Quady v3.0 beta - рамка по собствен дизайн...

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
(15.03.2012)

Та след кратък разговор с един съфорумец се мотивирах да си спестя едни прилични пари и вместо да си купувам друга рамка, да хвана и да се науча да работя със SolidWorks и да си направя сам. Така и стана, след около 1 час разучаване на програмата горната планка беше готова, след това последва и всичко останало сравнително бързо. Вчера отидох и купих плексиглас за да ми изрежат лазерно планките за прототипа, днеска бяха готови. Определено има още какво да добавя и да преработя, НО поне всички дупки съвпадат и съм особенно горд с това. :)

Тегло няма смисъл да меря защото съм сложил само 1 мотор да тествам дълби на кабели и т.н. Диаметъра от мотор до мотор е 65см.

imgp7017m.jpg


Крачетата не са особенно красиви, но просто начертах на бързо нещо което да свърши работа, за крайната версия ще направя нови, още ги мисля. И финалните ще се връзват със свински опашки за да може да се късат те при по-грубо падане или приземяване и да обират част от удара.

imgp7018.jpg

imgp7019h.jpg


Пристигнаха ми и новите перки подсилени с карбон. Не са толкова твърди колкото АРС но са доста по-твърди в стравнение с предишните. Това изкривяване е с доста усилие.

imgp7025w.jpg


Не обърщайте много внимание на камерата, сложил съм я само да видя как са разстоянията, камерата която ще ползвам ще седи изнесена на балкончето, още няма дупки защото чакам да доидат едни изолатори за да видя те на какво разстояние са разпробити.

imgp7020o.jpg

imgp7021j.jpg

imgp7022j.jpg


Планките са по-големи от тези на х600 рамката която ползвам сега за да мога да събера отдолу 2 батерии. Отзад съм направил по няколко отвора за велкро за да може да местя 2-рата батерия в зависимост от камерата за да се балансира рамката. Задното балконче е предвидено за предавателя за FPV-то а приемника на апаратурата ще сложа отгоре под купола (за финалната версия ще използвам по-широк купол).

imgp7023.jpg

imgp7024.jpg


Най-накрая имам купол но той ще бъде само за тази рамката, на сегашната която ползвам няма да слагам.

imgp7026n.jpg

imgp7027v.jpg


И една снимчица с двете рамки. :) Новите крачета издигат долната планка на новата рамка на 16.5см, което е доста добре за да има достатъчно място за гимбал или поне висяща камера или телефон.

imgp7029.jpg


Понеже когато кувах плексиглас имаше само 2мм затова накарах всичко да ми изрежат по 2 броя, мисля утре да взема и да слепя 2 броя на планките една с друга с епоксидна смола за да стане 4мм и да е по-твърдо, после може да преместя спиидове и мотори на тази рамка и да я пробвам как лети. :) За съжаление утре след обяд заминавам за Банско до Вторник и всякакви полети ще станат другата седмица.


UPDATE 1 (22.03.2012)

Такаааа време е да покажем прототипа в действие. Миналата седмица, преди да замина, залепих централните планки за да ги удебеля, сега са по 4мм и са доста корави. Сглобих на ново куада като сложих ХобиКинг контролера със софтуеър версия 4.5 за ПЛЮС конфигурация. Не ми се местеше Наза-та.

imgp7054.jpg

imgp7055w.jpg


Днеска полетях малко на Левски Г, проблемите бяха много. Явно + конфигурацията не се разбира добре с контролера и управлението беше повече от предизвикателство, то си беше мъка. След това обикновенната 6 канална ХобиКинг апаратура определено не помогна в ситуацията, също най-лекият вятър запращаше куада някъде. Накрая падна но за радост има само една счупена перка. При едно от първите падания, които ги няма на видео, се сцепи едното рамо, но хубавото на дървото е, че се цепи. Изправих го обратно, натегнах още болтовете на планките да го държат, стегнах и със свински опашки и пак литна като ново. :) Ще сменя рамото и перката и ще сложа на тази рамка Наза-та и утре евентуално ще тествам с нея. :)


Теглото с 3s ли-по е 1450г.


