AUAV X1 - на Николай Арсов

strong94

Потребител
Здравейте, най на края имам малко време да споделя първите си впечатления AUAV X1. След почти едномесечно очакване успях да се добера до една бройка от това Българско чудо. Първото ми впечатление от платката са нейните миниатюрни размер за въжможностите които предлага.
Тук няма да се впускам в описание на това какво представлява и какво може, защото не смятам че съм достатъчно компетентен да го направя достатъчно добре. Мога само да кажа че това е Български подобрен аналог на PX4/PIXHAWK. Какво е точно подобреното ще се пише в последващи постове в тази тема. За сега ще кажа само са според мен много доброто решение всички входно/изходни връзки да стават с обикновени серво конектори. Всеки които е ползвал APM знае с какви нежни конекторчета са всички външни устройства и допълнителни датчици, и колко е неприятно ако не дай си на някои конектор му се измъкне кабела от буксата. Е тук този проблем го няма, ползваш обикновени серво конектори, просто трябва да си набавиш такива които са с единични пинове ( ще видите на снимките по долу).
Сега малко за съвместимостта. Контролера без проблеми тръгва с Mission Planner просто като се закачи трябва да му се качи софтуера за PX4 а не за PIXHWK. Имало някаква разлика, но ако Иво (Mixt75) реши може да опише някъде по надолу.
Иначе всички външни устройства които ползвах на APM като компас (Neo M6) и Телеметрия от Хобикинг на 915Mz сработиха без проблеми. Остана ни само да вържем токовият датчик.
Захранването, това е другото хубаво нещо, можеш да го захранваш директно от спидовете или от до двуклеткова батерия директно.
Друго то нещо което го отличава от PIXHOWK е възможността да се командва не само през SPPM а и през обикновени RC канали на приемника.
Контролера си идва с сеифти бутон и зумер. Сеифти бутона служи за активиране и чак тогава можеш да го Армнеш.

Друго нещо което е много важно и да не забравя да спомена е че работи само с сложена в него Микро SD карта.

За това как се държи при полет за сега ще се въздържа от мнение.
Ще кача клип на първият му полет и AutoTune но без кутия.

След това му направих една кутия на 3D принтер и сега вече е с кутия.
След това Арсов ми прати файлове за друга кутия която в момента се печати и като я взема и пробвам тогава ще пиша.

Иначе контролера по принцип е проектиран да стой с SD картата на горе, но понеже по този начин всички диоди му се падат от долната страна, може да се обърне на 180 градуса и в Mission Planner се реверсва ( по късно ще напиша къде и какво) и тогава се прави калибрация на апаратурата.

Първи полет и AutoTune.

Втори полет и видео от борда ( но с вибции, които се оказва че са от Гимбълът, които в последствие претърпя нужният ремонт и сега вече не вибрира )


Снимки на контролера.

20140818_101122.jpg


2014-08-25%2016.26.22.jpg


20140818_101051.jpg


20140822_114433.jpg


20140822_114504.jpg


Иначе без външен магнитометър, магнитното поле го докарах до 17%.

Screenshot%202014-08-22%2023.16.47.png


Ето линкове към страницата на Арсов. BG и ENG. (Лека критика на националистка тематика към Арсов, да обърне повечко внимание на Българската страница :) )
И към PDF Manual

Контролерите са кът и са със записване за след около месец - два, но за по добри резултати препоръчвам личния телефонен контакт, аз така успях да се сдобия.
Ами като за начало толкова.
 

strong94

Потребител
Ето го моят красавец вече с тунингована кутия (файловете ми ги прати Николай направо готови за 3D принтиране). Принтирането ми излезе 13лв. но понеже не приемат поръчка под 20лв. та толкова ми излезе единична бройка. Иначе кутийката е супер, много точна и компактна. И като сложих от страната на барометъра дунапрен стана доста плътно.
Та се надявам сега вече да нямам проблем с пропадане при лоитер когато духне малко по силен вятър.
Иначе да ви споделя относно контролера след вече почти 2 месеца експлоатация:
Супер стабилен без никакви проблеми до момента. Единствено имам както написах по горе лек проблем при Лоитер когато духне порив на вятъра, не изпуска позиция по хоризонтала а по вертикала. За което смятам че се дължи на не добро покриване на барометъра. Утре ако спре да се продънва небето ще го пробвам и ще напиша.
Иначе моето мнение е че това е най добрият контролер за момента на пазара.
И не на последно място искам да отбележа че огромно значение има и рамката. Когато се ползва класна рамка (в моя случаи Tarot 650) в комбинация с перфектния контролер е абсолютно удоволствие.

Снимки.

20140926_183547.jpg


20140926_183604.jpg

__________________
 
Нагоре