Rock Force 2.2 от Kyosho

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Отдавна се оглеждам за някаква машина от този клас Crawlers ( катерачи ) . Общо взето се оказа доста трудно да се намери наличен модел 1/10 . Вариантите които бях харесал са:

1. Losi Night Crawler
2. Kyosho Rock Force 2.2
3. Axial AX10

странно е че и 3-те модела се водят Discontinued и вече почти не се намират. Все пак успях да се докопам до последния Rock Force в rcparts.eu :)

И така ето как изглеждат нещата на масата:

IMG_9246.JPG

Модела идва като KIT и вътре няма нищо сглобено. Всичко е на болтчета, винтчета, втулки, пластини, пластмасови елементи и т.н.


За серво си избрах Power HD-1218TH Digital - не е много бързо , но то и няма нужда, за сметка на това е с 20кг тяга.

IMG_9250.JPG


За Комбо ( мотор + контролер ) си избрах Losi Xcelorin S 1/10 17.5T , идва си със всичко необходимо като карта за настройки + USB кабел и софтуер за компютър ( работи само на 32bit Windows ) .

IMG_9247.JPG
След като прочетох подробно се оказа че има специален фърмуер за Crawler който сложих и менюто за настройка изглеждаше така:

esc2.jpg

Тука дойде и най-страшния момент за мен :) - след като разопаковах кутията - въпреки че мислено бях подготвен за KIT намерих следните торбички в нея:

IMG_9253.JPG

Първото нещо което си помислих беше - как по дяволите ще успея направя кола от 5 найлонови торбички и 4 гуми! Опита ми с колите е нулев , освен че съм затягал някой друг болт не съм правил нищо по шаси-то на другите си модели.

Приготвих си работната маса със всички необходими инструменти, телевизора на канал Диема - даваха стар екшън филм с Жан Клод Ван Дам :) .... после няколко други филма

Ръководството е добре направено , и с картинки и номера води добре процеса. Първо се правят предния и задния мост. После шасито, след което се монтира мотора и пиньон-спур , после лепих гуми, после правих амортисьори.

IMG_9254.JPG IMG_9255.JPG IMG_9256.JPG IMG_9257.JPG

При амортисьорите се заиграх малко повече - защото не бях правил досега - и първият опит не беше добре. Усещах въздух и подскачане вътре. Та се наложи да доливам масло. На 3-тия вече ми беше ясно какво да правя и оправих първите 2.

... и така 10 часа по късно вече имаше модел:

IMG_9259.JPG

IMG_9258.JPG IMG_9260.JPG IMG_9261.JPG IMG_9262.JPG IMG_9263.JPG


След като завърших модела веднага заредих една 2 клеткова батерия и започна катеренето в къщи :) . Първото ми впечатление беше че не ми стига ъгъл на завиване, предполагам затова някои колеги слагат второ серво и на задния мост - за да може и той да завива. Скоростта е много бавно - точно като за катерене.

Следва боядисване на купе :) ... тъкмо гледах едно полезно филмче тук

Мисля да се ориентирам към такава разцветка:

body0.jpg

body1.jpg body2.jpg
 

Attachments

  • esc1.jpg
    esc1.jpg
    46 KB · Прегледи: 52
  • IMG_9251.JPG
    IMG_9251.JPG
    132.7 KB · Прегледи: 49

Spirit_

Редовен Потребител
Честита придобивка, желая ти да навъртиш голям "километраж" без никакви технически проблеми !!! :pilot:
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Кога ще съберем 4-те Rock Force-за едно каране на Витоша?

С това време навън - направо се чудя дали да не търся "зимни" гуми за катерача! :) , иначе ще се радвам да направим една сбирка - може би само да уцелим време.
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
минаха 10-15 дни от както завърших катерача и реших че е време за първи ъпгрейд :crazy:

Какво е новото:

- Нови джанти 180грама тегло за 1бр - със система BeadLock без лепене от Хобикинг - тъй джантите са за 1/10 - докато RockForce-a е с части за 1/8 - се наложи разпробиване на централния отвор за оста на шасито до 6мм при което трябваше да пригодя и някакви гайки. За момента намерих някакви месингови дюбели - които никак не ми харесват но ще свършат работа докато намеря правилните гайки - намерих ги в Практикер
IMG_9306.JPG IMG_9307.JPG IMG_9308.JPG IMG_9309.JPG

- Нови гуми - HPI Rover - според няколко сайта са най-добри за такъв тип машини. Купени от EBAY

IMG_9305.JPG

- Нов заден мост със управляваще серво, както и малко фейс-лифт на предната и задната кормилна щанга с помоща на 6мм алуминиева тръба - която се оказа идеална да се мушнат шпилките с диаметър 4мм.

IMG_9316.JPG IMG_9317.JPG IMG_9315.JPG IMG_9313.JPG

След като направих хардуерните промени - реших да миксирам предния и задния мост с радиото - все пак е 4 канално. След 3 минути цъкане установих че радиото има много интересна функционалност точно за такъв тип машини. На 1 бутон сложих превключвател между 4 различни режима на работа - а именно:

1. Само преден завиващ мост
2. Само заден завиващ мост
3. Преден + заден мост срещуположно - наречен 4Wheel - който дава много добра маневреност
4. Преден + заден мост тип "Рак" - така четирите гуми завиват в една посока и модела ходи по диагонал.

Ето и екраните от радиото

str_0.jpg str_crab.jpg str_four.jpg str_front.jpg str_rear.jpg


Като цяло съм супер доволен , общото тегло на модела стана 3.1кг с батерията.
 

Jorjinio

Потребител
Утре с Миро ще ходим на Витошкото трасе , ако искаш заповядай . Телефон за връзка ако си заинтересован - 0898 474 681 :biri:
 
Нагоре