Arx4 Mini Basher - мини куадкоптер, вече версия 3 (с Dragonfly мотори)

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Здравейте колеги, време е да представя и тази моя разработка, тъй като вече стигнах до версия 3. От доста време мислех да направя куадкоптер в мини размер, но все не стигах до него, докато един прекрасен ден от FPV Model ми пратиха 4 от новите им Dragonfly мотори за тестване. Тогава седнах и начертах коптера буквално около моторите. Първите версии летяха, но имаше какво да се иска и оптимизации, които могат да се направят, така че вече съм на v3.

Моторите можете да намерите от сайта на FPV Model: http://www.fpvmodel.com/dragonfly-mc1806-2300kv-mini-motor_g695.html

Скоро ще бъдат налични и в моя магазин на цена като от Китай, но с доставка най-късно на следващия ден: www.ArxangelRC.com

Пълното ревю на рамката и моторите можете да намерите в блога ми: ArxangelRC.blogspot.com

Тук ще започна пътво с тестовете на моторите, за да си обясните и защо цената им е такава.

Когато моторите пристигнаха аз нямах подходящ стенд за тестване на тягата за този размер мотори, за това се наложи да си направя нов специално за тази цел.

Arx4-Mini-Basher-%2528054%2529.jpg


Следователно, за да мога да пресъздам по-точно условията за мотора, когато е монтирана рамката, сложих парче стъклотекстолит между мотора и алуминиевото рамо, за да не спомага рамото за охлаждането на мотора по време на тестовете.

Arx4-Mini-Basher-%2528053%2529.jpg


Тествах моторите с 3S и 4S батерии, и респективно HQ6030 и HQ5030 витла. Изтествах и 4-те мотора, като зареждах и двете батерии преди всеки следващ мотор, така че всичките са тествани при еднакви условия. Околната температура беше 26 градуса.

В началото на теста на всеки мотор вдигах газта бавно до 50%, където я задържам за малко, и след това бавно я вдигам до 100%, където я задържам за 2 мин. Веднага след края на 2-те минути спирам газта и замервам температурата. Данните от тестовете можете да видите в таблицата долу:

Arx4-Mini-Basher-(064).jpg


Ако някой все пак иска да гледа видеото с тестовете, може да го направи, но е доста дълго.

3S тестове:


4S тестове:


Не мога да твърдя, че кантара или стенда ми се перфектно прецизни, но поне моторите са тествани при еднакви условия, така че човек може да прецени как се държат като цяло и какви са вариациите при еднакви мотори.

И все пак тук не свърших тестовете. За да е изчерпателен един тест трябва да мотора да се изтества до краен предел, за да се види колко може да издържи. И така се пренесох в гаража, където оборудвах стенда за тестване с приемник за да мога да се отдалеча от стенда в случай, че нещо гръмне!!!! Монтирах 6030 витлото, включих 4S батерията и се отдалечих на няколко метра. Наистина смятах, че това ще приключи бързо и ще успея да изгоря мотора с този тест... за съжаление доста бях сгрешил!!!

Този малък 23 грамов мотор издържа 9 минути на 4S, на пълна газ и с 6030 витло, при 220W и почти 14А!!!! 3 минути след началото на теста температурата беше 150 градуса, но мотора все още се държеше и работеше доста прилично. След 9 минути прекратих теста защото батерията беше изхабена, а мотора беше само с леко потъмнели намотки, но все още напълно работещ!!

Ако не ми вярвате, може да изгледате видеото:


След този НЕУСПЕШЕН тест, реших да не пробвам и другите мотори, защото това означаваше да прекарам цяла нощ там. На другия ден изрових едно TGS 6x5Е витло, но за съжаление неговите адаптери не пасваха на моторите, затова принтирах адаптер, който за изненада пасна перфектно, че даже нямаше и вибрации.

