Триосен гимбал срещу двуосен

stefB

Новодошъл
Здравейте,
не ми е ясно, нямам опит с камери и гимбал-и. Бихте ли обяснили разликата между три и дву-осните гимбали, възможности, които дава триосния срещу двуосния.
Аз нямам опит с камери,( и не съм и фотограф :) ), и не ми е ясно, да попитам, коя е третата ос при гимбалите!? Зоом-а?
На работата си играя с едни камери, те имат Pan-Tilt и zoom. Третата ос на три осния гимбал какво управлява на камерата?
Аз така го разбирам..по хоризонтала (х) = наляво-надясно, по вертикала (y) = нагоре - надолу..и ..третата остава да е зоом (z) ? Или бъркам!?
Не познавам, дори не съм и виждал Гопро..или нещо такова..но третата ос трябва да е зоом, така ли е? Хубаво ще е някой с опит във фотографирането да сподели опита си със заснемането, и кога и защо е използвал третата ос, или някой да каже кога му е липсвала тя.
Извинявам се, но наистина не ми е ясно и искам да разбера. Нужна ли е третата ос за любители. Кога и защо се използва.
Благодаря :)
 

Tassadar

Редовен Потребител
Да изпреваря спецовете.

И аз нямам гимбъл. :) Разликата между двуосев и триосев гимбал е в стабилизацията по направление (ляво-дясно). Би дал доста по-добър резултат на самолет с недостатъчна стабилност по направление - например с голям размах и късо тяло. Мултикоптерите не знам дали имат такава нестабилност, но от друга страна не съм виждал по-стабилна картина от тази на Фантом 3 (триосев гимбал).
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
На работата си играя с едни камери, те имат Pan-Tilt и zoom. Третата ос на три осния гимбал какво управлява на камерата?

Колегата горе вече е обяснил разликата - за да стане по нагледно ясно , камерите с които си играеш в офиса са СТАТИЧНО забити на стенаta или на нещо което не мърда :) , докато на мултикоптер камерата е във ВЪЗДУХА и може да ходи и по 3-те оси. 3д люлката не управлява зуум. С две думи разликата е голяма в стабилността на картината , ето за какво става дума:

 
Нагоре