SOFIA ROOFS – УЪРКШОП ЗА ВИДЕО АРТИСТИ И ДРОНИСТИ

borisy

Новодошъл
SOFIA ROOFS
уъркшоп за видео артисти и дронисти

13 – 15 март 2015 г.

Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ обявяват отворена покана за участие в уъркшоп за колаборации между видео артисти и дрон оператори, с водещ Рене Беекман. Темата на уъркшопа е „По покривите на София“. Изходна база за работата е използването на дрон технологията за заснемане на различни части на столицата от висока гледна точка, за създаване на видео творби.

Видеозаснемането чрез безпилотни летателни апарати е сравнително ново, все още не е придобила масовост и (поне у нас) употребата му е свързана с предимно комерсиални поводи. Настоящият проект търси възможностите на тази технология за целите на изкуството.

Уъркшопът предвижда работа в малки екипи, съставени от дрон оператор и артист. В продължение на два дни те ще обменят практики и гледни точки за възможностите на медията в технически и артистичен план. Идеята е участниците да създадат оригинални видео творби, като предварително заснемат необходимия материал с помощта на дрон.

Избралите да участват в уъркшопа ще получат възможност да разширят компетенциите си в зависимост от областта на своя интерес и подготовка, съответно по посока на видеозаснемането с дрон и използване на видеото, като артистична медия.

Уъркшопът ще се стартира на 13 март, петък (след работно време) с встъпителен организационен и информационен модул. Времето за работа е на 14 март (събота) и 15 март (неделя) между 10.00 ч. и 18.00 ч. Създадените творби ще бъдат представени в обща изложба в старото трамвайно депо „Клокотница“ през месец май 2015 г.

Водещият на уъркшопа Рене Беекман е сред основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства” в Националната художествена академия. Преподава в няколко дисциплини, свързани с модулите Екранни изкуства и Системи за интерактивно изкуство. През 2009 и 2010 г. е съорганизатор и куратор на фестивала за дигитални изкуства DA Fest. Той е и съорганизатор на Доркбот София, Игнайт София и серията xfilm lectures. През настоящата година е куратор на фестивала ONE DESIGN WEEK 2015.

Отправяме покана за участие към:

  • артисти, които използват видеото като медия в творчеството си и имат базови познания по видеомонтаж
  • дрон оператори, които разполагат със собствена техника и желание за екипна работа
Място на провеждане:

Лаборатория за градски дизайн на сдружение Трансформатори

адрес: София, комплекс на УАСГ, бул. Христо Смирненски №1

карта


За да заявите участие, моля изпратете кратка автобиография и мотивационно писмо на:office@alosbg.com
тел:+359886316666
 
Нагоре