Arx4-Mini-Basher-(065).jpg


С това витло вече постигнах успех, моторите достигнаха около 300W на пълна газ и след около 7-8 секунди изгаряха при около 180 градуса. Единствено мотор 3 изгоря едва при 110 градуса, което означава, че най-вероятно е имал дефект в намотките за да изгори при толкова ниска температура. Факт е, обаче, че ако не се претоварват чак толкова дори мотор 3 щеше да издържи доста дълго време при нормална работа. Ето и видеото с последните тестове на моторите:


По време на тестовете открих дефект в един от адаптерите за витлата, след 2 минутния тест без да искам се опитах да завия адаптера вместо да го развия, и той се счупи. От вътре се вижда една вдлъбнатина, където може да е бил заводския дефект.

Arx4-Mini-Basher-%2528056%2529.jpg


Адаптера беше топъл след теста и доста лесно се счупи. На следващия ден тествах един от другите адаптери, след като изгорих мотора самия адаптер беше към 60 градуса, опитах се да го счупя по същия начин, но не можах. Напънах го с отвертката за да го счупя и дори това не беше лесно, което значи че просто предишния адаптер наистина е бил дефектен.

Arx4-Mini-Basher-%2528067%2529.jpg


И така приключи моя тест на тези мотори. Естествено преди да ги изгоря ги тествах на първата версия на рамката и така установих, че има нужда от следваща версия и малко промени.

И така с пристигането на нови 4 мотора стигаме до най-новата версия на Arx4 Mini Basher. Освен рамката смених и спиидовете, сега е оборудван с по-малки спиидове, които пасват по-добре в рамката и цялото окабеляване изглежда много по-изчистено.

Arx4-Mini-Basher-(079).jpg


Запоих всичко на към мини разпределителна платка, включително и извод за UBEC за захранване на полетния контролер.

Arx4-Mini-Basher-(081).jpg


След това монтирах моторите, сложих спиидовете с разпределителната платка и сглобих долната част на рамката. Тампоните сложих преди да я сглобя, защото така е доста по-лесно. За съжаление начина, по който сглобих рамката този път е доста тегав, и това няма да е последната версия на рамката. Ще трябва да измисля друг мето за по-лесно сглобяване, като идеята ми е да избягам от дизайна на повечето други рамки с еднослойни 3мм рамене и стърчащи кабели и спиидове.

Arx4-Mini-Basher-(084).jpg


Тази версия я сглобих с фрезенкови винтове, като направих фаски в рамката, за да влезат главите максимално и нищо да не стърчи. Получи се доста прилично.

Arx4-Mini-Basher-(091).jpg


Също доста добре се получи като цяло с принтираните дистанционери и закрепването на разпределителната платка. Много обичам да няма стърчащи кабели...

Arx4-Mini-Basher-(087).jpg


Определено има доста подобрение спрямо предишната версия. Разликата в цвета идва от това, че предишната версия е от 1.2мм дебел стъклотекстолит, а новата е от 1.5мм.

Arx4-Mini-Basher-(088).jpg


Така стигаме до монтирането на следващото ниво на рамката и полетния контролер. Въпреки, че дупките за монтаж на полетен контролер са предвидени за контролери с размерите на NAZE32 и CC3D, аз все още нямам такива и сложих АРМ контролер. Интересното е, че докато чертаех тази версия на рамката, изобщо не планирах да монтирам АРМ-а, но някак си се оказа, че има място за него заедно с принтираната кутия точно между средните дистанционери.

Arx4-Mini-Basher-(092).jpg


Тази версия е с по-големи дампери, което позволи монтирането на UBEC-a между долната и горната част на рамката.

Arx4-Mini-Basher-(093).jpg


Понеже забравих да предвидя дупки за прекарване на кабелите когато има монтиран АРМ контролер, се наложи да проява малко изобретателност при окабеляването до контролера. Прекарах кабелите на UBEC-a и силовите кабели през дупките на дамперите. Всъщност доста помага за допълнителното изчистване на рамката.

Arx4-Mini-Basher-(095).jpg


Arx4-Mini-Basher-(097).jpg


Вече всички е свързано, и остава малко за да е готов за полет коптера.

Arx4-Mini-Basher-(098).jpg


И така коптера е готов за полет... но не съвсем.

