принтера си се е объркал, защото досега не е принтирал коптери). Всички тези мои решения, които не одобрихте са направи с гледна точка на малкия бюджет - според правилата на събитието, за което участвам не мога да надвиша тази сума или съм дисквалифициран.

Видях клипчета и снимки на хора построили коптерите, които постнах и правят читави снимки. Знам че, за тези пари мога и да си купя RTF дрон, но предположих, че дори и с ограничените ми знания, може да се направи нещо добро. А и искам да покажа знания на учебния проект...

Така че нека перефразирам въпроса си на: Може ли да се направи добър дрон за снимки за 500 лв и как бихте го направили вие?
 

strong94

Потребител
Ами от информацията до тук твърдо не.
Добър Дрон за снимане излиза над 2к. в лв.
За тези пари като се има в предвид че нямаш дори и апаратура не можеш да направиш дори и калпав Дрон.
Една апаратура от нисък клас която да става за твоите цели почва от 160лв на горе. Камера без стабилизираща система (примерно Мобиус) 150лв. а до тук не съм почнал да изброявам нищо свързано с Дрона.
 

chmpe

Редовен Потребител
Благодаря на отговорите на всички, но не се притеснявайте - не се обиждам лесно. Не съм особено твърдоглав, просто представа си нямам какво правя. Студент съм и ми трябва работещ коптер за един учебен проект (стига ми да става за снимки).

Вярвам ви като ми казвате, че съм поел в грешната посока и не - нямам абсолютно никакви материали закупени/приготвени. Започвам от 0.

Самото принтиране на рамка мисля, че ще излезне около 10-ина лева (може би човека, който ми предложи принтера си се е объркал, защото досега не е принтирал коптери). Всички тези мои решения, които не одобрихте са направи с гледна точка на малкия бюджет - според правилата на събитието, за което участвам не мога да надвиша тази сума или съм дисквалифициран.

Видях клипчета и снимки на хора построили коптерите, които постнах и правят читави снимки. Знам че, за тези пари мога и да си купя RTF дрон, но предположих, че дори и с ограничените ми знания, може да се направи нещо добро. А и искам да покажа знания на учебния проект...

Така че нека перефразирам въпроса си на: Може ли да се направи добър дрон за снимки за 500 лв и как бихте го направили вие?
Уточни малко
Какво разбираш под ДОБЪР ДРОН ЗА СНИМКИ !??!?!?! т.е какво искаш да снимаш.
Колегата strong94 вече ти е казал някой неща, а ако искаш и стабилизираща люлка за камерата още поне 150-200 лв. и аз не съм почнал да изброявам нищо свързано с Дрона.
Така, че уточни какво искаш да снимаш
Само за информация: Първият ми дрон (четирикоптер) излезе около 300 долара без камери и апаратура (дистанционно) и тя още 100, та стана 400 и камера още 100 (най евтината, която после се преработи срещу още толко) Всичко 500, но долара (американски) а не ЛЕВА ?!?!?!
Untitled.jpg
 

Attachments

  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    145.9 KB · Прегледи: 13
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Според мен 500лв са недостатъчни за започване на такъв проект. Най-евтината читава радио-апаратура която може да се ползва е Turnigy9 - което си е поне 160лв и нагоре - айде на старо от форума може за 100-120 да мине. Камерата наистина си е около 80-100лв

Не видях никой да пише за зареждачка и батерия :) ....

После вече рамка + електроника , но истината е че тези цифри лъжат яко и създават изкуствено впечатление че направените неща са по евтини. Това е вярно - но има едно голямо НО ... За да правиш нещата - ти трябват доста странични материали + инструменти. Докато се натрупа тази наличен инвентар - който първоначално НЕ калкулираме - се харчат повече пари.

