E-flite® UMX™ Habu DF

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Всеки любител на EDF моделите трябва да е чувал за E-flight HABU. Представено за пръв път през 2009 година от HorizonHobby , този модел става стандарт при електрическите джетове, като съчетава в себе си няколко важни качества наведнъж. С този самолет може да летите много бързо , или много бавно и да изпълнявате различни акробатики. Качеството на изработка е на ниво - което е нормално за марката.

habu1.jpg

Имах такъв самолет преди време, и си спомням че много му се радвах. Определено беше най-бърз от всичките ми джетове , и единствените недостатъци които видях са сивият цвят и липсата на векторна тяга. Първото го коригирах лесно с няколко спрея , а за второто имах план , но самолета загина злощастно след един свредел с много висока скорост :)

Хубавото беше че тъкмо цвета ми хареса , и бях добавил клапи - с които кацането беше още по плавно. От него ми останаха няколко хубави снимки.

habu1-paint.jpg

През 2012г от Хоризон Хоби пуснаха обновена версия на модела - наречена HABU2 , новата версия е много по добра и контрастна цветова схема, фабрична възможност за клапи и ретракти. За съжаление отново няма векторна тяга. Моят HABU 2 стои на кашон вече повече от 5 месеца и чака да бъде сглобен :)

Междувременно тази година ( 2013 ) , Хоризон отново направиха изненада на всички фенове и пуснаха UMX Habu - умалена версия на горния модел. Още като видях анонса , бях сигурен че ще си купя този модел. Същата фирма произвежда и умален вариант на руският изтребител Миг-15 , а от него имах много добри впечатления - така че нямаше какво да мисля много много. При първата поява на Mini Habu - всички бройки бяха разграбени буквално за секунди , при което тук в БГ трябваше да почакаме още няколко месеца за втората вълна. И в началото на месец Декември от MyHobby.bg ми се обадиха че моделите са пристигнали. Сещате се вече какво се случи - както бях в офиса затрупан със задачи , хукнах през глава към магазина да си взема моето мини хабу :)

Модела е наличен също и е техния електронен магазин. Първите ми впечатления като отворих кутията бяха отлични. По добра изработка от миг-а , подсилен на определени места , по добра аеродинамична форма. На следващият ден не издържах и въпреки студа , изтичах на летището в Младост и пробвах модела. Не беше голяма изненада че модела литна веднага , без никаква нужда от трим , това което ме изненада обаче , беше скоростта която може да поддържа това малко торпедо. При пълна гас моделчето лети с около 30% по бързо от миг-а , и напуска зоната на видимост за 2-3 секунди :) , полетът му е много стабилен и AS3X стабилизацията си върши работата отлично. Пробвах да намаля скоростта значително и отново се изненадах че модела поддържа и ниска скорост много добре - точно като големият си брат. Лупинги и Тона не са проблем изобщо , но трябва да уточня че това не е 3D модел и не може да очаквате от него да виси или да катери неограничено по вертикала.

Останах изключително доволен, и на следващият ден успях да заснема малко клипче с помощта на Веско Бозев :) , което ще видите тук:


Слагам тук и оригиналното клипче от Хоризон Хоби - там колегите са се справили отлично и професионално - така че си заслужава да се види също:


Определено мога да кажа че модела е подходящ като първи EDF , но НЕ и като първи самолет изобщо :) , начинаещите няма да могат да се справят с контрола на това малко чудо. И за накрая добавям малко снимки на моделчето :)

e2-umx-habu-05.jpg e2-umx-habu-12-1.jpg EFLU4450-GAL01.jpg EFLU4450-GAL02.jpg EFLU4450-GAL03.jpg EFLU4450-GAL04.jpg EFLU4450-GAL05.jpg EFLU4450-GAL06.jpg EFLU4450-GAL07.jpg EFLU4450-GAL08.jpg EFLU4450-GAL09.jpg EFLU4450-GAL10.jpg EFLU4450-GAL11.jpg EFLU4450-GAL12.jpg EFLU4450-GAL13.jpg EFLU4450-GAL14.jpg EFLU4450-GAL15.jpg EFLU4450-GAL16.jpg
 

vesibo

Редовен Потребител
Чудесен модел като всички останали на E-flite.Възможността да го видим на живо и да го имаме е отново на MyHobby.bg. Не съм пилотирал модела и нямам още впечетлиния от него и точно какви възможности има, но и това ще стане.Докато снимах модела на Светльо забелязах, че е бърз и съвместно със стабилизацията се справя доста добре с маньоврите, а и може да се забави доста при кацане.Определено JET маниаците ще останат много доволни от това мини бижу.:):biri:
 

vesibo

Редовен Потребител
Благодарение на Криси вече имам впечатления от него.Голямо предимство -лети и бързо,и бавно много стабилно.Каца като истински самолет направо е страхотно удоволствие.Прави тона и лупинги на бургия,лети по гръб ,а бе страшно много си заслужава човек да го има.Макар, че не съм много запален JET маниак този малък куршум ми допадна и вероятно ще се сдобия и аз с такъв.:biri:
 
Нагоре