Arx4-Mini-Basher-(099).jpg


След добавката на витла и FPV оборудване вече коптера е напълно готов. Камерата има 170 градусова леща и доста прилично качество... уж е 600tvl. Видео предавателя е супер лек дори с антената, но все пак е 200mW. Видео системата ще се захранва с отделна батерия от полетната, за да си спестя ненужните смущения в сигнала. Камерата и видео предавателя се захранват с 3.3v от още един UBEC.

Arx4-Mini-Basher-(102).jpg


Arx4-Mini-Basher-(103).jpg


Като цяло съм доволен, може още на къде да се подобри рамката, но за сера се получи доста добре и доста изчистена.

Arx4-Mini-Basher-(106).jpg


Arx4-Mini-Basher-(108).jpg


Ето и малко полетни снимки:

Arx4-Mini-Basher-(072).jpg


Arx4-Mini-Basher-(073).jpg


Arx4-Mini-Basher-(078).jpg


Ето и видео от DVR-a на земята. Доста се позабавлявах, но ще трябва да потренирам минаването между храстите.

 

rolin

Новодошъл
Супер е, има доста интересни идеи. Аз от известно време само минита карам и мога да оценя.
Кефи ме антените и на радиото и на видеото как са решени.
Не мога да разбера защо FPV камерата сочи надолу. Така е много трудно да се кара. Аз по едно
време ги насочвах 15 градуса нагоре, за да мога да карам по-бързо без да губя хоризонта, ама
пенадолу не мога да се сетя какво печелиш...

Моторите определено мисля да ги пробвам, запази ми 4-ка.
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Супер е, има доста интересни идеи. Аз от известно време само минита карам и мога да оценя.
Кефи ме антените и на радиото и на видеото как са решени.
Не мога да разбера защо FPV камерата сочи надолу. Така е много трудно да се кара. Аз по едно
време ги насочвах 15 градуса нагоре, за да мога да карам по-бързо без да губя хоризонта, ама
пенадолу не мога да се сетя какво печелиш...

Моторите определено мисля да ги пробвам, запази ми 4-ка.
:) Моторите пътуват, нядавам се скоро да са тук.

Колкото до камерата, тази е с ъгъл 170 градуса, и да ти кажа дори така пак си виждам добре хоризонта, а се получава готино и в долния край, защото като завивам над храсти и т.н. се виждат доста готино на камерата.
 

Милчо Манев

Новодошъл
Уважаеми колеги,
Отново е есен, отново ще броим пилците.
Заповядайте на нашето традиционно ежегодно събитие
в гр.Русе на 20-21 септември.
Поръчали сме време по лондонските стандарти 20-21 градуса, без облаците обаче.
Мултикоптерите ще бъдат основния гвоздей на програмата.
За повече подробностти -вижте на "Събития" "Авиошоу КУПА СЕВЕР " в "МОДЕЛИСТИКА "
win.gif
win.gif
win.gif
win.gif
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Време е за лек ъпдейт. Пълната информация за коптера можете да прочетете в блога ми: ArxangelRC.blogspot.com

Това е вече версия 4 на рамката, като тази е най-леката до момента, както и най-здравата и най-изчистената като окабеляване.

Направих изцяло нов дизайн на рамката, като сега вече е със солидни 6мм дебели рамене и не трака в полет. По-малкото рамо е от една Китайска рамка, която се счупи на първото падане... за сравнение нашия стъклотекстолит е доста по-жилав и качествен.

Arx4-Mini-Basher-(110).jpg


Arx4-Mini-Basher-(111).jpg


Наложи се да правя всичко от нулата, защото предишната електроника просто не пасваше на тази рамка. Използвах момента да сложа едни прототипни Dragonfly 20A OPTO спиидове с BLHeli софтуер. Паснаха перфектно в раменете.

Arx4-Mini-Basher-(115).jpg


Като контролер тук вече сложих новия Naze32 Mini, който е орязан от към доста неща, но поне е 2 грама. За съжаление малко не прецених дупките за окабеляване и контролера дойде доста напред, но това ще бъде ревизирано при следващата версия на рамката.

Arx4-Mini-Basher-(118).jpg


След оптимизиране на кабелите на спиидовете всичко изглежда доста изчистено и спретнато.