Преди време един мой приятел - който е и член на форума ме пита колко ще му струва да си направи депронов самолет. Аз погледнах грубо - сметнах едно радио турниджи + 6лв за депрон + 2 машинки , спийд контролер , мотор и перка и му казвам 300лв и си готов. След като започна , се оказа че цифрата отива към 700-800 защото съм пропуснал мнго важни "тънки" моменти - например:

- Батерия
- Зарядно - хубаво зарядно е между 100 и 300лв
- Всякакви уреди и инструменти като дремел , отвертки , клещи , ватметър , мултицет, рогчета и панти. Всичко това е свързано и с доставки и чакане.

Когато вече натрупаш инвентар е лесно - защото имаш всичко странично - което не го споменаваме - но се ползва :)

Пишем всичко това не за да сме негативни и да стряскаме някой , а да помогне, с цел да осветим пътя по който поема човека. Моделизма си е много хубаво хоби, учи на много неща и има много кеф :) но става бавно и си иска необходимите финанси. Ако става дума за единичен проект - по добре нещо готово и изпитано защото цифрата е точна и ясна без "скрити" разходи.
 

vesibo

Редовен Потребител
Според мен 500лв са недостатъчни за започване на такъв проект. Най-евтината читава радио-апаратура която може да се ползва е Turnigy9 - което си е поне 160лв и нагоре - айде на старо от форума може за 100-120 да мине. Камерата наистина си е около 80-100лв

Не видях никой да пише за зареждачка и батерия :) ....

После вече рамка + електроника , но истината е че тези цифри лъжат яко и създават изкуствено впечатление че направените неща са по евтини. Това е вярно - но има едно голямо НО ... За да правиш нещата - ти трябват доста странични материали + инструменти. Докато се натрупа тази наличен инвентар - който първоначално НЕ калкулираме - се харчат повече пари.

Преди време един мой приятел - който е и член на форума ме пита колко ще му струва да си направи депронов самолет. Аз погледнах грубо - сметнах едно радио турниджи + 6лв за депрон + 2 машинки , спийд контролер , мотор и перка и му казвам 300лв и си готов. След като започна , се оказа че цифрата отива към 700-800 защото съм пропуснал мнго важни "тънки" моменти - например:

- Батерия
- Зарядно - хубаво зарядно е между 100 и 300лв
- Всякакви уреди и инструменти като дремел , отвертки , клещи , ватметър , мултицет, рогчета и панти. Всичко това е свързано и с доставки и чакане.

Когато вече натрупаш инвентар е лесно - защото имаш всичко странично - което не го споменаваме - но се ползва :)

Пишем всичко това не за да сме негативни и да стряскаме някой , а да помогне, с цел да осветим пътя по който поема човека. Моделизма си е много хубаво хоби, учи на много неща и има много кеф :) но става бавно и си иска необходимите финанси. Ако става дума за единичен проект - по добре нещо готово и изпитано защото цифрата е точна и ясна без "скрити" разходи.
Всичко това е много хубаво, но забравяте най-важното, ако не можеш да пилотираш и най-върховното оборудване да имаш рано или късно всичко ще стана на пихтия.В нашето хоби има етапи през които всеки трябва да премине.Някой преминават с много пари, други вървят бавно по утъпканите пътеки и с малко средства правят нещата както трябва.Всеки избира сам пътя си.
 

Pakidanski

Редовен Потребител
За колегата с дрона....
Моя съвет е да си потърсиш някой Dji Phantom v.1, Blade 350 или подобен втора ръка и с една камера мобиус и малко настройки по гейновете на полетния контролер ще можеш да правиш сравнително прилично и гладко видео. Освен това тия машинки са правени за американци и летят кажи-речи сами, което си е важно за човек без умения в летенето. Комплектите включват батерия и зарядно, което също е важно при започване от нулата. Правените дронове изискват доста умения по асемблиране и настройка, а има камари с тънкости. Доста колеги съм видял да правят дронове и доста от тях са стигали и надминавали значително цената на хубав нов дрон от магазина.
 
Нагоре