AEE MagiCam SD22W vs GoPro 3 Black

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Здравейте колеги, на скоро имах възможност да тествам AEE MagiCam SD22W, предоставена ми от Ицо от MyHobby.

Ценово камерата е в класа на GoPro 3 White Edition, но за съжаление аз имам само Black Edition, така че сравнението ще бъде спрямо нея.

Определено трябва да кажа, че бях доста изненадан от броя на аксесоари, които има в комплекта с камерата:

Към камерата има вношително количество допълнения, като основните са адаптор с монитор за програмиране на снимачните режими, възможност за преглед на заснетите кадри и насочване на камерата към обекта на заснемане. Има и отделен адаптор с допълнителна батерия, който почти удвоява времето за работа на камерата. Има и капачета за лещата и за конектора за адапторите, за моментите когато камерата не се ползва.
IMGP8592.jpg

Това, което ми хареса повече от GoPro-то е, капачето на батерията, което се отваря изключително лесно. Незнам за другите хора, но аз не ползвам капачето за батерия на GoPro-то защото отварянето му е ужасно преживяване, поне за мен.
IMGP8593.jpg

IMGP8594.jpg

В крайна сметка никоя камера не е перфектна. За мен един от най-големите недостатъци на тази камера е невъзможността да се програмират снимачните режими без адаптора с екрана. Странното е, че камерата има вграден монохромен екран от горната страна, но той служи само за индикация в какъв режим се намира камерата в момента. Ако искате да смените режима на снимане ще трябва да прикачите адаптора с екрана.

Като цяло камерата, особено ако се ползва с адапторите, е по-тежка от GoPro-то, но винаги може да бъде ползвана на модел без тях и да се захрани от 5v ВЕС.

IMGP8595.jpg

Към нея има още доста аксесоари: водоизолирана кутия за гмуркане и обща защита на камерата, с вратичка за ползване с адапторите, и вратичка за ползване без тях, дистанционно управление, капачка за кутията, връзка за ръка, и голям набор от стойки за закрепване в почти всички условия.

Кутията мисля, че беше обезопасена до 30 метра под вода, но така или иначе повечето хора не се гмуркат на толкова дълбоко, а и това не е критерии при ползване в RC хоби, стига не става дума за лодки. :)

IMGP8596.jpg

Комплекта включва още влагоабсорбатори за кутията, при ползване под вода, и кабел за извеждане на аудио/видео сигнал, който при нужда лесно може да бъде модифициран за ползване при FPV.

IMGP8597.jpg

А за да е завършен комплекта има кабел за връзка с компютъра, цветна книжка с инструкции и чантичка за съхранение на камерата и всичките й аксесоари.

IMGP8598.jpg

Вградения дисплей има индикация за режима на работа на камерата, нивото на основната батерия, и когато е включен и адаптора с допълнителната батерия, показва и неговото ниво. Камерата има видео, фото и "time lapse" режими на снимане снимане, но не разполага с възможност за едновременно видео + снимки, каквато има GoPro-то.

Най-големият недостатък на тази камера от практична гледна точка, според мен, е бутона за включване и изключване. Ако камерата се ползва в защитната кутия, тя трябва да бъде вадена всеки път когато трябва да се включи или изключи, което в доста ситуации би било трудно начинание, и като цяло е изключително досадно и неудобно.

IMGP8600.jpg

Като цяло камерата работи добре, батерията държи не по-малко от GoPro-то, а с адаптора с батерия и доста повече. В комплекта има МНОГО аксесоари, които при GoPro трябва да бъдат закупени отделно, и така вдигат цената на целия комплект доста над цената на тази камера, дори за GoPro 3 White.

Но аксесоарите и глезотиите са само едната страна на монетата. Все пак трябва да поговорим и за качеството на видео заснемането. Както казах, нямам достъп до GoPro 3 White Edition, за да е по-равностойно сравнението, но мога да кажа, че в старнение с Black Edition, качеството на тази камерата не впечатлява особено много.

Специално за да тествам двете камери една срещу друга, си принтирах стойка за шапката, така че да мога да монтирам и двете камери едновременно и да снимат заедно. Прави впечатление, че GoPro-то показва повече детайл и острота на изображението, но трябва да се има в предвид, че сензора в Black Edition е по-добър от този в Silver и White версиите на камерата. И веднага мога да приложа видео като доказателство:


Както видяхте на видеото, направих няколко полета при различни режими на снимане. Предполагам, че сте обърнали внимание на разликата в качеството и видимия детайл при стоп кадъра при първия тест, което е особено видимо ако се загледате в тревата. Относно цветовете, прави ми впечатление, че при GoPro бяха малко по-топли като цяло, докато при MagiCam изглеждат доста по-близки до реалните, но все пак всичко е въпрос на вкус, аз не бих могъл да кажа, кое ми харесва повече, особено имайки в предвид, че всичко това може да се коригира при обработката на видеото.