Arx4-Mini-Basher-(120).jpg


Същото е и положението от долната страна. Кабел каналите в рамената към рамката свършиха супер работа.

Arx4-Mini-Basher-(121).jpg


Arx4-Mini-Basher-(122).jpg


Малко се зайграх и с най-горната планка на рамката, тъй като тя вече няма да носи тежестта на батерия. Това по средата трябва да е Арх логото въпреки, че трудно се забелязва. И все пак прилично се получи.

Arx4-Mini-Basher-(124).jpg


Като цяло много добре се получи сега, и е доста изчистено от към кабели, надявам се при следващата версия да мога да отстраня и последните проблеми и вече съвсем да заприлича на рамка.

Arx4-Mini-Basher-(125).jpg


Поради леката предница батерията трябваше да влезе доста навътре, затова реших да не я вадя а да я зареждам както е в рамката. Фиксирах я с една от новите ми велкро ленти.

Arx4-Mini-Basher-(126).jpg


А новото полетно тегло е с около 65 грама по-малко от на предишната версия.

Arx4-Mini-Basher-(128).jpg


Ето и малко снимки на рамката в полет, а после и видео.

Arx4-Mini-Basher-(129).jpg


Arx4-Mini-Basher-(130).jpg


Arx4-Mini-Basher-(131).jpg


Arx4-Mini-Basher-(132).jpg


Arx4-Mini-Basher-(133).jpg


Arx4-Mini-Basher-(134).jpg


За съжаление си бях забравих DVR-a, та бордово видео няма, но ето малко видео с телефона.

 

koborg

Потребител
Ето го и в една още по-ъпдейтната версия... в тази конфигурация с Full Naze32... :) Само чакам моторчетата и политаме.
Нямам АБСОЛЮТНО НИКАКВА представа как да си го настроя това Naze, но четене му е майката! :)

arx4_00.jpg


arx4_01.jpg


arx4_02.jpg


arx4_03.jpg


Ето го и до големия брат! :)
arx4_vs_f450.jpg
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Време е за актуализация и тук. Вече коптера е на версия 6, и мисля, че тази ще се задържи за по-дълго. :)

Основните разлики са в размерите на раменете, малко ги изтъних защото прецених, че няма смисъл да са толкова прекалено дебели като орогиналното.

Това е старото рамо за 5 инчови витла:

Arx4-Mini-Basher-(135).jpg


А това са новите рамене за 5 инчови и 6 инчови витла:

Arx4-Mini-Basher-(136).jpg


Arx4-Mini-Basher-(137).jpg


И една сравнителна снимка:

Arx4-Mini-Basher-(138).jpg


Понеже се наложи малко да раздалеча задните и предните рамене за да се хванат по дължина 6 инчови витла, вместо да презапоявам всички кабели и да ги удължавам, просто ги срязах и запоих конектори, така и сервизирането ще е по-лесно.

Arx4-Mini-Basher-(140).jpg


Разместих малко отворите по рамката, за да мога да монтирам контролера малко по-назад от преди, за да е по-близо до центъра на рамката. Пуснах и по-дълги кабели към батерията, защото предния път много къси станаха и беше голяма мъка включването. За Naze32 Mini контролера bluetooth модула си е направо задължителен, особено при настройване на поляната.

Arx4-Mini-Basher-(146).jpg


Arx4-Mini-Basher-(147).jpg


Батерията си пасва доста добре зад полетния контролер.

Arx4-Mini-Basher-(148).jpg


Като цяло доста добре се получава рамката вече.

Arx4-Mini-Basher-(151).jpg


Тази организация на компонентите е малко стара, но скоро ще направя актуални снимки с най-новата конфигурация. :)

Arx4-Mini-Basher-(152).jpg
 

Kirilov

Потребител
Какви са му размерите в последния вариант?
Поздрави за труда и старанието!!
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Какви са му размерите в последния вариант?
Поздрави за труда и старанието!!
В интерес на истината не съм много сигурен. Май някъде към 260 или 270 идваше по диагонала... сега и не мога да го премеря, че не съм в София.
 
Нагоре