Taranis X9D plus - настройване на модели, като се използва връзка с компютър (usb)

niki

Потребител
Здравейте,

Отскоро се сдобих с Taranis X9D Plus.

Накратко първите ми впечатления са: по-ергономична форма от turnigy 9x, добра изработка, лостчетата се усещат приятно, превключвателите и врътките също се усещат, като механично качествени. За сравнение на турниджито превключвателите ги усещам, като доста по-ниско качествени и самото дистанционно, като тухла четворка в ръцете ми. OpenTX е приятен софтуер и с него възможностите за комплексно програмиране са необятни, но като цяло е много лесен и интуитивен за настройване. Общо взето за 30 мин се запознах и настроих 2 самолета със tripple rates и tripple expo.

Бих желал да е още по-леко и да има по-ясни инструкции в самия box.

Аз лично срещнах проблем със свързването и настройването на модели през компютър и то основно поради липсата на информация. Сигурно някъде е написано, но понеже аз не открих това "някъде" така лесно, както очаквах и се наложи якото ровене по форуми за да стигна до там, че Taranis, който е с openTX версия 2 и нагоре трябва да използва софтуера Opentx Companion а не Companion9X!
Companion 9X се ползва за старите версии на Taranis, и въпросния софтуер се споменвава във всеки втори пост за taranis, което беше основната обърквация в моя случай.

Следното важи за Taranis X9D Plus, openTX v.2

1. Сваляте инсталирате и стартирате OpenTX Companion
http://www.open-tx.org/downloads.html
аз за момента съм инсталирал тази версия:
http://www.open-tx.org/2015/05/04/opentx-2.0.17/

2. Настройвате програмата
2A. отиваte в меню Settings>Settings
2B. Избирате Taranis X9D Plus от падащото меню
2C. Избирате буквата на устройството, на което се намират файловете на SD картата
2D. избирате папка за backup
taranis_01.jpg

3. Включвате дистанционното. Докато задържате 2-та хоризонтални трима натиснати в посока един към друг се включва и дистанционното (power On) и тогава то тръгва в режим bootloader
4. Включвате дистанционното към usb

Сега четенето и писането на eeprom (настройки на дистанционно и настройки на модели) работи!

От там нататък е друга история :)
 
Последна промяна:

niki

Потребител
Не тръгва ли без използване на Opentx Companion?
Работи си супер.
Но Opentx Companion може да се ползва за настройване на модели, което за мен е много по-удобно да се прави на компютър отколкото да се цъка с 4 бутона на трансмитера. Отделно може да се прави запис на настройките, както и някой познат да ти даде своите настройки на файл или ти да дадеш твоите на някой :)
 

cvjatko

Новодошъл
Здравейте,нов съм в това хоби.купих си въпросния модел и имам нужда от помощ понеже искам да настроя два мотора от център на един джойстик -напред/нязад и ляво/дясно да забавя моторите понеже става въпрос за лодка с два мотора и завиването става посредствум намаляване на оборотите на един от моторите.
Може да не съм се изказал правилно.
Направих усилие да си го настроя сам но постигнах само посоката напред/назад само от един джойстик!
 

kosachkata

Редовен Потребител
Трябва да направиш микс между двата канала на съответния стик ,ако позволява апаратурата.
 
Нагоре