Интересното е, че 1080i 60fps режима, реално не създаде видео с 60 кадъра в секунда а такова с 30, и при забавяне на видеото 2х пъти, то стана леко насечено и движението не беше особено гладко. Като режими на снимане камерата е сравнима с GoPro 3 Silver Edition и си мисля, че 60fps при 1080i е само маркетингов трик на фирмата. При положение, че MagiCam e идентична със Silver Edition, ми се стори странно, че няма опция за 24 кадъра при 1080р. При тази настройка GoPro-то прави изключително качествено видео с минимален шум, което не може да се каже за 30fps 1080р режима на MagiCam.

Като цяло има доста настроики за програмиране, като менюто, според мен, е доста по-лесно за навигиране от колкото при GoPro-то, и определено става ясно за какво служат повечето опции. Адаптора с екрана също позволява преглеждане на заснетия материал без необходимостта от компютър или връзване към смартфон, което определено би било голямо удобство в някои ситуации. MagiCam има и вграден адаптор за трипод от долната страна, което автоматично спестява 20 лева, за разлика от GoPro!!! Това което ми направи по-сериозно впечатление обаче, е че камерата е с пластмасов корпус, и не е много ясно колко би била издържлива при по-сериозни падания, АКО се ползва без защитната кутия.

ПРИСЪДАТА

Ако трябва да бъда честен, ще кажа следното - определено съм доста разглезен от качеството на запис на GoPro Black Edition, но ако MagiCam беше първата ми камера, е много малко вероятно да изпитам крещяща нужда от GoPro, особено имайки в предвид разликата в цената и броя аксесоари. За цената си MagiCam е изключително добра камера, с доста прилично качество, реалистични цветове, изключително много аксесоари, които при GoPro биха стрували още стотици левове, лесно за навигиране меню, и допълнителна батерия. Камерата е перфектна за ежедневно любителско и хоби снимане, като единствения недостатък е копчето за включване и изключване в случаите, когато камерата се ползва с кутията. Във всеки случай, според мен разлика в качеството между тази камера и GoPro White Edition няма да има, но разликата в цената е значителна, в полза на MagiCam, когато се вземат в предвид броя на аксесоарите, които получавате с нея. Комплекта съдържа всичко, което някога ще ви е необходимо, и е малко вероятно да имате нужда да закупите нещо допълнително.
 
Последна промяна:

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Евала за ревюто - много добре си извадил клипчетата едно с друго да се вижда. Като гледам комплектацията на тази камера мисля че ще се сдобия скоро с такава :)
 

Pakidanski

Редовен Потребител
Камерата е позната още и като Prestigio RoadRunner 700x.

ПП: за парите си камерата е супер...еле па с толкова монтажи в комплекта.
 
Последна промяна:

Marto

Потребител
Поздравления за Ники за отделеното време и изчерпателното ревю на камерата, както и прилòжения снимков и видео материал! При сравнението изключително професионално е обърнал внимание на всеки детайл в характеристиките на двата модела!

Единственото, което бих добавил е, че при ползване на камерата без адаптора с цветния монитор е възможно да се превключва между предварително избраните режими за снимки или видео (но без да се променя резолюцията и брой кадри, както той е установил).
Липсата на достъп до ON/OFF бутона при ползване с водоустойчивата кутия наистина създава известно неудобство, но това до голяма степен може да се преодолее ако в менюто се активира Standby функцията и се избере интервал за автоматично изключване на камерата при неактивност - изборът е между 2, 5 и 10 минути. В последствие всеки от трите бутона на водоустойчивата кутия активира отново камерата в последния ползван режим.

Надявам се, че и тази информация ще е полезна.
 
Последна промяна:

strong94

Потребител
Аз от около седмица съм горд собственик на въпросната камера. Много съм доволен от качеството и от аксесоарите в комплекта.
Ето няколко филмчета с тази камера качена на това. Леките вибрации са си от четирикоптера но в момента се работи по премахването им.Такааа при мен развитието е голямо.
Както вече писах имам камера Тази.
Вече имам и люлка Тази
Та към момента е насъскан да завидните 2кг. Видео все още не смея да пусна, защото до преди малко се борих с една досадна вибрация она люлката породена от това че люлката е за GoPro а моита камера е с малко по изместен център та докато не докарах идеалния баланс имаше едно гадно вибриране от люлката. Но вече мисля че се справих.
И последното което преборих беше магнитния коефициент които заради цялата електроника ми даваше 67% но с повдигането на APM както ще видите на снимките проблема спадна до 25%.
Е надявам се утре на поляната да стане добро видео.

20140321_182254.jpg


20140321_182318.jpg


20140321_182326.jpg


20140321_182342.jpg
 
Нагоре