UPDATE 2 (23.03.2012)

Та след като днеска не ми провървя с HobbyKing контролера, си прехвърлих Наза-та на прототипната рамка за да тествам утре с нея. Смених крачетата, защото след толкова падания вчера бяха счупени всичките, сложих нова перка и рамо, Наза-та, ли-по алармата и естествено приемника на Graupner-a за да си е наред всичко. Смених и винтовете които държат рамената, днеска купих от Баумакс такива за кръстата отверка с много широки глави, за да не слагам шайби горе, и много ниски като отстояние от планката. Също са по-къси от предишните и това би трябвало да свали няколко грама от куади. Ще го претегля на сутринта да видим новото тегло как е. Ще трябва само утре да взема лаптоп-а ако не го забравя за да конфигурирам gain-овете. Ще имам и възможност, ако има вятър, да тествам Наза-та как е на вятър с купола да видим дали ще прави старите номера. :)

imgp7253.jpg

imgp7255.jpg

imgp7256.jpgUPDATE 3 (23.03.2012 част 2-ра)

Днеска тествах рамката с Наза-та, лети добре, но има малко приклащане от време на време, предполагам, че е от мекотата на плексигласа, неможе да се очаква повече от него. На последната батерия монтирах и телефона като го хванах отдолу директно към батерията го стегнах с две свински опашки, сами ще видите резултата от новата рамка. Има почти незабележима вертикална вибрация, ако не объщаш внимание направо си няма вибрации. В моментите когато тресе камерата карам Наза-та в ATTI режим, повечето време я карах в Ръчен режим и лети много добре и е доста гладък полета. Телефона има опция за стабилизация но при това видео я изключих, това е без стабилизация.UPDATE 4 (25.03.2012)

Днеска пак летях но нито едно от он-борд видеата не ми хареса за да го споделя. Много вятър имаше и много буташе рамката, а и плексигласа се гъне доста и от там имаше и доста тресене, особенно в режим ATTI.

Обаче, поне колегата marrio31 имаше шанс да си тества новата пртичка Х8 окто коптер с HoverFly Pro контролера. Държи се доста стабилно дори при вятър и има доста запас от мощност. Найстина добра машина стана. Остава само да балансира моторите и перките. ;)UPDATE 5 (27.03.2012)

Ето едно видео от вчера но в затворено помещение. Ходихме на Левски Г но си беше буря, пуснах Наза-та за малко но много я духаше, трябваше да я държа на 45 градуса наклон за да седи на едно място и отидохме на закрито. Изрязал съм само по-сполучливите моменти от общо 2 полета и 21 мин видео. Последните 1:30 мин гоня в кадър Х8-цата на marrio31, доста е стабилна. :)UPDATE 6 (28.03.2012)

Вчера ми пристигна камерката която за начало ще ползвам за FPV а в последствие за записване на полетите. Модела е Crocolis HD, има всички възможности на GoPro 2 + вграден екран, и е водоустойчива без да има нужда от кутия. Днеска направих няколко полета с нея това е един от полетите. Има някаква странна промяна на цветовете в десния край на екрана когато снима на 720р но не ме притеснява особенно. За 340 лева доставена и с митническите такси камерата е перфектна за това за което ще я ползвам. Когато се снима при 1080p ъгъла е по-малък, 140 градуса, и това с цветовете не се вижда. Това видео е 720р на 60 кадъра в секунда и 172 градуса FOV.

Камерата е монтирана директно на рамката пред контролера, като е хваната само с велкро, видеото няма вибрации, тресенето е от вятъра и усукването на рамката.UPDATE 7 (12.04.2012)

Та да сложа видеата които са изчезнали при възстановяването на сървъра.

Така, започваме с видеото с най-високия ми полет:


Това е видеото на колегата marcho_bg където прави малко аеробатики с неговото хели:


И завършваме с видео на куада на колегата rolin където му се изкриви рамо по време на полет (с контролер DJI Naza) и успя да го свали от поне 50 метра височина без да счупи почти нищо:UPDATE 8 (07.05.2012)

След доста тестване и т.н. имам почти финална версия на рамката, има още поне една ревизия преди да съм напълно доволен. Днеска полетях малко с перки 10х4.5 и държа да отбележа, че не беше толквоа зле колкото си мислех, даже изглежда, че съ държи по-добре отколкото с 12х4.5.UPDATE 9 (09.05.2012)

Слагам видеото и тук защото е към темата.

 
Нагоре