Spektrum DX6i - съмнително закрепване на радио модула

Tassadar

Редовен Потребител
Днес Добри ми подари ключе от стара апаратура което търсех отдавна и веднага се заех да отстраня основния недостатък на DX6i който винаги много ме е дразнил - липсата на адекватен "throttle cut", приложим за електрически модели. Монтирах ключето и останах много доволен. Външният вид е същият като на другите ключета на апаратурата.

Притесних се обаче, че съединителя на радио модула към основната платка контактува само на 1-2мм дълбочина със съединителя на платката. Това при положение,че го 'натъпках' доста навътре при предишното отваряне на апаратурата. И тогава се усъмних, че от Спектрум нещо не са постарали в закрепването, но си казах че по-умни глави са го мислили и го оставих така.Трансмитерът не може да влезе напълно в женския съединител на платката и се крепи само на един винт:
@2.jpg

в резултат на което контактува с върха на иглите и при вибрации постепенно се измъква, макар и не изцяло.
@3.jpg


Реших да го вържа за да не избяга с една "свинска опашка" през любезно предоставеният от Спектрум отвор на платката:
@4.jpg

Забелязах, че кабелът на антената свободно се клати в корпуса и това движение се предава на UMC съединителя на модула. UMC конекторите са доста надеждни (и скъпи), но търкането на пинчето по време на работа може да доведе до смущения на сигнала.

@41.jpg

Така и така бях загрял топлия силикон, капнах малко на кабела да не мърда.

@5.jpg

Може всичко това да е излишна параноя, но колкото повече минимизираме рисковете, толкова по-малко ще берем ядове на поляната.
 

Attachments

 • @1.jpg
  @1.jpg
  347 KB · Прегледи: 16

Tassadar

Редовен Потребител
Затова има една любима максима: Късмета се усмихва на подготвените!

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Е, всеки си намира майстора рано или късно. Затова както правилно каза, всичко е въпрос на късмет, а ние просто трябва да работим за неговото повишаване.;)
 

Arxangel

Модератор
Модераторски Екип
Още някъде бях чел за този проблем при DX6, че този чип е на ръба да изпадне, и при някой апаратури направо си се разкача. Добре, че си го видял и оправил на време, преди да е станал проблем!!! :)
 

vesibo

Редовен Потребител
Представям си какво се е случило с този чип, когато апаратурата ми изпадна от покрива на колата при 90 км/ч. на Цариградско шосе.Най-вероятно така се е набил в отворите, че се е получила заварка и сега Мишо ако се наложи да го отвори ще трябва да използва оксижен.
400.gif
 

Gruel

Редовен Потребител
Тази седмица си "тунинговах" малко апаратурата и огледах въпросния чип - да, кофти изглежда захванат, но си има едно болтче, което си го държи на място достатъчно добре и незнам какво трябва да стане, че да се извади от пиновете. Общо взето ако болтчето си е там изваждането на чипа е невъзможно - пробвах, по-скоро ще му се счупи платката, отколкото да се извади.
Иначе си смених бутона за тротълкът-а с нормално цк


И дисплея от това


стана на това


Стана много добре и вече няма се нервирам, да се кьоря и да въртя апаратурата, та да видя какво пише на дисплея...
П.П. Замъгленото по дисплея е от самата снимка - щракнах го набързо с телефона. В действителност си е идеален...
 

Attachments

 • IMG_20140216_101707.jpg
  IMG_20140216_101707.jpg
  316.8 KB · Прегледи: 38
 • IMG_20140216_101748.jpg
  IMG_20140216_101748.jpg
  309.4 KB · Прегледи: 36
 • IMG_20140216_101730.jpg
  IMG_20140216_101730.jpg
  310.9 KB · Прегледи: 49

Gruel

Редовен Потребител
Отваряш tech4rc.com/index.html, на "как да поръчам" си има бутон, който те препраща към и-бей, поръчваш си кит- а за дх6 в цвета, който искаш, след 4-5 дена пристига, а поставянето е елементарно и става за 3 минути само с отвертка

Sent from my MB860 using Tapatalk 2
 

JetMan

Администратор
Модераторски Екип
Отваряш tech4rc.com/index.html, на "как да поръчам" си има бутон, който те препраща към и-бей, поръчваш си кит- а за дх6 в цвета, който искаш, след 4-5 дена пристига, а поставянето е елементарно и става за 3 минути само с отвертка

Ей браво - това е страхотна информация - тази апаратура е много популярна при нас и мисля че за всички ще е полезно!
 
Нагоре